Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Sunday
Feb 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Društveno poduzetništvo arrow Pokrenula je društveno poduzeće vlastitim sredstvima, bez savjeta i podrške iskusnijih od sebe
Pokrenula je društveno poduzeće vlastitim sredstvima, bez savjeta i podrške iskusnijih od sebe
Tea Plenar   
Četvrtak, 09 Veljača 2017
Image
Zaposlenici Punkta

U Hrvatskoj je otvoreno još jedno društveno poduzeće! DP Punkt otvoreno je 4. veljače 2017. godine u Puli na Marsovom polju broj 12  i već sada zapošljava osam osoba. Osnivačica poduzeća Danijela Kasumović-Maružin je tijekom godina rada u Školi za odgoj i obrazovanje Pula uvidjela nepremostiv problem s kojim se osobe s invaliditetom susreću nakon završetka školovanja.

Jedna od glavnih prepreka u zapošljavanju osoba s invaliditetom su predrasude. Većina poslodavaca povezuje invaliditet sa smanjenom produktivnošću ili potpunom nemogućnošću za rad, a njih gotovo 85 posto smatra da je zapošljavanje osoba s invaliditetom vezano uz rad u zaštitnim radionicama. 

Mogućnosti, a ne ograničenja
 
Navedene predrasude su toliko snažne da usprkos zakonskim rješenjima u pogledu davanja novčanih poticaja za zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom iste još uvijek ne daju očekivani učinak te su poslodavci za njih u pravilu nezainteresirani, smatra Kasumović-Maružin koja je pokretanjem Punkta doprinijela integraciji i dostojanstvu osoba s invaliditetom te poboljšala kvalitetu njihovih života.
 
Razvojem djelatnosti u okviru našeg poduzeća otvara se mogućnost proširenja posla i otvaranje novih radnih mjesta za osobe iz teško zapošljivih skupina (dugoročno nezaposlene starije žene, Romi, beskućnici, bivši štićenici doma za nezbrinutu djecu uključeni u programe stambenih zajednica i drugi). Kroz ovakav model rada i razvijanjem ovakvih programa prednosti za lokalnu zajednicu će biti ogromni.
 
Težnja ovog projekta je pokretanje društvenih promjena, odnosno sagledavanje osoba s intelektualnim teškoćama kroz prizmu mogućnosti, a ne ograničenja, rekla nam je Kasumović-Maružin koja je poduzeće pokrenula isključivo vlastitim sredstvima.
 
U planu su  i nasadi lješnjaka i smilja
 
Prostor u kojem djeluje Punkt je unajmljen i uređen za potrebe ugostiteljske djelatnosti. Svakim danom, osim nedjelje, Punkt priprema tople obroke koji se mogu pojesti u zalogajnici, ponijeti kući ili besplatno naručiti. Isto tako, u ponudi je i usluga cateringa za poslovna ili privatna događanja.
 
Važno je istaknuti da naša ponuda uključuje vegetarijanska, makrobiotička i azijska jela, uz naglasak na mediteransku prehranu, otkriva Kasumović-Maružin koja je posebno ponosna na suradnju s pojedinim OPG-ovima koji će Punkt snabdijevati sezonskim namirnicama iz ekološkog uzgoja. Također, jelovnici će biti nutritivno uravnoteženi s obzirom na populaciju kojoj su namijenjeni (djeca predškolske dobi, starija populacija, zaposleni i drugi).
 
Image
Logo Punkta u Puli
Osim ugostiteljstvom, društveno poduzeće iz Pule će se baviti i poljoprivredom te će nuditi usluge održavanja i uređenja okoliša i okućnica, ali i ispomoć u sezonskim poljoprivrednim poslovima. Na korištenje ćemo dobiti zemljište na kanfanarštini na kojemu se nadamo podići nasade smilja, maslina, lješnjaka kao i pokrenuti proizvodnju meda, rekla nam je Danijela Kasumović-Maružin ističući važnost pojedinaca koji su voljni, ne samo podržati, već i pomoći ovom društvenopoduzetničkom projektu.
 
Pri pokretanju ovog projekta uputila sam zamolbu za savjet dvama poduzećima, ali nažalost nisu mi nikada odgovorili, otkriva Danijela te dodaje kako je savjet i ohrabrenje dobila jedino od Renate Kiršić i Zadruge za etično financiranje.
 
Želja im je da posluže kao primjer
 
Nadamo se da će ovaj projekt kroz primjenu postignutih rezultata i mjerenja učinka biti primjer inovativnog načina zapošljavanja u našoj lokalnoj zajednici, te da će potaknuti i ostale dionike društva (pojedince, JLS, organizacije civilnog društva) da pristupe razvoju ekonomske djelatnosti kroz uključivanje osoba s invaliditetom u radne procese, rekla je Kasumović-Maružin. 
 
Razvojem djelatnosti u okviru društvenog poduzeća otvoriti će se mogućnost proširenja posla, osposobljavanje većeg broja nezaposlenih osoba s intelektualnim teškoćama kroz educiranje za poslove na području ugostiteljstva i poljoprivrede što će u konačnici otvoriti i nova radna mjesta, dodaje.
 
Cilj je da osobe s invaliditetom postanu stvaratelji, a ne isključivo korisnici sredstava državnog proračuna. Osim toga, radom ovih osoba smanjuju se socijalna i druga davanja, kojima se, ako nisu zaposleni, osigurava njihova egzistencija, pa i zadovoljavanje njihovih specifičnih potreba. I same osobe s invaliditetom imaju brojne koristi od svojega rada. 
 
Primjerice, zaposlene osobe s invaliditetom imaju bolju sliku o sebi, više samopoštovanja i samopouzdanja u odnosu na nezaposlene, društveno su aktivnije, općenito su prilagodljivije na promjene i kompetentnije u svakodnevnom osobnom životu, ekonomski su superiornije, zaključuje osnivačica društvenog poduzeća Punkt.

Hits: 1057
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union