Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Dodjeljene prve hrvatske nagrade za društveno odgovorno poslovanje
Dodjeljene prve hrvatske nagrade za društveno odgovorno poslovanje
Željka Mandić   
Utorak, 16 Prosinac 2008

Nagradu je primila i Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole tesleHrvatska gospodarska komora i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HRPSOR) po prvi puta su danas na Zagrebačkom velesajmu dodijelili nagrade najboljim tvrtkama u području društveno odgovornog poslovanja. Tvrtke koje su dobile nagradu "Indeks DOP-a" su abecednim redom: Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o., Dalmacijacement d.d., Ericsson Nikola Tesla d.d., Hauska & Partner d.o.o., Holcim (Hrvatska) d.d., Končar Institut za elektrotehniku d.o.o. i Vetropack straža d.d. Dodjela nagrada održala se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Upitnik upućen na 1364 tvrtke - odgovorile 32

"Indeks DOP-a" zajednički je projekt HGK i HR PSOR započet prije dvije godine. Cilj je projekta omogućiti transparentni uvid u primjenu dobrovoljnih društveno odgovornih praksi poslovno najuspješnijih malih, srednjih i velikih hrvatskih tvrtki po kriterijima Zlatne kune. Indeks DOP-a je metodologija koja hrvatskim tvrtkama omogućuje procjenu društveno odgovornih praksi i njihovu usporedbu u odnosu na druge tvrtke. Metodologija definira niz kriterija za ocjenjivanje u šest osnovnih područja: ekonomska održivost, uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju, radna okolina, zaštita okoliša, tržišni odnosi i odnosi sa zajednicom. Rađena je po uzoru na slične metodologije, kao što su Dow Jones Sustainability i Business in the Community CR Index. Ispunjavanje upitnika je dobrovoljno, a upitnik je upućen na 1364 tvrtke te sadrži 119 pitanja za velike i srednje tvrtke i 61 pitanja za male tvrtke iz navedenih šest područja DOP-a. Projekt su financijski i stručno podržali USAID (kroz AED) i UNDP.

Upitnik je tvrtkama bio dostupan na internetskim stranicama HGK gdje su ga one ispunjavale on-line. Upitnik su otvorile 152 tvrtke, a 32 tvrtke su ga uspješno ispunile i zaključile. Od 32 tvrtke 11 ih spada u kategoriju velikih (250 i više zaposlenika), 12 srednjih (od 50 do 249 zaposlenika) i 9 malih (do 49 zaposlenika) tvrtki.

Postavljen kamen temeljac budućnih odnosa u hrvatskom gospodarstvu

Čestitavši nagrađenima te svim tvrtkama koje su sudjelovale u ovom projektu, predsjednik HGK Nadan Vidošević naglasio je kako će se rezultati ove prve godine projekta vidjeti u godinama koje slijede. Kako je rekao, ovo je svojevrstan povratak u budućnost. Nekadašnje je socijalističko gospodarstvo imalo razvijene elemente društveno odgovornog poslovanja, ali za razliku od toga doba poslovna učinkovitost je element koji se danas traži u ocjenjivanju DOP-a. Uslijedilo je vrijeme tranzicije iz kojega tek izlazimo, rekao je Vidošević te napomenuo kako DOP znači stvaranje uvjeta kakve bismo željeli imati. Predsjednik HGK zahvalio je partnerima u projektu, poslovnoj zajednici, Ericssonu Nikoli Tesli (koji je donirao aplikaciju za on-line popunjavanje upitnika) te Vladi RH koja je podržala projekt.

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskoga poslovnog savjeta za održivi razvoj (HRPSOR) Žarko Horvat naglasio je kako je ovaj projekt kamen temeljac budućih odnosa u hrvatskom gospodarstvu, a društveno odgovorno poslovanje postaje njegov strateški pristup. DOP je ono što će činiti gospodarstvo prepoznatljivim u zajednici, napomenuo je Horvat.

Preživjet će tvrtke koje gledaju unaprijed

Stalni predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev naglasio je kako smo u teškom, ali zanimljivom trenutku, u vremenu krize koja će završiti, no pitanje je kada i tko će je poslovno preživjeti. Nakon ove krize dolazi i kriza uzrokovana klimatskim promjenama. Stoga danas ulazimo u promjene paradigme života koji se ubrzano mijenja. Za dvadesetak godina planet će biti različit, a tvrtke koje će preživjeti razmišljat će unaprijed. Hrvatska je preživjela rat, a razmišljanje i promocija DOP-a znak je njezina napretka, rekao je Afanasiev te čestitao tvrtkama koje razmišljaju o DOP-u, koji će postati važan za njih i njihov brand.

Državni tajnik za gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva RH Leo Begović naglasio je kako Vlada RH podržava razvoj društveno odgovornog poslovanja, a hrvatske će tvrtke u svom radu sve više pozornosti morati pridavati DOP-u. Tvrtkama treba biti poticaj da osim za profit budu usmjerene i prema zajednici u kojoj posluju, rekao je Begović te napomenuo kako će Indeks DOP-a postati koristan alat za poticanje natjecanja u poslovnoj zajednici. Begović je napomenuo i važnost DOP-a u procesu restruktruranja tvrtki, koje se provodi u dogovoru sa socijalnim partnerima, a koje mora biti pozorno planirano. Također je istakanuo i za sljedeću godinu 500 milijuna kuna bespovratnih sredstava za gospodarstvo, koja mogu unaprijediti i zajednicu u kojoj tvrtke posluju.

Prizanje svima koji su ispunili upitnik

Stručno povjerenstvo projekta donijelo je odluku da će se priznanja dodijeliti svim tvrtkama koje su uspješno ispunile upitnik. Posebna nagrada dodijeljena je onim tvrtkama koja su sakupivši više od 75% bodova pokazale zavidan stupanj integracije prakse DOP-a u svojem poslovanju. Želja organizatora je potaknuti što veći broj hrvatskih tvrtki na sudjelovanje u Indeksu DOP-a i nastaviti razvoj društveno odgovornih i dugoročno održivih poslovnih praksi u Hrvatskoj.

Nakon svečane dodjele nagrada održala se panel diskusija na temu "Društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj" na kojemu su sudjelovali državni tajnik iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Leo Begović, Susan Bird iz Europske komisije (DG Employment), predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla d.d. Gordana Kovačević, pomoćnik direktora tvrtke Hartmann d.o.o. Marko Štefan, član Nacionalnog vijeća za konkurentnost Ivan Vidaković, predsjednica Udruge Zelena Istra Dušica Radojčić te Domagoj Ferdebar iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Hits: 4067
Komentari (2)Add Comment
...
napisao ivan, Prosinac 17, 2008
Malo mi je sumnjivo sve ovo. Kao da se pozurilo pred kraj godine da se nesto napravi, pa se zbrzalo sve skupa. Ostavljeno je malo vremena za popunjavanje upitnika, a tko uopce jamci da su tvrtke u svemu sto ih se pitalo govorile istinu?

Pohvalno je sto se nesto dogadja, ali mislim da treba promisljenije uci u cijelu pricu. I sustavnije, naravno.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1
...
napisao err, Prosinac 18, 2008
ma i ovo je super... bit će nagodinu još bolje
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union