Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Insider arrow Maja Pokrovac: Društveno odgovorna poduzeća su otpornija na krize
Maja Pokrovac: Društveno odgovorna poduzeća su otpornija na krize
Željka Mandić   
Nedjelja, 31 Srpanj 2011

Image
Maja Pokrovac, HUP
Društveno odgovorno poslodavanje za Hrvatsku je udrugu poslodavaca tema od iznimnog značaja – rekla nam je odmah, dogovarajući ovaj razgovor za Pomakonline, Maja Pokrovac, direktorica granskih poslova HUP-a. Zatekli smo ju s našim pitanjima, dodajmo, na godišnjem odmoru. No, spremno je izdvojila svoje vrijeme za ovu temu – potvrđujući tako ponajbolje svoje prve riječi. Pokrovac je u ulozi predsjednice HUP-a sudjelovala i nanedavnoj, ovoljetnoj konferenciji o društvenoj odgovornosti kojoj je pokrovitelj bio, podsjećamo, predsjednik RH, Ivo Josipović. Uz međunarodne institucije, nevladine organizacije, predstavnike poslovnog sektora, Pokrovac je isticala i aktivnu ulogu HUP-a u tom području. Tim tragom krenula su i naša pitanja...

Kakva je, uopće, danas uloga i pozicija HUP-a u razvoju i promicanju društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj? Gdje je tu HUP?

Naša je uloga, svakako, aktivna. Naglasak rada HUP-a je, prije svega, na zastupanju interesa gospodarstva u pripremi i procesu donošenja propisa iz područja zaštite okoliša, promicanju provođenja konzultativnog procesa, ali i procjene učinaka u procesu pripreme tih propisa. Koliko nam je važno promicati društveno odgovorno poslovanje u praksi poslovne zajednice govori i to daje za HUP najveći godišnji događaj, Dan poduzetnika, bio organiziran upravo na temu društveno odgovornog poslovanja

Javnosti je možda nedovoljno poznato kako je HUP i član svjetske inicijative, Global Compacta pod okriljem Ujedinjenih Naroda.. Točno, HUP je član najveće svjetske inicijative s područja društveno odgovornog poslovanja Global Compact pod okriljem Ujedinjenih naroda koja promiče primjenu temeljnih načela etičkog poslovanja i rješavanje zajednički definiranih razvojnih izazova. Oko 200 kompanija u Hrvatskoj na neki način razmatra DOP ili neke njegove segmente, ali je to, moramo reći, ipak daleko od strateškog sveoubuhvatnog pristupa. Istraživanja u svijetu pokazuju da su odgovorna poduzeća posjeduju otpornija na krizu te da imaju dugoročno održivu konkurentsku prednost. To je jako važno! Ova se istraživanja provode u zemljama u kojima održivi gospodarstvenik dobiva prednost u odnosu na konkurenciju.

HUP promiče odgovorno i sustavno poslovanje te želju poduzetnika na primjeni praksi društveno odgovornog poslovanja u svom radu, no gospodarstvo se neće moći ni u jednoj mjeri usmjeriti na ciljeve održivog razvoja dok god za to ne budu ostvareni uvjeti koji potiču održivi razvoj. A to svakako znači da uz pravni okvir mora biti i poticajnih mjera, primjerice Zakon o javnoj nabavi te porezne olakišice, a što će potaknuti gospodarstvo da ulaže u zaštitu okoliša i odgovorne prakse. Preveliko opterećenje gospodarstva u ovom trenutku ostavlja malo prostora za bilo kakav razvoj pa tako i za održivi.

Kroz Koordinaciju za održivi razvoj, HUP posebice podržava spremnost državnih i javnih institucija na poduzimaju djelotvornih mjera savjetovanja sa ostalim dionicima u društvu koje je nužno u okruženju gdje nedostaje javni dijalog i partnerski odnos. HUP se zalaže za podjelu odgovornosti između predlagatelja zakona i predstavnika javnosti jer smo svjedoci loše prakse nedostatka koncenzusa, prekratkih rokova, nedostatka praćenja primjene i poboljšanja, nerazumnih rokova provedbe te neusklađivanje propisa za određeno područje.

