Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow 6 načina društvene odgovornosti za tvrtke
6 načina društvene odgovornosti za tvrtke
Narcisa Bošnjak   
Srijeda, 22 Srpanj 2009

Image
Kako tvrtka može pomoći zajednici?
Rast svijesti o potrebi društveno odgovornog poslovanja mnoge je tvrtke doveo pod znak upitnika. Kako biti društveno odgovoran? Šest je najvažnijih inicijativa u koje možemo svrstati najveći broj aktivnosti povezanih s društvenom odgovornošću, kakve se trenutno prakticiraju u svijetu, a neke od njih polako zaživljavaju i u hrvatskoj praksi:

1. Korporativno promoviranje društvenih ciljeva/podrška rastu brige i svijesti za stanje u društvu (corporate cause promotion).

Korporacija osigurava financijska sredstva, priloge u naturi ili druge korporativne resurse kako bi se razvila svijest o nekom društvenom cilju, odnosno zanimanje za nj ili da bi se u korist tog društvenog cilja prikupila sredstva ili osiguralo sudjelovanje, tj. dobrovoljni rad. Korporacija može sama inicirati promociju i njome upravljati – kao u slučaju tvrtke Body Shop koja se zalaže za zabranu korištenja životinja za laboratorijsko ispitivanje kozmetičkih proizvoda – ili biti glavni partner u nekoj aktivnosti – kao što tvrtka Aleve u cilju prikupljanja sredstava sponzorira akcije „Zaklade za borbu protiv artritisa“ (Arthritis Fondation) – ili može biti jedan od nekoliko sponzora – kao što su tvrtke Lysol, PepsiCo i Fire Stone Tire & Service Centers 2003. godine, zajedno s još mnogima u okviru programa „Čuvajmo Ameriku lijepom“, sponzorirale kampanju za uljepšavanje zemlje „Veliko čišćenje Amerike“.

2. Korporativni društveni marketing/marketinške kampanje s ciljem promjene ponašanja u društvu (Social Marketing)

Korporacija potpomaže razvitak i/ili provođenje kampanje s ciljem promjene ponašanja kako bi se unaprijedili zdravlje, sigurnost, životna okolina ili blagostanje zajednice. U svezi s ovim najvažnije je usredotočiti se na promjenu ponašanja, za razliku od promoviranih društvenih ciljeva koje se usredotočuje na jačanje svijesti, prikupljanje sredstava i dobrotvorni rad u korist tih ciljeva. Korporacija može sama razviti i provesti kampanju s ciljem promjene ponašanja – Philip Morris, primjerice potiče roditelje odvraćati djecu od pušenja – ali mnogo češće uključuje partnere iz javnog sektora (Home Depot i jedno komunalno poduzeće daju savjete u svezi sa štednjom vode) i/ili s neprofitnim organizacijama (Pampers i SIDS Foundation zajednički promiču stavljanje beba na leđa za vrijeme spavanja).

3. Marketing tvrtke povezan s društvenim ciljevima/donacije ovisne o opsegu prodaje (Cause related marketing)

Korporacija se obvezuje određeni postotak od prihoda ostvarenog od prodaje proizvoda priložiti za određeni društveni cilj. Ova ponuda najčešće se odnosi na neko određeno razdoblje, određeni proizvod i određenu humanitarnu akciju. Prema ovom scenariju korporacija obično uspostavlja suradnju s nekom neprofitnom organizacijom kako bi kroz obostrano koristan odnos povećala prodaju određenog proizvoda i prikupila financijska sredstva za izabranu humanitarnu akciju (npr. na kraju svakog mjeseca Comcast dobrotvornoj organizaciji Ronald McDonald House Charities poklanja 4,95 dolara od naplate pristupa njegovoj Internet vezi). Mnogi smatraju kako je ovo apsolutno dobitna kombinacija jer i potrošaču omogućava priložiti nešto u dobrotvorne svrhe, a da ga to ništa ne košta.

4. Korporativna filantropija/dobročinstvo prema drugima u zajednici (corporate philantrophy)

Korporacija neposredno daje priloge za neku dobrotvornu ili društvenu akciju,najčešće kao nepovratnu pomoć u gotovom novcu ili kroz donacije i/ili u naturi. Od svih društvenih inicijativa korporacija, ovakve inicijative imaju možda najdužu tradiciju, a stoljećima su se poduzimale retroaktivno, od prigode do prigode. Kao što je spomenuto u 1. poglavlju, danas se sve više korporacija nalazi pod pritiskom – i unutarnjim i vanjskim – da zauzme više strateški pristup, da izabere na što će se usredotočiti, kao i da filantropske aktivnosti poveže sa svojim poslovnim ciljevima i zadacima.

5. Društveno koristan rad/zaposlenici – volonteri (employee volunteerism)

Korporacija podržava i potiče zaposlenike, partnere iz sektora trgovine na malo i/ili primatelje povlastica da dobrovoljnim radom pomognu lokalne društvene organizacije i akcije. Ove aktivnosti mogu biti samostalne (npr. ljudi zaposleni u „high tech“ tvrtkama mogu podučavati srednjoškolce radu na računalima), ili se mogu provoditi u suradnji s nekom neprofitnom organizacijom (Shell zajedno s Organizacijom za zaštitu oceana (The Ocean Conservancy) sudjeluje u čišćenju morskih obala). Volonterske aktivnosti mogu organizirati korporacije, ali i zaposlenici mogu sami izabrati neku aktivnost za koje će podršku od tvrtke dobiti kao plaćeno radno vrijeme ili besplatnim ustupanjem odgovarajućih baza podataka.

6. Društveno odgovorna poslovna praksa/redovno poslovanje temeljeno na povišenoj odgovornosti (socially responsible business practices)

Korporacija prema vlastitom određenju usvaja i primjenjuje poslovnu praksu koja podržava neki društveni cilj koji treba unaprijediti život u zajednici i zaštititi životnu okolinu, tj. ulagati u takav cilj. Ovakve inicijative organizacije mogu osmisliti i provesti same (kao što je Kraft odlučio prekinuti sve marketinške aktivnosti koje su se održavale u školama) ili zajedno s drugima (kao što Starbucks surađuje s organizacijom Conservation International kako bi motivirao farmere da na najmanju moguću mjeru smanje negativan utjecaj na prirodno okruženje).

Hits: 5390
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union