Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Održivost projekta: kako opstati?
Održivost projekta: kako opstati?
Gordana Stojanović   
Utorak, 27 Listopad 2009

Image
Projekt mora funkcionirati
Održivost projekta (eng. sustainability) - podrazumjeva proces koji osigurava da se ciljevi i rezultati projekta nastavljaju i nakon što završi planirani projekt. Prije nego počnemo opisivati održivost projekta, treba imati na umu što smo napisali u LF matrici u „kućicama“ koje su namijenjene predpostavkama i preduvjetima.  U prijašnjim EU obrascima trebalo je razmisliti o financijskoj, institucionalnoj i političkoj održivosti projekta.

Kada je trebalo argumentirati financijsku održivost, obično se referiralo na mogući budući proračun JLS-a gdje će se lobirati da se dio održivosti nekih projektnih aktivnosti osigura kroz neku od postojećih ili novootvorenih proračunskih linija. Ono što  „donator“ želi znati i što mu je važno za eventualno opravdavanje dodijeljene donacije  je tko će preuzeti odgovornost  za održavanje postignutih rezultata projekta. To bi trebala preuzeti stabilna organizacija koja ima relativno sigurne izvore financiranja. (opet se vraćamo na proračunska sredstva). Ukoliko ovdje dobro „uvežemo“ partnerstvo, multisektorsku suradnju i razloge zbog kojih smo pokrenuli projekt,  bit će lakše osigurati djelomičnu financijsku održivost.

Preporuka
Provjeriti realnost nastavka pojedinih aktivnosti u odnosu na postojeću ekonomsku situaciju, hoće li projekt zaista služiti „općem dobru“ i tko su zaista realni saveznici koji nam mogu pomoći. Jedno su želje da impresioniramo donatora, a drugo su realna očekivanja – imajući u vidu sve okolnosti koje nas okružuju.

Institucionalnu održivost je bilo nešto lakše objasniti, odnosila se uglavnom na jačanje kapaciteta organizacije koja je podnositelj projekta i ljudskih kapaciteta eventualnih partnera, ciljanih skupina ili krajnjih korisnika.

Ako će pojedine aktivnosti rezultirati određenim novoustanovljenim strukturama, trebali bi svi klučni dionici unutar projekta preuzeti odgovornost za nadgledanje ostvarenih rezultata, njihovu primjenu i korisnost. Ako govorimo o ljudskim resursima koji su podignuti na jednu višu razinu, onda bi od njih trebalo očekivati da budu sposobni nastaviti upravljati dijelom projekta.  Održavanje struktura je povezano i s financiranjem. Daljnje prikupljanje sredstava iz različitih fondova za održavanje rezultata je riskantno, ali često jedino moguće. Očekuje se da će dio ljudskih resursa biti ojačano da to može nastaviti, a time i osigurati stabilnost organizacije.

Politička razina (Javne politike), gdje je primjenjiva. Svakako treba objasniti i političku održivost.  Prilikom izrade Operativnih programa, vodi se računa o SWOT i PEST (E) analizi. Unutar pojedinih prioriteta, mjera i planiranih aktivnosti je i “promjena svijesti”. Promjenu svijesti je najteže izmjeriti, ali je ovo mjesto gdje se upravo taj “napredak” u modelima ponašanja, mogućim novim legislativama, novim/ kvalitetnijim odnosima između pojedinih stakeholdera treba opisati. Ovdje je dobro vratiti se na opis dugoročnog /glavnog ili općeg cilja, još jednom provjeriti dokumente koje smo tamo naveli, povezati naše aktivnosti i rezultate, te objasniti kako će one pridonijeti glavnom cilju.

Održivost okoliša je novi odjeljak koji se pojavljuje i ukazuje na „trend“ brige o okolišu. Dakle, ako su naše aktivnosti vezane za ovu temu, svakako to treba navesti. Naravno, to ne znači ako radimo neki socijalni projekt koji se bavi marginaliziranim skupinama da i taj segment moramo opisati.

U IPA obascu se traži opis detaljne analize rizika i planove za eventualne nepredviđene situacije.

Preporuka
Koristiti jedan od modela analize rizika:  

1. Model:Za svaku ključnu aktivnost koristimo PESTE analizu (Političku, ekonomsku, socijalnu, tehničku i ekološku) 

Image 

 

 

 

 

 

2. Model:

Image

 

 

 


Zaključak
Što ne podrazumijeva održivost projekta?
Potpunu ovisnost o sufinanciranju; čuvanje pozicija; održavanje svih aktivnosti

Načini za postizanje održivosti:

 • Odrediti koji se rezultati žele održavati 
 • Razviti široku bazu partnerstva/odnosa koji doprinose suradnji: 
 • uključiti sve interesne skupine; poticati uključivanje šire zajednice; razviti jezgru potpore (pomagača)
 • Biti fleksibilan
Hits: 11105
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Aljosa, Siječanj 02, 2013
Pričaju ljudi da su luđaci zavladali svijetom. Ono što se da primjetiti je to da 2013 uglavnom predviđaju tako što neovisno gdje živimo, industrija laži neće prestati dopirati u nas, ispirati nam mozak i kreirati stajališta, gaditi nam današnjicu i sugerirati sutrašnjicu. Kažu da politika neće rezultirati kvalitetnijim životnim standardom i da unutar okvira zajedničkog kokošinjca nećemo slobodnije disati i govoriti.

U Novu godinu dakle ulazimo sa starim problemima, no alternative bankarsko-političkom kaosu nije da nema:
[b]Akcija Sretno Življenje - Svakom Jedna Održiva Samodostatna Kuća[/b]
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union