Vrlo aktualna tema u Europskoj uniji jest i nova „Komunikacija o DOP-u“ koju priprema Europska komisija. Bit će objavljena, kako se očekuje, na jesen. Kako u HUP-u gledate na to?

Da, trenutno aktulna tema u EU je nova Komunikacija o DOP-u koju priprema Europska komisija i koja će biti uskoro objavljena. Važna nam je jer će Komunikacija utvditi da li će izvještavanje o nefinancijskim pokazateljima postati jedinstveno i obavezno na razini EU. Poslovna udruženja to još uvijek ne žele! No, s druge strane postoje inicijative koje se zalažu za standardizaciju izvještavanja i njegovu obvezatnost. Investitori također to podupiru jer sadašnja razina izvještavanja ne omogućava donošenje kvalitetnih poslovnih odluka.

HUP je partnerska organizacija u stvaranju Nacionalne mreže za DOP. Što je do sada učinjeno, odrađeno, što predstoji?

Razina DOP-a u odnosu na EU je naravno niža i zato su projekti na nacionalnoj razini važni za podizanje razine razumijevanja DOP ne samo za poslovnu zajednicu nego i za cijelo društvo.

Program EU raspisan je 2010. i Hrvatska je uz još tri zemlje (Estonija, Slovačka i Makedonija, op.a) dobila projekt Promocija društveno odgovornog poslovanja i formiranje mreže za DOP u Hrvatskoj u konkurenciji ekonomski razvijenih zemalja. Uz financijsku pomoć Europske komisije 1. srpnja prošle godine započela je provedba projekta uspostave Nacionalne mreže za razvoj DOP-a. Glavni cilj dvogodišnjeg projekta je podizanje razine razumijevanja i važnosti DOP-a u Hrvatskoj kroz razvoj suradnje postojećih aktivnosti i organizacija na temu DOP-a kako bi se kreirala zajednička akcija te dobili sinergijski učinci.

Partneri projekta su Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga banaka, UN Global Compact, Ekonomski fakultet u Zagrebu, Hrvatska udruga sindikata i Hrvatska udruga poslodavaca. Podupirajuće organizacije su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Zelena akcija i Odraz. Sam projekt sastoji se od šest akcija koje zajednički daju podršku promociji i primjeni društveno odgovornog poslovanja u hrvatskom gospodarstvu.

Osnova projekta je uspostava Nacionalne mreže za razvoj DOP-a koja funkcionira kao nezavisno i međusektorsko tijelo s predstavnicima relevantnih organizacija i institucija koje se bave promocijom nekog od oblika DOP-a.

Tko može biti član Mreže?

Članstvo je dobrovoljno, članovi mogu biti udruženja i organizacije javnog, privatnog i civilnog sektora. Čiljevi Mreže su povećanje broja domaćih poduzeća koja strateški provode DOP, integracija DOP-a u javne politike, osvješćivanje građana o vrijednostima i važnosti DOP-a te stvaranje vlastitih dobrih praksi. Mreža funkcionira kao nacionalna koordinacija organizacija koja trenutno broji 15 članova. Uspostavljeno je i Vijeće kao temelj za uspostavljanje dijaloga i razmjenu mišljenja. Prve dvije godine financira se iz projekta. U konačnici će biti ponuđena i Strategija za promicanje DOP-a.

Pojasnite našim čitateljima, što Hrvatska konkretno dobiva kroz Nacionalnu mrežu za DOP? Koje bi to dobrobiti trebali osjetiti zaposlenici, građani, naše društvo?

