Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Kumino selo izvozi u Europu
Kumino selo izvozi u Europu
Narcisa Bošnjak   
Ponedjeljak, 21 Rujan 2009

Image
Pekmez Kuminog sela
Već prve sezone članice Udruge «Kumino selo» iz Tovarnika uspjele su preraditi četiri tone šljiva od čega su na tržište plasirale dvije tone domaćeg pekmeza. Sa 150.000 kuna koje su dobile od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti sedam žena iz Tovanika, sve sa statusom hrvatskih branitelja, 2008. osnovale su poljoprivrednu braniteljsku zadrugu «Kumino selo«, prvu takvu zadrugu u Hrvatskoj kojoj su osnivačice i članice žene, i krenule u posao - preradu i konzerviranje voća i povrća na tradicionalan način srijemskog i slavonskog sela, bez konzervansa. Graditi privredu u kraj u koji se teško ulaže kapital prava je borba, ističe Spomenka Beljo, inicijatorica i upraviteljica «Kuminog sela».

Područje općine Tovarnik ima stogodišnju tradiciju voćarstva, koja je još intenzivnije nastavljena nakon povratka stanovništva iz dugogodišnjeg progonstva. Mnoge su obitelji u voćarstvu pronašle svoju životnu egzistenciju i zahvaljujući ne samo tradiciji, nego i primjerenim državnim i županijskim poticajima podižu i veće površine voćnjaka.

Danas je ovdje stotinjak hektara šljivika, jabučnjaka, pa i drugog voća, a općinske vlasti planiraju u idućih nekoliko godina površine pod voćem utrostručiti. Prednost se daje uzgoju šljiva. Tako je to ovdje oduvijek bilo, samo što sada povećana proizvodnja šljiva i stalni rast proizvodnje zahtijeva i razmišljanja o tome što se sve od šljiva može proizvoditi. Zato se 'kopalo' po arhivima i već požutjelim zapisima da se otkrije što su bake i djedovi proizvodili. I nije trebalo dugo da se otkrije da su djedovi pekli poznatu srijemsku šljivovicu, a bake kuhale pekmez i džem, najviše za zimnicu.

Pekmez s okusom djetinjstva

Hrabrost, odlučnost i ustrajnost žele pokazati nudeći hrvatskom tržištu «Kumin pekmez«, slasticu od plavih šljiva izrađenu po recepturi njihovih baka i prabaka, koja svakom kupcu jamči - okus djetinjstva. Prvotna je ideja bila pekmez otkupljivati od žena iz Tovarnika i okolice, osmisliti pakiranje i ponuditi ga tržištu, no zbog zakonskih odredbi vezanih uz proizvodnju i prodaju prehrambenih artikala, odlučile su se na samostalnu proizvodnju. S novcem koji su dobile od Ministarstva uredile su prostorije Zadruge i opremile kuhinju te pokrenule posao.

Osim što su u dvorištima ponovno oživjeli rakijski kazani, bake su ponovno naložile vatru u stare štednjake ili pod kotlanke s oranijama.Rakija, pekmez i džem ne proizvode se samo za zimnicu, nego i za tržište. Osnovali su i udrugu voćara u kojoj je već tridesetak članova, a udruga je potom osmislila i općinsku voćarsku manifestaciju, jedinstvenu u Hrvatskoj, pa i preko granice - Festival voćnih rakija, likera i pekmeza, koji financijski podupiru i Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnog razvoja i Vukovarsko-srijemska županija.

Muškarc peku šljivovicu, a bake i djevojke kuhaju pekmez i džem. Da bi se sve to moglo i kušati, peku u starim štednjacima kruh, lepinje i pogačice, koje nude gostima uz netom skuhan pekmez ili tek ispečenu šljivovicu. Prema bakinim receptima peku kolače s pekmezom od šljiva, a sve to uspjeva svakoga rujna u Tovarnik dovesti goste i iz udaljenijih krajeva.

Izvorni tovarnički suvenir

Općina im je pomogla da kupe poslovni prostor, a Ministarstvo branitelja sa 150 tisuća kuna, HAMAG u projektu zadružnog poduzetništva sa 75 tisuća i Ministarstvo turizma u projektu "domaći suvenir" s 15 tisuća kuna, da kupe polovni kotao i drugu nužnu opremu i krenu u proizvodnju kuminog pekmeza. Trenutačno su u početnoj proizvodnji s dva uposlenika, dok drugi zadrugari volontiraju, ali za iduću godinu imaju plan proizvesti pet tona pekmeza od šljiva, te nešto i od kupina i marelica.

Pekmez u malim pakiranjima nude i kao izvorni tovarničfki suvenir. U asortimanu su im i slatke, slane i suvenir košare, košare s ručnim radovima, pakiranja domaćeg meda, desertno kupinovo vino, srijemska šljivovica i prirodni voćni sokovi.

Sudjelovale su na Sajmu braniteljskih zadruga u Vodicama, Ekoetno sajmu u Zagrebu i Vukovaru, Poljoprivrednom sajmu u Bizovcu i na Vinkovačkim jesenima, a na Festivalu pekmeza, džema i marmelade u Dubrovniku osvojile su i prvu medalju za kvalitetu. Proizvode im traže i u Bakinom selu u Zagrebu, Hrvatskom pčelarskom savezu i drugdje.

Zahvaljujući braniteljicama, Tovarnik se ozbiljno javljati na tržištu diljem Hrvatske, a Nijemci i Englezi sladit će se domaćim pekmezima proizvedenim na krajnjem istoku Hrvatske čim Zadruga ostvari certifikat potreban za plasman na europsko tržište.

Pekmez i u hotelima visoke kategorije

Kvalitetu njihova proizvoda prepoznalo je i Ministarstvo turizma pruživši im novčanu potporu od 15.000 kuna za pakirani pekmez-suvenir, prehrambeni proizvod autohtonog podrijetla. Zadrugarke su otišle i korak dalje osmislivši i tri košare autohtonih proizvoda iz Tovarnika. Riječ je o spomenutoj poklon-košari, slatko-slanoj košari i suvenir-košari, a svaka od košara, uz obavezni »Kumin pekmez« sadrži gastronomsku poslasticu hrvatskog istoka - od šljivovice, meda i kupinova vina do kulena i drugih suhomesnatih specijaliteta. Sadržaj košare, ovisno o nazivu i zahtjevima kupca, upotpunjaju rukotvorinama, poput zlatoveza i «šlingeraja».

Zadrugarke ističu dobru suradnju sa Županijom, Općinom te Udrugom voćara «Rujan« iz Tovarnika, a ove godini planiraju opremiti i prodati 2500 svojih košara. «Kumin pekmez« dogodine namjeravaju upotpuniti paletom pekmeza od drugog voća, zadržavajući tradicijski način proizvodnje. Poslovne ambicije vode ih prema menadžmentu vodećih hrvatskih hotela visoke kategorije koji bi, smatraju u Zadruzi, u svojoj gastronomskoj ponudi morali imati originalni domaći pekmez.

Hits: 5587
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union