Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Rupe u proračunu „Leptiri“ krpaju softverom za udruge
Rupe u proračunu „Leptiri“ krpaju softverom za udruge
Narcisa Bošnjak   
Ponedjeljak, 14 Rujan 2009

Image
S jedne od Leptirovih radionica
Pričati ili pisati o krizi u posljednje vrijeme postalo je gotovo suvišno jer su njome zahvaćeni svi, a zakinuti mnogi. Poput većine, usred krize i recesije zatekla se i Udruga Leptir, koja već tri godine radi s djecom s poteškoćama u razvoju, primarno s gluhom i nagluhom djecom te djecom s poremećajem govora, ali i s djecom s drugim, pridruženim teškoćama. Poteškoćama usprkos ova je Udruga i prije krize započela s čitavim nizom kreativnih aktivnosti, među kojima ponosno ističu istakli kreativne radionice za djecu (o čemu se više informacija i fotografije može naći i na njihovoj internetskoj stranici www.leptir.hr, koju redovito osvježavaju).

Primarna ciljna skupina s kojom rade su djeca predškolskog uzrasta, ali u posljednje vrijeme imaju i sve više djece osnovnoškolskog uzrasta, ističu u Udruzi. Radovi koji nastaju na kreativnim radionicama djelom se koriste za organizaciju izložbi dječjih radova, a većinom ih djeca nose kući i njima ukrašavaju svoje domove, a osnovna je namjera tih radionica razvijanje motoričkih vještina kod djece, razvijanje smisla za boje, kompozicije i slično, kaže Ivica Srnčević. Neki od radova s radionica svoje su zasluženo mjesto našli i na web portalu, pod sekcijom „Radionica“.

Softveri Logos i Udruge

Uz sve spomenute aktivnosti, u Udruzi Leptir počeli su i s razvojem specijaliziranih računalnih programa - Logos je namijenjen radu logopeda s djecom te Udruge, program namijenjen administraciji poslova oko neprofitnih pravnih osoba, ponosno dodaje Srnčević.

Image
Dio prihoda dolazi od softvera
„Oba ova projekta su komercijalna, djelo su naših članova i iako na njima ima još dosta posla, osluškujemo potrebe naših korisnika i nastavljamo razvijanje programa prema specifičnim potrebama naših korisnika“, napominje Ivica Srnčević.
Oba ova projekta namijenjena su financiranju rada Udruge i novac usmjeravaju na djecu s poteškoćama u razvoju, s obzirom da su se donacije u posljednjih godinu dana drastično smanjile, pa time „krpaju" rupe u proračunu.
Od same ideje, preko koncepcije, pa do završnog rješenja, oba ta programa njihovo su autorsko djelo i na njima rade volonteri i članovi Udruge.

„Do računalnih se programa može doći vrlo jednostavno - dovoljno je na našim Internet stranicama popuniti narudžbenicu i program se može preuzeti direktno putem Interneta ili ga je moguće dobiti na CD-u“, pojašnjava Srnčević.
 
Nedavno je Udruga „Leptir“ pokrenula i neprofitni portal, koji nije samo portal vijesti, nego svim registriranim udrugama (a registracija je posve besplatna) nudi i mnoštvo drugih mogućnosti poput: jedinstvenog registra udruga, za udruge koje nemaju vlastite Internet stranice nude mogućnost njihovog predstavljanja na Internetu, potom nude pregled trenutačno otvorenih natječaja za udruge, mogućnost objave vijesti o aktivnostima registriranih udruga, međusobnu razmjenu oglasa radi oglašavanja rada i potreba udruga u Hrvatskoj, vođenje baze podataka članstva pojedinih udruga s mogućnošću praćenja uplate članarina, kompletan knjigovodstveni paket za vođenje jednostavnog knjigovodstva za udruge te na kraju mogućnost zajedničke suradnje više udruga na pojedinim projektima koje pokreće jedna ili više udruga.

Portal (http://portal.leptir.hr) daleko jr više od običnog portala vijesti, a sve navedene opcije i mogućnosti su skrivene u zaštićenom korisničkom području i dostupne su registriranim udrugama, kaže Srnčević, te dodaje kako se portalom udruge koriste besplatno (osim nekoliko zasebnih opcija).

Financiraju vlastiti magazin prihodom od reklama i oglasa

Uz navedeno redovito objavljuju i magazin „Leptir“, u kojem u svakom broju predstavljaju po jedan poremećaj kod djece, jedan centar/ustanovu za rehabilitaciju, jednu udrugu (tematski), donose vijesti, zanimljivosti te mnoštvo drugih interesantnih i korisnih sadržaja. „Ovaj magazin je danas jedinstven u Hrvatskoj po svojim karakteristikama, sadržaju i ciljnoj skupini. Sav prihod od reklama i oglasa u magazinu se koristi za financiranje samog magazina te rada Udruge“, kaže Ivica Srnčević.

Image
Detalj naslovnice magazina
Prosječna naklada po svakom broju magazina je oko 4 do 5 tisuća primjeraka, što je značajna brojka, iako se velik dio te naklade preuzima izravno s njihove Internet stranice, posve besplatno, u elektronskom obliku.
 
„Sve ovo gore naši su načini samofinanciranja, s obzirom da je u posljednje vrijeme jako teško doći do donacija i na gore navedene načine pokušavamo preživjeti i pokriti sve troškove koje kao udruga imamo, a koji nisu mali. Uz sve navedeno imamo i cijeli niz dodatnih aktivnosti (materijalna i financijska pomoć našim članovima, logistička i savjetodavna pomoć roditeljima djece s poteškoćama u razvoju, svakodnevni transport djece s poteškoćama u razvoju na rehabilitaciju u Zagreb, itd.)“, zadovoljno zaključuje Ivica Srnčević.

Hits: 2942
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union