Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Insider arrow Kristina Miljavac: Zaklade su iznimno važan dio civilnog društva
Kristina Miljavac: Zaklade su iznimno važan dio civilnog društva
Barbara Becker   
Utorak, 27 Listopad 2009
Image
Uprava Adris Grupe
Zaklada Adris jedan je od najdonatora u Hrvatskoj. Utemeljila ju je Adris Grupa, čija je srategija "Biti prvi, biti bolji, biti drugačiji" ujedno i temelj za sve poslovne odluke kompanije. Iako u duhanskoj industriji, čiji se zdravstveni učinci ne mogu smatrati društveno odgovornima, Adris se na razne načine trudi biti inovativna te društveno odgovorna tvrtka okrenuta prema budućnosti. Koliko u tome uspijevaju provjerili smo u razgovoru s Kristinom Miljavac iz Ureda za odnose s javnošću Adris Grupe.

Zašto je Adris počeo ulagati u zajednicu kroz svoju zakladu? Kamo su Vas odvele te aktivnosti?

Istraživanja pokazuju da su zaklade iznimno važan dio civilnog društva jer iskazuju individualnu svijest i odgovornost prema zajednici, a istovremeno promoviraju koncept aktivnih sudionika u društvu. Unapređujući društvene veze, zaklade pridonose postizanju pravednijeg društvenog okruženja. Zaklade mogu služiti kao dodatak ili nadopuna vladinih politika te mogu utjecati na razvoj društvenog partnerstva povezujući poslovne krugove, nacionalnu i lokalnu vlast te nevladine organizacije u zajedničkom unapređivanju općeg dobra.

Kao jedna od vodećih hrvatskih kompanija po inovativnosti, kompetitivnosti i dobiti, Adris grupa želi izravno pomoći razvoju i napretku hrvatskog društva promicanjem društvene odgovornosti među hrvatskim kompanijama i u hrvatskom društvu. Zbog toga je Adris grupa među prvima odlučila pokrenuti korporativnu zakladu koja će po raspoloživim sredstvima, različitosti programa koje će pomagati i uključenosti vodećih hrvatskih intelektualaca i znanstvenika zasigurno postati vodeća filantropska organizacija ne samo kod nas, nego i u ovom dijelu Europe.

Adris grupa se osnivanjem Zaklade potvrđuje kao lider i  pogledu društvene odgovornosti te socijalne osjetljivosti. Pokretanjem Zaklade, Adris grupa postavlja nove standarde koji će ostale hrvatske kompanije morati slijediti, žele li da ih se ubuduće percipira kao društveno odgovorne.
Zbog financijske moći i okupljanja vodećih hrvatskih intelektualaca u njezinim upravnim tijelima, Zaklada Adris je ne samo najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe već i značajan kreator zbivanja u hrvatskom društvu.

Usmjeravanjem sredstava iz vlastitog poslovanja u filantropske svrhe, Adris grupa potvrđuje svoje društveno odgovorno poslovanje te promiče koncept aktivnog sudjelovanja velikih i uspješnih kompanija u kreiranju pravednijeg društvenog okruženja za sve građane.


Koji su problemi s kojima se susreće jedna tvrtka poput Vaše, a koja u velikoj mjeri prakticira društveno odgovorno poslovanje?

Veliki problem djelovanja Zaklade, te rješenje kojih bi pridonijelo još uspješnijem djelovanju Zaklade Adris, svakako bi bilo smanjenje poreznog opterećenja donacija, posebno na učeničke i studentske stipendije.

Kako mjerite utjecaj vlastitih sponzorstava na kvalitetu života u zajednici?

Zaklada Adris razvija aktivnu suradnju i partnerstvo s dobitnicima sredstava. Aktivno se prati napredak projekata, kao i akademski napredak stipendista. Svi dobitnici donacija dužni su sredstva koristiti u skladu s prijavom, odnosno namjenski. Po završetku projekta, voditelji obavještavaju Zakladu o učinjenom i dostavljaju dokaze o tome. Uz to, prate se medijske objave o uspjesima naših stipendista i financiranih projekata, sudjelujemo na njihovim promocijama, predavanjima i slično. Posebno ističemo inicijativu da na svečanostima podjele sredstava, kao i ostalim događajima u organizaciji Adris grupe, organiziramo nastupe naših stipendista, mladih glazbenika želeći ih na taj način poticati i promovirati.

