Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Nije dovoljno odgovorno raspodijeliti profit - treba ga odgovorno stvarati
Nije dovoljno odgovorno raspodijeliti profit - treba ga odgovorno stvarati
Željka Mandić   
Srijeda, 17 Prosinac 2008
Sudionici konferencije o DOP-uDržava i civilno društvo moraju biti ti koji će natjerati tvrtke da posluju društveno odgovorno, moglo se, između ostalog čuti na konferenciji o društveno odgovornom poslovanju 2008. Integracija strateškog menadžmenta i DOP-a koju su zajedničkim snagama organizirali Business.hr i UNDP u Zagrebu. Država mora prepoznati važnost društveno odogovornog poslovanja kao strategije koja će pomoći domaćoj konkurentnosti i sustavom poticaja odgovornih i sankcioniranja neodgovornih pokušati postići veći stupanj integracije DOP-a u strateške ciljeve tvrtki, dok civilno društvo treba biti korektiv koji će natjerati državu na takvu odluku, ali i tvrtke da shvate kako društvena odgovornost nije samo prolazni trend, nego suvremeni način promišljanja biznisa. "Svi koncepti koji su kroz prošlost pokušali uvjeriti tvrtke da se ponašaju odgovorno, ma kako se oni zvali, pokušali su tvrtkama objasniti kako da raspodjele novac nakon što su ga zaradile - no ne vodeći računa o tome na koji način su ga zaradile. Danas, pogotovo u doba krize, izranja novi koncept. On kreće od procesa stvaranja novca i traži od tvrtki da iznađu kreativan, ali odgovoran način stvaranja novca, pa onda i njegove raspodjele natrag u zajednicu", pojasnila je Dr. Nadya Zhexembayeva iz IEDC - bledske škola menadžmenta, jedna od prezenterica na konferenciji.

Nove generacije svjesne su društvene odgovornosti 

Na važnost mijenjanja načina korporativnog upravljanja u pozdravnom je govoru upozorio i stalni predstavnik UNDP-a Hrvatska Yuri Afanasiev. "Društvena odgovornost nije uljepšavanje web stranica, to ne znači izdavati ušminkane i lijepo dizajnirane izvještaje niti na konferencijama pričati stvari koje dobro zvuče. Dolaze nove generacije s novim potrebama i načinima razmišljanja. Ako želimo u budućnosti biti tim potrošačima poželjna tvrtka, nužno je već danas, pa koliko god to kratkoročno neisplativo bilo, integrirati društveno odgovorno poslovanje u strategiju poslovanja".

Donacije su trošak - integracija DOP-a je investicija 

Yuri Afanasiev, UNDPViše je razloga koji hrvatske gospodarstvenike ne ohrabruju za takvu vrstu investicije. "Tvrtke uglavnom svhaćaju što je društvena odgovornost, ali ne primjenjuju je, barem ne u najširem smislu i vidljivo je prisutno neprepoznavanje potrebe da se DOP integrira u strateški management. Osim toga nedostaje nam domaćih primjera dobre prakse koji bi pomogli tvrtkama da uvide praktične koristi DOP-a", rekla je Mirjana Matešić, predsjednica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. Čak 51% tvrtki, prema podacima UNDP-a od 2007. godine nije strateški određeno prema DOP-u, dok je 46% njih na putu prema stvaranju strategije. Matešić se osvrnula i na najučestaliji oblik isticanja drušvene odgovornosti u Hrvatskoj. "Koliko god doniranje bilo hvalevrijedno, ono je za tvrtke trošak. Često se ne radi niti o strateški promišljenoj akciji, nego običnom trošku marketinga. Istinska integracija DOP-a u poslovanje nije trošak - ona pomaže tvrtki da podiže dugoročnu konkurentnost, otvara prilike za inovativne pristupe poslovanju, omogućava brži razvoj...", ističe Matešić.

Pomaci postoje 

Unatoč još uvijek nedovoljno razvijenom DOP-u u Hrvatskoj pomaci su vidljivi. Primjetan je rast partnerstava tvrtki i organizacija civilnog društva koji pridonosi jačanju socijalnog kaptitala, sve više poduzetnika postaje svjesno vlastite odgovornosti i prepoznaje organizacije civilnog društva kao važnog partnera. Potvrde tih teza su i povećan broj socijalnih izvješća (ove godine čak pet novih tvrtki objavilo je svoje izvješće), te osnivanje korporativnih zaklada. "Da bi došlo do daljnjih iskoraka koji će pridonijeti izvrsnosti hrvatskih poduzeća potrebno je više učiti iz stranih iskustava, pokušati pridobiti državu za partnera u projektu DOP-a, stvoriti modele učinkovite filantropije, razmišljati kreativno, inovativno i biti fleksibilan za promjene, te se umrežiti s kvalitetnim partnerima", neki su od zaključaka prezentacije Gojka Bežovana.

Hits: 4014
Komentari (1)Add Comment
...
napisao h4, Prosinac 19, 2008
za hrvatske tvrke društvena odgovornost = donacije. oni koji 'žive' istinsku društvenu odgovornost mogu se izbrojati na prste jedne ruke.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union