EDUKACIJSKI MODULI - TEME ZA PODUZETNIKE

1. DOP u radnoj okolini (inovativne prakse upravljanja ljudskim potencijalima, zaštita ljudskih i radničkim prava na razini i povrh zakonskih propisa, interna komunikacija kao poluga DOP u radnoj okolini, dobre prakse stvaranja visoke motiviranosti, kohezije i lojalnosti zaposlenika) 

2. DOP financijskih institucija (aktualni trendovi i primjeri dobre prakse u području strateškog menadžmenta, izvještavanja i umrežavanja; trendovi i novine u strategijama, regulaciji i poticajima; DOP kao poluga upravljanja reputacijom) 

3. Poslovna zajednica u donošenju javnih politika – primjer okolišnog zakonodavstva u kontekstu EU (transparentni oblici udruživanja i utjecanja na javne politike) 

4. Sustav upravljanja DOP – uvod u normu 26000 (prednostima samoregulacije u odnosu na regulaciju i učinak na razvoj korporativne kulture) 

5. Korporativna filantropija i društveno odgovorno ulaganje u zajednicu (modaliteti korporativne filantropije – od obiteljskog doniranja, preko programskih natječaja do partnerskih investicija, povezivanje ulaganja u zajednicu s misijom poduzeća te kako organizirati transparentan program doniranja)

Moram početi odgovor time da europske politike i njezini strateški dokumenti zahtijevaju jaču pripremu i razumijevanje hrvatske poslovne zajednice o važnosti DOP-a pri izlasku na tržište EU jer većina tvrtki nije upoznata s DOP-im ili samo načelno te im stoga nedostaju stručna i praktična znanja za integraciju DOP-a u poslovno upravljanje. Ulaskom u EU, nedostatak ovih pozitivnih praksi utjecat će na konkurentnost poduzeća. Hrvatska mora puno ulagati u osvještavanje potrošača ali i drugih kupaca, prije svega javni sektor, kako bi odabirom odgovornih proizvođača potaknuli razvoj cijele zemlje u smjeru održivosti. A to je korist za cjelokupno društvo.

Kroz indeks, DOP postaje vidljiviji, mjerljiviji, prepoznatljiviji. Pojasnite onima koji nisu upućeni što je zapravo indeks, što on znači?

Paralelno uz uspostavu mreže za DOP, pripremala se druga aktivnost projekta, a to je daljnji razvoj provedbe Indeksa DOP-a koja je ove godine dodijeljena treći put. Novost je ove godine što se je po prvi put nakon objave natječaja, za vrijeme njegovog trajanja, održala serija edukacijskih radionica, otvorena za sva poduzeća koja su planirala popuniti upitnik. Radionice su pojasnile način prikupljanja podataka, pružile ostale informacije koje mogu olakšati proces ispunjavanja te pojačale motiviranje i uključivanje poduzeća što je doprinjelo 130% povećanju sudjelovanja poduzeća u odnosu na prošlu godinu.

Indeks vrednuje 6 osnovnih načela kroz 120 pitanja: ekonomsku održivost, uključenost DOP-a u poslovnu strategiju, radna okolina, upravljanje okolišem, tržišni odnosi te odnosi sa zajednicom. Indeks društveno odgovornog poslovanja rezultat je suradničkog projekta Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj i HGK-a.

Dodjela nagrade za društveno odgovorno poduzeće, podsjećam, je po prvi put ove godine dodijeljeno u sklopu Zlatne kune HGK. To je jako dobro.

DOP je i u Hrvatskoj sve prisutniji, no zasigurno nedovoljno prisutan u poslovnom sektoru. Na nedavnoj konferenciji u lipnju govorili ste i o "edukacijskim modulima". O čemu se radi? Komu su namijenjeni?

Na temelju analize potreba poduzeća izrađeni su edukacijski moduli od kojih su neki po prvi put ponuđeni na tržištu poduzetnicima. Izazvali su veliki interes tako da do sada održani edukacijski moduli će biti ponovljeni na jesen. Veseli nas veliki interes i radna jesen po tom pitanju.

Hits: 2873
Komentari (1)Add Comment
...
napisao brezveze, Kolovoz 09, 2011
ispravite potpis pod fotku. i slobodno onda izbrisite ovaj post
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »
Ured za udruge Vlade RH Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Udruga Linux korisnika Osijek Hrvatski energetski web portal Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj Portal civilnoga društva Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Socijalna uključenost Nacionalna mreža za DOP Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Vaš link ovdje Your ad here Your ad here Your ad here

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union