Kroz donirane programe ostvareni su i benefiti za Zakladu tako što kroz dvosmjernu komunikaciju s dobitnicima sredstava dobivamo vrijedne informacije o pravim problemima zajednice i načine kako odgovoriti na njih. Isto tako, kroz svoj rad i razvoj, dobitnici sredstava promiču Zakladu i na taj način motiviraju kvalitetne projekte i izvrsne pojedince da se prijave.

Što se u Zakladi Adris promijenilo od njezina prvoga ciklusa donacija? Mislite li da bi još nešto trebalo mijenjati kako bi projekt poput vašega bili još uspješniji?

Zaklada Adris prepoznaje vrijedne projekte od lokalnog do nacionalnog značaja. Temeljni kriteriji prilikom odabira su izvrsnost, znanje i dobrota, kvaliteta prijedloga projekta i njihov doprinos ostvarenju ciljeva Zaklade, ali i doprinos projekta ukupnom razvoju društva, njegova strateška važnost kao i sposobnost da se unaprijedi područje programa. Pristigle prijave ocjenjuju Zakladna Vijeća, sastavljena od 5 najistaknutijih hrvatskih intelektualaca za svako navedeno područje. U skladu s Pravilnikom i Statutom Zaklade, a na prijedlog Zakladnih Vijeća, Zakladna Uprava donosi  konačnu odluku o dodjeli sredstava. U sklopu trećeg natječajnog ciklusa, prvi put od svoga osnutka, Zaklada Adris je dodijelila i sredstva za program „Zaklada Adris Vam daruje svjetlost” u sklopu kojeg će biti omogućeno besplatno liječenje očiju određenom broju osoba. Operacije i liječenje besplatno za Zakladu Adris osigurava Poliklinika „Svjetlost”.

Smatramo da ne postoji potreba za mijenjanjem djelovanja Zaklade jer ona svojim ustrojstvom, uključenošću najistaknutijih hrvatskih  intelektualaca u radu svojih Vijeća i Uprave, dosljednom poštovanju temeljnih kriterija pri vrednovanju pristiglih projekata i zamolbi za svoja četiri programa djelovanja, garantira kvalitetu i transparentnost odlučivanja te obuhvaća sva područja važna za život zajednice.

Možete li ocijeniti stupanj zadovoljstva do sada ostvarenim rezultatima donacija kao i okolnostima u kojima djelujete?

Temeljni kriterij Zaklade Adris su prije svega izvrsnost, potom znanje i dobrota, pa se sukladno tome određujemo prema pristiglim prijavama. Zadovoljni smo brojem i kvalitetom pristiglih prijava na dosadašnje natječaje, no aktivno nastojimo još snažnije promovirati Zakladu Adris kako bi privukli zaista najuspješnije mlade znanstvenike, studente i projekte.

U inozemstvu neke tvrtke izdvajaju oko 5 posto svojih prihoda. Mislite li da je dovoljno to što izdvajate? Postoje li naznake da će ta izdvajanja biti i veća?

Adris grupa će i dalje odvajati 1% svoje dobiti za ostvarenje misije i ciljeva Zaklade Adris, što je u financijskom smislu čini najvećom zakladom u ovom dijelu Europe.  Isto tako, nastavit ćemo aktivnu komunikaciju i suradnju s postojećim stipendistima i dobitnicima sredstava Zaklade Adris i na temelju toga pokušati predvidjeti probleme u zajednici i odgovoriti na njih. Nastavit ćemo s aktivnostima oko razvijanja web sadržaja Zaklade, posebno Alumni kluba Zaklade Adris, i dalje ćemo sudjelovati na različitim skupovima kojima je cilj unaprijediti korporativno doniranje u nas.

Po Vašem mišljenju, koliko je razvijena svijest velikih tvrtki o važnosti korporativnoga davanja kao dijelu društveno odgovornog poslovanja?

Svakako, sličan model korporativnog doniranja može se i treba primijeniti i u drugim tvrtkama. Adris grupa je pokretanjem  Zaklade Adris postavila nove standarde koje, čini se, slijede i druge hrvatske kompanije, primjerice Zaklada Royal mirovinskog osiguranja, Zaklada Tome Horvatinčića i druge. Zalažemo se za aktivnu suradnju među tvrtkama koje njeguju istovrsne oblike korporativnog doniranja, posebno kroz različite zaklade, na čemu aktivno radimo.

Što preporučujete onima koji se javljaju na natječaj Vaše Zaklade?

Dosadašnjim, ali i budućim dobitnicima sredstava Zaklade Adris preporučamo da ustraju u izvrsnosti, znanju i dobroti te da takve vrijednosti promoviraju u hrvatskom društvu.

Hits: 3725
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union