Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Socijalni marketing - marketing za opće dobro
Socijalni marketing - marketing za opće dobro
Narcisa Bošnjak   
Srijeda, 18 Oľujak 2009

ImageSocijalni marketing sustavno je primjenjivanje marketinga uz druge koncepte i tehnike kako bi se postigli specifični ciljevi za opće dobro. Kao formalna disciplina javio se 1971. godine objavljivanjem prvog izdanja knjige Social Marketing (Društveni marketing) Philipa Kotlera i Eduarda L. Roberta. Govoreći o tzv. „kampanjama za društvenu promjenu“, Kotler i Roberto uveli su ovaj pojam napisavši da je „Kampanja za društvenu promjenu organizirana akcija jedne skupine koja pokušava uvjeriti druge da prihvate, modificiraju ili napuste određene ideje, stavove, prakse ili ponašanja.”

Dok se socijalni marketing inicijalno razvio iz želje da se iskoriste komercijalne marketinške tehnike, posljednjih je desetljeća sazrio u mnogo integralniju i sadržajniju disciplinu koja se oslanja na čitav niz pristupa iz društvenih znanosti i socijalne politike te marketinga. Za socijalni se marketing sve češće kaže da je disciplina koja ima „dva roditelja“ – društveni roditelj = društvena znanost i socijalna politika te marketinški roditelj = komercijalni marketinški pristupi i marketinški pristupi javnoga sektora.

Podizanje na višu razinu

Posljednjih se godina sve više razlikuju strateški socijalni marketing i operativni socijalni marketing. Teorija i praksa često se fokusiraju na operativni socijalni marketing. No sve se češće socijalni marketing nastoji podići na višu razinu, prožimajući formuliranje mjera i strateškog razvitka.

U tom slučaju fokus nije na posebnoj vrsti publike i radu na posebnoj temi, nego više na razumijevanju potrošača radi učinkovitog razvijanja mjera i strategija. Velika Britanija, koja je u početku sporo prihvaćala socijalni marketing, sada ide velikim koracima naprijed. Postoji čitav niz ključnih dokumenata o politici vlade koji usvaja pristup strateškog socijalnog marketinga. Primjerice, Choosing Health (Birati zdravlje), knjiga o javnom zdravstvu iz 2004. godine; „To je naše zdravlje!“, neovisna nacionalna revizija socijalnog marketinga iz 2006. godine; politički dokument Health Challange England (Izazov za zdravlje u Engleskoj) korak su bliže i strateškoj i operativnoj uporabi socijalnog marketinga.

Često se smatra da socijalni marketing nekada samo koristi standardne prakse komercijalnog marketinga za postizanje nekomercijalnih ciljeva. No to nije točno i zapravo je samo pojednostavljivanje. Primarni je cilj socijalnog marketinga - socijalno dobro, dok je cilj komercijalnog marketinga - financijski. To ne znači da komercijalni marketinški stručnjaci ne mogu služiti općem dobru. Važno je ne brkati socijalni marketing s drugim tipovima komercijalnog marketinga gdje postoji doprinos općem dobru, no to nije primarni cilj.

Privrženost potrošača

Socijalni marketing za razliku od ostalih vrsta marketinga primarno je usredotočen na opće dobro. Stoga treba razlikovati različite tipove marketinga javnog sektora i neprofitnog marketinga koji nisu i socijalni marketing.

Na primjer, marketing društvene prirode (societal marketing), marketing s društvenim ciljem (cause-related marketing) ili pro-društveni marketing (pro-social marketing) – sve su to vidovi komercijalnog marketinga koji na različite načine mogu pridonijeti općem dobru, ali razlika između njih i socijalnog marketinga je u tom što u njihovom slučaju opće dobro nije primarni, nego srodan cilj u sklopu pružanja podrške komercijalnim ili financijskim ciljevima kompanija - korištenje prednosti rada za opće dobro kako bi se osigurala i zadržala privrženost potrošača.

Javni sektor standardni marketinški pristup može iskoristiti za poboljšanje i unaprjeđenje svojih usluga i ciljeva organizacije. To može biti vrlo važno, no ne treba brkati sa socijalnim marketingom u kojem je naglasak na društvenom boljitku (primjerice zdravstvo, održivost, recikliranje itd). Iako je u stvarnosti crta razdvajanja tanka i nejasna, važno je ne miješati socijalni marketing s komercijalnim marketingom.

Poticati promjene ponašanja

Dok je komercijalni marketing često usmjeren na ciljano tržište, ciljevi socijalnog marketinga mogu biti suptilniji i složeniji. Komercijalni marketinški stručnjak koji pokušava prodati neki proizvod samo utječe na kupca. Stručnjaci socijalnog marketinga (koji za cilj imaju smanjenje pušenja ili povećavanje uporabe kondoma) imaju teže ciljeve: potaknuti potencijalno složene i dugoročne promjene ponašanja ciljane populacije.

Ponekad se čini da je socijalni marketing ograničen na određenu skupinu potrošača – neprofitne organizacije, zdravstvene usluge, vladine organizacije. To često jesu korisnici usluga agencija za socijalni marketing, ali ciljevi postizanja društvene promjene nisu ograničeni na vladine i neprofitne humanitarne organizacije. I financiranje umjetnosti primjer je socijalnog marketinga.

Hits: 11253
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Aleksandar, Siječanj 31, 2013
Jako zanimljiv tekst, puno korisnih informacija! Sviđa mi se, sve pohvale :)
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union