Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Blogovi i forumi izvori informacija o etičnim brandovima
Blogovi i forumi izvori informacija o etičnim brandovima
Narcisa Bošnjak   
Srijeda, 18 Oľujak 2009

Traže se 'zeleni' brandoviGfK (Growth for Knowledge) NOP, tvrtka za istraživanje globalnog tržišta koja posluje u više od 70 zemalja diljem sveta, objavila izvještaj o etičnim brandovima i što o njima misle potrošači u svijetu. U njemu se vidi očigledna potreba da se tvrtke posvete etičnosti, ali i rastuće tržišne mogućnosti tvrtki koje su razvile etičnu politiku, brandove i proizvode. Etični su brandovi sve prihvaćeniji u svijetu. Svaki se treći potrošač (31%) osjeća dobro kada kupi etične proizvode. Samo 18% od 5.000 potrošača koje je ispitivao GfK NOP smatra da su etični brandovi samo trend, a 43% smatra da su etični brandovi znače da su tvrtke odgovornije u poslovanju. Tek svaki četvrti kupac (24%) ne vjeruje u modu etičnih proizvoda.

Gotovo polovina ispitanih potrošača u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španjolskoj i Njemačkoj smatra da je korporativno etično ponašanje - u opadanju. To je posebice očito u Njemačkoj i SAD-u (Slika 1). Čak 63% potrošača smatra da su danas kompanije na tržištu isključivo zbog sebe.

Etični brandovi čine svijet boljim!

Potrošači u Velikoj Britaniji su etično najsvjesniji i prepoznali su tvrtke s jasnom etičnom politikom, proizvodima i uslugama – The Co-op Group i Body Shop. 62 posto potrošača u Velikoj Britaniji mišljenja je da etični brandovi čine svijet boljim!

U drugim pak zemljama ovakav trend nije uvijek očit jer potrošači iz SAD-a, Njemačke, Francuske i Španjolske imaju različite stavove prema multinacionalnim korporacijama i njihovoj etičnoj politici. Mogućnosti tvrtki koje imaju etične brandove, proizvode i politiku su ogromne. Trećina svih ispitanika rekla je da su spremni platiti 5 do 10% premije na etične proizvode.

Ipak, teško je definirati što je etična korporacija, što potvrđuje izjava većine potrošača kako ih pretjerano ne zanimaju tipični programi DOP-a (Društveno odgovornog ponašanja), kao što su donacije, održivost i aktivnosti u lokalnoj zajednici.
Politika zaštite okoliša i odnosa prema zaposlenicima izraženije su kod etičnih kompanija. 56% ispitanika vjeruje da tvrtke moraju aktivno promovirati svoju etičnu politiku.

Blogovi i forumi među najpopularnijim izvorima traženja informacija o etičnim praksama!

Chris Davis, predsjednik centra za vrhunsku kvalitetu strategija branda GfK NOP, kaže kako je „etična potrošnja možda najveći pokret u brandiranju danas. Korporativno ponašanje danas je pod povećalom javnosti jer je korporativna politika jasno istaknuta na Internetu. Potrošači širom svijeta razvijaju vlastite definicije etičnih praksi i glasuju svojim novčanicima. Iako ovo predstavlja veliku mogućnost za mnoga tvrtke u razvijanju proizvoda i usluga, za neke je ovo poziv na buđenje i obraćanje pozornosti na zahtjeve sve većeg broja etično svjesnih kupaca“.

Jedan od nalaza izvještaja je i da potrošači koriste čitav niz izvora za dobivanje informacija o tvrtkama i njihovim etičnim praksama. Neovisna potrošačka tijela za nadzor, online potrošački chat forumi i blogovi među najpopularnijim su izvorima.

Hits: 4898
Komentari (1)Add Comment
...
napisao BRANKO STOJKOVIĆ -ŠTIT, Oľujak 30, 2009
HRVATI SU POSTALI TRAGEDIJA ROĐENA POD VODSTVOM MESIĆA I SANADERA
Branko Stojković
Četvrtak, 26 Ožujak 2009
Eh, ti hrvatski političari
POLITIČARI SAMI SEBI DAJU POTPORU

Kad bi se strvarno provela anketa i ispitivanje javnog mnijenja, vidjelo bi se da Mesić i Sanader lažu. Oni nemaju tu popularnost o kojoj se govori. No nitko nema pravo da donositi važne odluke na štetu naroda. Kad je Franjo Tuđman došao na vlast 1990-tih godina, mnogo toga je on obećao hrvatskom puku (da će hrvatski novčanik biti u hrvatskom džepu), ali nije rekao: pun ili prazan? U vijestima prvog programa HRT-a ministar financija Ivan Šuker (HDZ) kazao je: „U stanju smo kontrolirati potrošnju“. Da, sad kada su sve potrošili.

