Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društveno poduzetništvo arrow Društveno poduzetništvo u šalici čaja
Društveno poduzetništvo u šalici čaja
Tea Plenar   
Četvrtak, 30 Lipanj 2016
Image
Izvor: catspringtea.com

Dok uživamo u kockici čokolade i pijuckamo kavu ili čaj rijetko tko od nas pomisli na plantažne radnike u dalekim, egzotičnim krajevima koji su berući plodove u kojima uživamo teško zaradili mizernu dnevnicu u iznosu od jednog i pol dolara.

Poznata televizijska kuća BBC je u rujnu 2015. godine snimila i objavila reportažu o uvjetima na indijskoj plantaži čaja Assam gdje se sirovinom opskrbljuje jedna britanska kompanija koja, između ostalih brandova, zastupa i kod nas dostupne Twinings čajeve. 

Osim što zarađuju manje od indijskog minimalca, radnici su pothranjeni, spavaju u nehumanim uvjetima, te su prisiljeni obavljati nuždu u improviziranim toaletima zbog čega vrlo često teško obolijevaju. Maloljetna djeca u poljima čaja ondje su čest prizor, a radnici koji pesticidima zaprašuju biljke ne nose nikakva zakonom propisana zaštitna odijela. 
 
Dnevnica radnika jeftinija od šalice čaja u kafiću
 
Navodno su nakon objave dokumentarca na spomenutoj plantaži čaja napravljeni pomaci nabolje, dok je neprofitna organizacija Rainforest Alliance priznala kako su napravljeni propusti prilikom brandiranja uzgojenih i ubranih sirovina na području indijske pokrajine Assam. Nažalost, ovo je samo jedan od rijetkih primjera izrabljivanja radne snage u siromašnim krajevima svijeta o kojima se doznaje zahvaljujući novinarima istraživačima koji razotkrivaju tamnu stranu kapitalizma skrivenu iza šarene, dizajnerske ambalaže. 
  
Upravo priče poput ove inspiriraju ljude da postanu društveni poduzetnici, da budu solidarni, da brinu o okolišu, da posluju na korist društvu u cjelini, a ne samo sebi. 
 
Image
Izvor: catspringtea.com
Ne želeći da im jutarnja šalica čaja ostavlja gorak okus u ustima dvije su djevojke u američkoj saveznoj državi Texas osnovale Cat Spring Tea i zakotrljale svoju društveno-poduzetničku priču.
 
U yauponu su uživali i američki starosjedioci
 
Sestre Jenna Dee Detro i Abianne Falla članice su poduzetničkog programa Social Venture Network Innovation koji je fokusiran na poduzetnice i poduzetnike početnike koji svoju poslovnu ideju žele usmjeriti na opće dobro. Kako bi to postigli, u Cat Spring Tea-u se oslanjaju na obiteljske vrijednosti, kulturno naslijeđe i želju da pomognu svom susjedstvu. 
 
Nakon što su se upustile u istraživanje i analiziranje grmolike biljke yaupon, koja u gradiću Cat Spring raste poput korova i u potpunosti je zanemarena, sestre Jenna i Abianne su otkrile njezinu bogatu povijest i nutritivnu vrijednost. Yaupon je, primjerice, jedina autohtona sjevernoamerička biljka koja sadrži kofein. U čaju od listića yaupona su tijekom ceremonija uživali i američki domoroci, dok se crveni plodovi nalaze na jelovniku brojnih ptica i sisavaca.
 
S obzirom da uspješan uzgoj yaupon čaja zahtjeva iskustvo i vještinu, sestre su odlučile zaposliti poljoprivrednike iz svog susjedstva koji su, baš poput yaupona, dugo bili bačeni u drugi plan. 
 
Održivost i odgovorno poslovanje su ono do čega sestre iz Cat Springa najviše drže i s tim u skladu žele jačati svoj društveno poduzetnički pothvat. Oslanjaju se na pomoć i mentorstvo SVN Innovation Entrepreneurs Programa kojeg nazivaju pravim darom i inspirativnom organizacijom koja okuplja izvanredne ljude pune sjajnih ideja i savjeta. 

Hits: 1157
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union