Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow I nezagađenom hranom odgaja se društveno odgovoran pojedinac
I nezagađenom hranom odgaja se društveno odgovoran pojedinac
Željka Mandić   
Ponedjeljak, 18 Svibanj 2009
Zdrava kosara s imanja ZrnoPoslovica "zrno po zrno – pogača", možda bi bila najkraći mogući opis početaka rada Ekološkoga imanja "Zrno", osnovanog 1988. godine. Najstarije je to ekološko imanje u Hrvatskoj, smješteno u malom selu Habijanovcu, pedesetak kilometara istočno od Zagreba. Počelo je sadnjom, slikovito ili doslovno – zrna, a danas je ovo veliko imanje i prvo koje je u Hrvatskoj 1995. godine dobilo priznanje EKO – OSKAR za zaštitu okoliša u poljoprivredi i šumarstvu. Ovo je imanje, kaže vlasnica i voditeljica, Zlata Nanić, jedinstvena oaza u kojoj se ne koriste niti mineralna gnojiva ni pesticidi. I krumpirove se zlatice uklanjaju ručno – kemiji na "Zrnu" nema mjesta. I u tome, je, vjeruju svi koji sudjeluju u radu "Zrna" suština njihove društvene odgovornosti. "Vjerujemo da proizvodnja, uzgoj zdrave hrane duboko pripada u društveno odgovorno ponašanje. Prirodna prehrana, nezagađena pesticidima i drugim otrovima, znači odgovornost prema čovjeku, prema zajednici. Naša je misija i druge o tome što više informirati. Stoga organiziramo razne radionice i seminare, a zainteresiranih je sve više. Neki žele promijeniti stil života, neki se početi baviti uzgojem", priča Zlata Nanić, zaljubljenica u prirodu i zdravlje.

Uzgoj svake biljke – žitarice, voća ili povrća podvrgnut je prilično strogoj kontroli. Naime, od 2002. godine imanje "Zrno" u sustavu je kontrole prema hrvatskom Zakonu o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Upisano je tako i u Upisnik eko – proizvođača i imaju brojne priznate certifikate kojim potvrđuju da je riječ o potpuno ekološkom imanju.

Usred šume, raste nezagađeno povrće i voće

KUPANJE U PRIRODNOM BAZENU
Na imanju postoji prirodni bazen za kupanje i tuševi, te posebno ribnjak. Za djecu je uređeno igralište sa ljuljačkama, klackalicama, vrtuljkom, pješčanikom, penjalicama. Mnoga djeca doživjela su ovdje prvi susret s domaćim životinjama. Igraju se ovdje s  kozama, patkama zaduženim za hvatanje puževa golača, mačkama, mačićima i psom, a u susjedstvu se na ispaši svaki dan nalazi više od 20 krava i telića. U blizini se može učiti jahati ili provozati u kočiji s konjskom zapregom. Gotovo da nema djece koja nisu poželjela ponovno biti gosti "Zrna".

Imanje je okruženo šumom. Prometnice su daleko. Nekoć je to bila zapuštena zemlja, no uz volju i entuzijazam Zlate Nanić i suradnika postalo je to plodnom zemljom zdravih plodova. Za koje već znaju mnogi Zagrepčani koji naručuju povrće, žitarice, voće i druge proizvode, bilo telefonski – pa im se doveze direktno s imanja, ili idu u mali dućan u Ličkoj ulici. Iako na vratima piše da je radno vrijeme do 19 sati, neka vas ne začudi da već do podneva nema svježega povrća – znalci su već otkrili ovo mjesto i pokupovali svježe i nezagađeno.

Zrno je postalo i mjesto susreta. Onih koji samo žele za svoju kuhinju zdravu hranu, ali i onih koji žele naučiti kuhati ili se početi baviti uzgojem. "Izgradili smo Eko-edukacijski centar u kome se redovito održavaju seminari i radionice zdravog načina spravljanja jela kroz naš program od polja do stola. Imamo i posebne edukacijske programe za djecu iz vrtića i osnovnih škola, kako bi se već u najmlađim danima potakla svijest o važnosti zdrave hrane i ishrane. Studenti pljoprivrede i prehrane, te učenici srednjih poljoprivrednih i prehrambenih škola u dogovoru sa svojim profesorima mogu provoditi obveznu praktičnu nastavu na Zrnu, a prirodni uzgoj biljaka i zdrava prehrana bile su teme nekoliko maturalnih, seminarskih, diplomskih pa i poslijediplomskih radova", sjeća se Zlata Nanić.

