Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Eko sajam: Istarski boškarin, domaći sirevi i dobro vino oduševili Zagrepčane
Eko sajam: Istarski boškarin, domaći sirevi i dobro vino oduševili Zagrepčane
Željka Mandić   
Nedjelja, 05 Travanj 2009

Eko sajam pomaže razvoju ruralnih krajevaNa zagrebačkom Bundeku završen je jučer osmi po redu Eko sajam “Proizvodi hrvatskog sela”. Najstarija je to sajamska priredba koja na jednom mjestu okupi hrvatske proizvođače ekološke hrane te tako promovira naše selo kao veliki potencijal u proizvodnji zdravih namirnica. Ove godine sajam je jedinstven iz dva razloga: okupio je 350 izlagača a interes građana bio je iznimno velik. Posebice u nedjelju, jer je sajmovanju pogodovao pravi proljetno – sunčani dan.

“Došla sam pogledati ponudu, posebno me zanimaju sirevi, a čula sam i da je Željko Mavrović, sada ime koje već više vežem uz proizvodnju hrane nego uz boksački ring, počinje s ekološkom proizvodnjom mesa. I kupila sam eko – kulen” – rekla nam je gospođa Mira Jurić sa zagrebačkoga Jaruna koja je redovita posjetiteljica ovog sajma.

Podugačak popis delicija 

A što se sve ove godine moglo vidjeti i kušati? Ponuda je bila uistinu bogata izvrsna. Niz je podugačak, ipak ćemo pokušati što cjelovitije nabrojati onako kako smo zapažali šetnjom kroz sajam….bogata mesna ponuda: domaći slavonski kulen, istarski pršut, dalmatinski pršut…od vina isticali su se dingač, postup, a veliki broj posjetitelja htio je probati naše poznate sireve poput paškoga, ličkoga škripavca i domaćih sireva iz drugih hrvatskih krajeva. Ne želimo zaboraviti spomenuti niti med i proizvode od meda, ekološke kolače sa sela i druge slastice, sušeno volje – ukratko za cijeli ovaj podugački niz: bila je to prava fešta delicija.

Boškarin izazvao oduševljenje 
Oduševljenje odraslih, a posebice mališana izazvale su izložene životinje - istarski boškarin, turopoljska svinja, magarci, kokoši, ovce... Veliki broj posjetitelja nikada nije vidio te životinje. Djeca možda u slikovnicama, a stariji na televiziji. Obitelj Marić rekla nam je kako su se upravo zbog boškarina dva puta vraćali na sajam.

U Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba ističu kako je ovakva priredba prigoda da se pokaže što sve hrvatsko selo ima, ali i pomoć seljacima proizvođačima da u ovo financijski nezahvalno vrijeme sačuvaju svoju proizvodnju i radna mjesta. U organizaciji je sudjelovala i tvrtka “Agrarno savjetovanje”, Damir Kovačić nam ističe kako je uz predstavljanje proizvoda ovo bila prilika i za stjecanje nekih novih znanja i za same proizvođače i za posjetitelje. Stoga su i ove godine organizirali okrugle stolove i savjetovanja. Jedna od tema bilo je i drvo, dodatne djelalatnosti u poljoprivredi te o mjerama ruralnoga razvitka u Europskoj uniji.

Veliko zanimanje za projekte na otocima

Iako su posjetitelji sajma bili većinom “kontinentalci”, nije izostalo zanimanje za hrvatske otočke proizvode. Radi se, naime, o ekološkim proizvodima koji potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama, a odlikuju se kvalitetom, tradicionalnošću i otočnom izvornošću. Inače, taj je projekt još 2007-me pokrenulo Ministarstvo mora, a danas tu oznaku nosi 79 proizvoda 31 otočnog proizvođača. Namijenjen je poticanju razvoja otočne proizvodnje i podizanju kvalitete otočnih proizvoda koji imaju značajke otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada i inovacija, te promociji hrvatskih otoka kao područja od posebnog interesa za našu zemlju. Sve to, dakako, ističemo stoga jer takvi proizvodi mogu postati zanimljiv izvozni brand.

Izraelska znanja za sisačko mljekarstvo
Branka Žarković iz Bjelovara ima stado od 120 koza. Proizvodi sireve i predsjednica je poljoprivredne zadruge “Bilogorka”. Dugo je živjela u Izraelu gdje je imala svoju privatnu mljekaru. Njezina su iskustva bila mnogima jako zanimljiva. Sada je osobno u procesu registracije svojih sireva a planira i veću mljekarsko – sirarsku proizvodnju. U Izraelu je bila uspješna, vjeruje da će isto takav posao uspjeti razviti i u Hrvatskoj.

Sajam je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a došao je i ministar poljoprivrede Božidar Pankretić te je podijelio 26 plaketa obiteljsko – poljoprivrednim gospodarstvima koja su dobila nepovratna sredstva za svoju proizvodnju. Bila je ovo dobro posjećena priredba. A za to su se pobrinuli i tamburaši, ali i brojni kuhari. Među njima i Dražen Krištof iz osječke “Slavonske kuće” koji je pokazao što je to dobar fiš paprikaš – skuhao je čak 500 litara!

Puno smo posjetitelja zatekli i ispred štanda Udruge žena iz sela Šemovci pokraj Đurđevca. One prave domaće kolače. Njihova predsjednica Višnja Žignjar rekla je da su na zagrebačkom sajmu prvi put s ciljem promicanja tradicijskih vrijednosti spravljanja izvornih kolača podravskog kraja. Udruga je okupila dvadesetak žena koje su pokazale umješnost izrade »digani z orejima«, odnosno orehnjače, makovnjače, starinske pogače, ali i mazanice s orasima.

Zatekli smo još puno primjera uspješnog obiteljskog poduzetništva i osmišljene proizvodnje koja je dobila nepovratna sredstva iz domaćih i stranih izvora. Među njima je i Ivan Knežević iz Šiškovca iz Vukovarsko-srijemske županije koji je iz tog razloga i dobio spomenutu plaketu. Kaže kako će nepovratna sredstva i dalje uložiti u proizvodnju.

Hits: 3897
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union