Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow DM opet najodgovorniji prema zaposlenicima
DM opet najodgovorniji prema zaposlenicima
Saša Bajamić   
Srijeda, 22 Srpanj 2009

Image
Odgovornost - konkurentska prednost
Istraživanje o najboljim poslodavcima u 2009. godini proveo je portal MojPosao u razdoblju između veljače i lipnja 2009. Istraživanje se provodi treću godinu za redom, a u njemu su ove godine sudjelovale 42 tvrtke i provedeno je među gotovo 4000 njihovih zaposlenika. U ovogodišnjem Istraživanju o najboljim poslodavcima sudjelovale su tvrtke iz svih grana gospodarstva u privatnom, državnom, stranom te domaćem vlasništvu.

Cilj istraživanja bio je saznati u kojim je tvrtkama trenutno najbolje raditi u Hrvatskoj, a na temelju iskustava i percepcije samih zaposlenika. Istraživanjem se nastoji naglasiti kako je odgovorno upravljanje ljudskim resursima jedina dugoročna konkurentska prednost tvrtki, a za potrebe istraživanja korišten je upitnik kojim se procjenjuje organizacijska klima i zadovoljstvo zaposlenika.

Tvrtke u kojima je najbolje raditi

Tvrtke su podijeljene u dvije skupine prema veličini - velike tvrtke s 200 ili više zaposlenih te srednje i male tvrtke s manje od 200 zaposlenih. U istraživanju su mogle sudjelovati samo tvrtke koje imaju 50 ili više zaposlenika.

Najbolji poslodavac među velikim tvrtkama ove godine je dm-drogerie markt, a poredak prvih deset velikih tvrtki je sljedeći:

 1. dm-drogerie markt
 2. Orvas Plus 
 3. Orbico 
 4. Puljanka 
 5. IN2 
 6. Belupo lijekovi i kozmetika
 7. Holcim (Hrvatska) 
 8. Hoteli Tučepi
 9. Hoteli Brela
 10. Auto Hrvatska

Prosječna ocjena koju su zaposlenici dali najboljim velikim tvrtkama je 3,7.

Među srednjim i malim tvrtkama najbolji poslodavac je tvrtka Abbott Loboratories, a poredak prvih deset najboljih poslodavaca među malim i srednjim tvrtkama je sljedeći:

 1. Abbott Laboratories
 2. Kožul
 3. SOS-Dječje selo Ladimirevci
 4. IN2 Zagreb
 5. SOS-Dječje selo Hrvatska
 6. Rhea, Licencirani zastupnik za FedEx Express
 7. Antunović TA 
 8. Alarm automatika 
 9. Istra
 10. Avon kozmetika

Prosječna ocjena koju su zaposlenici dali najboljim srednjim i malim tvrtkama također je 3,7.

Karakteristike najboljih poslodavaca

METODOLOGIJA ISTRAŽIVANJA

U Istraživanju o najboljim poslodavcima sudjelovale su tvrtke koje su bile suglasne s provođenjem istraživanja među njihovim zaposlenicima, a samo istraživanje provedeno je putem upitnika koji se sastoji od 50 ključnih tvrdnji iz šest područja istraživanja:

• Strategija i vodstvo: poznavanje ciljeva tvrtke te želja da se doprinese u ostvarenju istih
• Rad, motivacija i nagrađivanje: procjena radne uspješnosti i sustav nagrađivanja
• Usavršavanje i razvoj: mogućnost profesionalnog razvoja i napredovanja
• Međuljudski odnosi: odnos s nadređenima i kolegama
• Lojalnost trenutnom poslodavcu
• Doživljaj sigurnosti posla

Zaposlenici su određivali stupanj slaganja sa svakom tvrdnjom ocjenama od 1 do 5, a prosjekom ocjena za svako područje istraživanja dobivena je ocjena pojedine tvrtke.

Tvrtke u kojima je najbolje raditi dobile su u prosjeku veće ocjene u svim područjima istraživanja od ostalih tvrtki. Pri tome je važno napomenuti da su uglavnom kvalitetne tvrtke i pristale sudjelovati u istraživanju, što je naročito pohvalno ukoliko se uzme u obzir da su ove godine brojne hrvatske tvrtke prisiljene pribjegavati nepopularnim mjerama kao što su smanjivanje povlastica zaposlenika, smanjena ulaganja u edukaciju i razvoj zaposlenika te čak i smanjenje broja zaposlenih. Tvrtke koje su ove godine sudjelovale u istraživanju stoga u svakom slučaju predstavljaju najbolje hrvatske poslodavce te je realno očekivati kako je razlika između najboljih tvrtki i ostalih koje su sudjelovale u istraživanju manja nego što bi bila između najboljih i prosječne hrvatske tvrtke.

Najbolje velike tvrtke najveću prosječnu ocjenu dobile su iz područja međuljudskih odnosa (4,0), a najnižu u području usavršavanja i razvoja (3,4) što upućuje na nedostatke na kojima bi i najbolji poslodavci trebali poraditi.

Zaposleni u najboljim srednjim i malim tvrtkama najzadovoljniji su međuljudskim odnosima (prosječna ocjena iznosi 4,0), a najmanje usavršavanjem i razvojem (3,5).

Iako su razlike u ocjenama između velikih te srednjih i malih tvrtki vrlo male, velike su tvrtke općenito dobile nešto više ocjene, što pokazuje kako je funkcija ljudskih potencijala i brige o zaposlenicima donekle bolje razvijena u većim sustavima. Nadalje, obje skupine tvrtki najbolje su ocjenjene u području međuljudskih odnosa, što pokazuje pozitivnu organizacijsku klimu u hrvatskim tvrtkama. S druge strane, područja koja su najlošije ocijenjena (podjednako u velikim te srednjim i malim tvrtkama) su strategija i vodstvo te usavršavanje i razvoj. Ovi rezultati pokazuju kako unatoč općenito visokim ocjenama, tvrtke trebaju poraditi na jasnom komuniciranju

Hits: 5924
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union