A navikli na manje – više uobičajenu kuhinju, oni koji prvi puta posjete "Zrno" iznenade se kako je bogat i raznolik povrtni svijet. Kineski kupus, čičoka, daikon...samo su neka imena manje poznatog i u loncima i tavama rjeđe pripremanog povrća koji se mogu vidjeti u Habijanovcu. Dakako, uz one koje češće kupujemo i kuhamo – kelj, špinat, prokulice, brokulu...Uzgaja se i čitav niz raznih žitarica – pšenica, raž, ječam, proso, heljda, pir, amarant, crna zob....A zamiriše i ljekovito bilje: matičnjak, majčina dušica, menta, mažuran, ruta, kaloper,  božje drvce, pelin, miloduh , odoljen , crni i bijeli sljez, lavanda..

Razvijaju i turizam

I HRANA LJETI HLADI
U svakom godišnjem dobu na Zrnu se nude druge aktivnosti. Ovo su ljetne. Zainteresirani tako mogu naučiti o prepoznavanju povrća i voća, kuhanju zimnice, plijevljenju, slaganju cvijeća, učiti o hrani koja u ljetne dane hladi...Koja je to hrana? Iz Zrna pozivaju na posjet, a oni će vam otkriti "tajnu" protiv ljetnih vrućina.

Od zrna nastala je prilično velika poslovna priča. Sada u ponudi nemaju više samo zdravu hranu, već i seoski eko turizam. Drže da je to i dobro mjesto za team building, jer imaju dvorane za prihvat oko 50 ljudi. Tu održavaju i predavanja iz poljoprivrede, zdravijeg življenja, radionice prirodne prehrane. Može se ovdje i prenoćiti, u šest soba stane petnaestak osoba. U izgradnji su još dva dvokrevetna apartmana, nadstrešnica za prihvat većeg broja djece i izletnika, te adaptacija jedne tradicionalne drveno-zemljane kuće za iznajmljivanje. "Pokretači smo osnivanja udruge Živa zemlja. U organizaciji te udruge organiziramo Dane otvorenih vrata. Slijede ljetni, odnosno, druge nedjelje u lipnju imamo mali ljetni praznik na našem imanju i svi zainteresirani su pozvani", pozivaju iz "Zrna".

Hits: 5728
Komentari (3)Add Comment
...
napisao Dajka, Svibanj 18, 2009
Hej, imaju li oni i dostavu hrane? Ako da...bila bi dobra informacija. Pozdrav svima iz Pomaka od Dajane.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao Teofil, Svibanj 18, 2009
Pozdravljam svaku inicijativu za zdraviju, organsku hranu. Čitao sam da Slap ima projekt okupljanja eko proizvođača, nešto sa Flamancima. Možete li o tome detaljnije. Teofil, Korčula
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao ante, Svibanj 20, 2009
Slap u sklopu projekta YES (Youth Employement Support) provodi edukaciju, povezivanje i mikrokreditiranje proizvođača organski uzgojene hrane. Projekt je trenutno u završnoj fazi - u tijeku je odobravanje i realizacija mikrokredita (do 10.000 eura) po napisanim poslovnim planovima za organsku proizvodnju.

Projekt s Flamancima se nadovezuje na taj projekt, a želja je pokrenuti web shop na kojem bi se organski uzgojena hrana mogla kupiti putem interneta. Taj projekt je u provedbi, očekuje nas još puno rada, jer web shop je iznimno kompliciran posao (ako ga se želi dobro odraditi), veliki je problem skladišni kapacitet koji trenutno ne postoji i treba se vidjeti kako ga riješiti. No, to je sad preopširno za komentare...

Inače, o jedinom i drugom projektu smo već pisali na Pomakonlineu.
1. EcoCompetitive (projekt s Flamancima)http://www.pomakonline.com/ind...&Itemid=30
2. YES http://www.pomakonline.com/ind...&Itemid=32

Što se dostave tiče ne znam, ali u tekstu je link na njihovu web stranicu pa probajte ondje provjeriti ;)

Pozdrav
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union