Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Zadruga kao idealna forma za ruralni razvitak?
Zadruga kao idealna forma za ruralni razvitak?
Narcisa Bošnjak   
Ponedjeljak, 30 Studeni 2009
Image
Ankica Bilandžić s grupom cikloturista
Pioniri baranjskog seoskog turizma su zadrugari, koji su se turizmom počeli baviti 2002. godine. Predsjednik Agroturističke zadruge Bilje plus je Krešimir Mazur, a upraviteljica Ankica Bilandžić. Na ideju o osnivanju Zadruge kao profitne zajednice došli su iz potrebe i zajedničkog promišljanja zadrugara za gospodarskim povezivanjem zbog proširenja turističke ponude, stvaranja novih turističkih sadržaja i zajedničkog nastupa na sve zahtjevnijem globalnom turističkom tržištu. Odlučili su zajednički ulagati raspoloživa sredstva u promidžbu turističkih usluga koje pružaju. Idealna organizacijska forma za razvitak svih njezinih članova, ali i za opći ruralni razvitak, pokazala se upravo zadruga. „Naša zadruga je naša organizacija povjerenja, solidarnosti, zajedništva i pomoći. Mi smo gospodarska interesna asocijacija koja doprinosi jačanju tržišnog položaja svojih članova, ali istovremeno pridonosimo razvoju naše lokalne zajednice“, ističu Biljani.

Cikloturizmom pridonose razvitku Baranje

S obzirom da je sve još u povojima, mrežu čine četiri udružena smještaja - Pansion Crvendać, Obrt za iznajmljivanje soba Mazur, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Eftimov i OPG Lutra. No imaju i kooperante s kojima neformalno surađuju - od ekoproizvođača, proizvođača voća i povrća do poljoprivrednih subjekata koji podržavaju njihove projekte. Sve treba «upakirati» kako bi javnost i zajednicu senzibilizirali, kaže Mazur, no to nije jednostavno.

«Svaki subjekt trebao bi proizvodu dodati svoju vrijednost, što bi ga u konačnici upotpunilo. Mi smo za mrežu, sustav u koji će se svi uključiti», kaže Krešimir Mazur. Jedan od oblika turističke ponude u Zadruzi izdvajaju tzv. bike & bed smještaj, kao i potpunu podršku biciklistima na lokalnoj, ali i nešto široj razini, što uključuje iznajmljivanje bicikala, ali i sva logistika na terenu te prijevoz prtljage i bicikala, ali i biciklista na određene destinacije, istaknuo je Krešimir Mazur, predsjednik Zadruge, na konferenciji o Socijalnom poduzetništvu kao pokretaču razvoja, koja je u Osijeku i Zlatnoj Gredi održana 25. i 26. studenoga, u organizaciji Udruge za kreativni razvoj Slap. Konferencija je okupila predstavnike institucija, nositelje provedbe Nacionalne strategije stvaranja poticajnog zakonodavnog okvira kao infrastrukture podrške, te socijalne poduzetnike koji već uspješno implementiraju načela i(li) stvaraju vlastite modele poslovanja socijalnog poduzetništva.

Projektima pomažu zajednici

Image
Baranju doživjeti na biciklu
Okrenuti cikloturizmu, u biljskoj Zadruzi idu i korak dalje - uređuju infrastrukturu biciklističkih staza, a uskoro planiraju i otvorenje biciklističkog centra koji će biti edukativne naravi i koji će o prednostima ovog vida turizma, ali i sporta educirati ne samo turiste, nego i lokalno stanovništvo pa i šire. Zadruga aktivno surađuje i na međunarodnoj razini sa Zelenom mrežom Vojvodine, što kane primijeniti i u regiji, napominje Mazur. U domeni socijalnog poduzetništva cilj im je potaknuti lokalnu zajednicu da prepozna važnost turizma i ekologijete da se uključi i oplemeni njihovu ideju razvitka biciklizma.

Kao primjer društveno korisnog rada Krešimir Mazur navodi projekt „Nova lica starih ljepotica“, koji uključuje obnovu 15 pročelja starih kuća u Kopačevu, uz potporu Ministarstva turizma. Osim što si pridonijeli očuvanju tradicije i baštine baranjskog kraja i uljepšali selo, učinili su i biciklističku rutu privlačnijom. Krešimir Mazur je i voditelj odjela za razvoj civilnog društva Udruge za razvoj civilnog i informacijskog društva CID u Bilju, osnovane u ožujku 2008. Mladu udrugu pokreću brojne dobre ideje koje kane realizirati, a sve s ciljem poboljšanja društva i ispravljanja nedostataka sustava, ali i približavanje istoga građanima, pojašnjava Mazur. Informatičkim radionicama nastoje građane educirati, što će u prvom redu koristiti njima samima, a u konačnici pridonijeti i razvoju civilnoga društva. Kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini problema je mnogo, upozorava Mazur, no to ne znači da njihov glas i apel nitko ne čuje, nego da ih još uvijek ne doživljavaju kao društveno koristan subjekt, dio zajednice.

Problem leži u postojanju tzv. paralelnih sustava, smatra Mazur. Jedan čini profitni dio, a drugi neprofitni koji su međusobno nekompatibilni. K tomu, ovaj drugi dio smatraju - nužnim zlom. Znaju da treba postojati, ali još ne znaju zašto, dodaje Krešimir Mazur. „Informiran i aktivan građanin osviješten je i zna što i zašto želi. Ne smijemo biti preoštri, ali ni prelabilni“, zaključuje Mazur.

 

Hits: 2524
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union