TUŽAN POGLED U PRAZAN NOVČANIK

Narod je ostao praznih džepova, ali su zato hrvatski političari – čelnici kupili vile, poduzeća i tvornice. Njihovi džepovi i novčanici su puni novca. Predsjednik Mesić kazuje narodu, da ćemo se valjda izvući iz recesije i da će nam biti bolje. Od lažnih obećanja i (ne)odgovornosti – oni nam ništa drugo ne nude. A premijer Ivo Sanader smatra da trebamo još više štedjeti. Ovdje treba spomenuti da Mesić i Sanader nisu u pravu. To je danas vrlo lako vidjeti i zaključiti. Oni samo lažu i spletkare na štetu hrvatskog naroda.

MNOGI FINANCIJSKI PROBLEMI

Poslije jugoslavenske valute, koja se je zvala „dinar“, Tuđmanova vlada odštampala je 23. prosinca 1991. „hrvatski dinar“, da bi on bio zamijenjen kasnije, 30. svibnja 1994. godine. Ime hrvatskog dinara promijenjeno je u „kunu“. Ništa Hrvati nisu dobili, najprije pod vodstvom Franje Tuđmana, kao i sada pod vodstvom Mesića i Sanadera. Samo se vrtimo u krug i ništa drugo. Narod je postao tragedija i komedija. Jer novac koji je navodno njegov nije u njegovim rukama. U Hrvatskoj vlada teška besparica i neradnička depresija. A temelji financije su krhki i truli.

HRVATSKA NARODNA BANKA PRĆIJA JE VLASTODRŽACA

Dvaput je odštampan različiti hrvatski novac, a u čijim je on (bio) rukama – zna se. U krive poteze trebamo ubrojiti i rastrošnu birokraciju. Danas jedino državna uprava dobro živi. Svi njihovi službeni automobilčići godišnje više troše novca, nego što narod pojede u svojoj prehrani. Dok narod stenje i dalje pod jarmom, oni se komotno provode i uživaju. Sudionici glavnih pljački na svim razinama u Republici Hrvatskoj postali su „oni“ bivši komunisti, koji nam nude tobože rješenja. No poslije Tuđmanovih bandita, sada su na djelu Mesićevi i Sanaderovi razbojnici. U početku stvaranja države Hrvatske, oni su bili jedna te ista „škvadra“, ali su se posvađali oko podjele novca i plijena.

PLELI MREŽU ZA MILIJUNE I MILIJARDE

Zato narod voli reći – svi su oni isti. Konkretno. U slučaju u Hrvatskoj, dogodilo se da je dio članova „zločinačke skupine“, osim razmišljanja o stvaranju nove države, imao jedini cilj i želju da dođe do materijalne koristi. I to bez truda i poštenog rada. Stvorena je psihološka platforma – da je bolje pljačkati i krasti nego savjesno i iskreno raditi. Jer od poštenog rada nema se ništa. Tako su i zakoni u Hrvatskoj podređeni njima, štite njih i njihove neradnike, profitere, a ne one koji rade i stvaraju u materijalnoj proizvodnji ili druga dobra.

DOBAR DIO NOVCA TROŠI SE NA LUKSUZ

Na vrlo primitivni način oni su zagospodarili zemljom. Te nam putem medija šalju ilustrirane priče. Isti likovi i ista retorika svađaju narod u neimaštini. To traje godinama. Kad ponestane njima novca, oni prodaju koji hotel ili bivše radničko poduzeće ili otok. Dobar dio novca troši se na luksuzni život. Promijeniti se kao ništa ne može – jer zagospodarili su tiskom i elektronskim medijima. Domovinski rat je iznjedrio: lopove, prevarante, profitere, palikuće, ubojice. U takvom ozračju mi danas i dalje živimo. Pljačke državnog proračuna i gradskih novčanih resursa, postali su sasvim normalna stvar.

NOVAC OD JUDA IŠKARIOTSKIH

Novostvoreni „tajkuni“ postali su ugledni ljudi i gospodari života i smrti. Međutim, normalan svijet živi sasvim drugačije, ima drugačije modele ponašanja, u njima nema nemorala i „hrvatske šutnje“, koja nas vodi u kolektivnu propast. I to zahvaljujući (sad) Mesiću i Sanaderu, koji su postali glavni „špekulanti“, zavjerenici i izdajnici naroda. Radi osobnih interesa i egoizma političara, naša sela ne proizvode hranu, nego uvozimo i čistimo tuđa skladišta. A brojka nezaposlenih i onih koji gube svoja radna mjesta postaje sve veća. Jedino je rješenje da ih razvlastimo i procesuiramo.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union