Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Zaklada osniva Fond za socijalno poduzetništvo
Zaklada osniva Fond za socijalno poduzetništvo
Barbara Becker   
Utorak, 08 Prosinac 2009

Image"Socijalno poduzetništvo sjajan je način poslovanja koji bi mogao doprinijeti boljitku čitavog društva i zato je važno poticati sve one koji žele ući u takve poduhvate. Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva ne samo da razmišlja o tome, nego i čini konkretne korake ka osnivanju Fonda za socijalno poduzetništvo koji bi služio kao podrška inovativnim projektima na tom području. Uz Zakladu u priči bi se kao partner pojavilo i Ministarstvo gospodarstva, a trenutno smo u pregovorima s bankama i iznalaženju operativnih rješenja, ali vjerujem da bi Fond mogao profunkcionirati već 2010. godine", najavila je na Konferenciji o socijalnom poduzetništvu Autonomnog centra iz Čakovca Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Sjajnu najavu pozdravili su brojni okupljeni u čakovečkom Domu sindikata na konferenciji kojom je obilježen početak provedbe projekta Autonomnog centra pod nazivom "Socijalno poduzetništvo kao instrument financijske održivosti organizacija civilnog društva". Cilj je projekta riješiti akutalne socijalne probleme razvitkom i sustavnom potporom socijalnopoduzetničkim projektima koji osnažuju financijsku održivost organizacija civilnog društva i povećavaju njihov društveni utjecaj.

Isticati primjere dobre prakse 

Iako plešu po rubu nekoliko, u velikom broju slučajeva, kontradiktornih zakonskih odredbi, oni koji se u Hrvatskoj danas pokušavaju baviti socijalnim poduzetništvom, pioniri su u jednom novom području ekonomije i svaki pozitivan učinak koji ostvare velik je plus kako za njih same, tako i za čitavo društvo, koje je sve umornije od animalnog kapitalizma okrenutom beskrupuloznom zgrtanju profita. Zato je važno na svakom koraku isticati primjere dobre prakse i posvješćivati javnosti da je drugačiji put ipak moguć.

ImageDobar primjer socijalnog poduzetništva je Udruga Roda, iz čijih se aktivnosti izrodila ideja o proizvodnji i prodaji pamučnih pelena, koja je kasnije izrasla u ozbiljan biznis, kojim Rode danas financiraju dobar dio aktivnosti udruge. Predstavljena je i Zadruga HerOna koju je pokrenula Ženska grupa Korak iz Karlovca. Zadruga pruža usluge čišćenja kućanstava, stubišta i poslovnih prostora, te izrađuje i prodaje unikatne, rukom izrađene svijeće. Zadruga broji 15 članica, od kojih su tri žene zaposlene na puno radno vrijeme. Odličan je primjer i domaćina konferencije, kojega je ukratko predstavio Teo Petričević iz Autonomnog centra Čakovec. ACT je pokrenuo tiskaru ACT Printlab koja svoje usluge nudi jeftinije udrugama, a od ove godine i tvrtku ACT Konto, koja nudi knjigovodstvene usluge udrugama, te radi na razvoju softverskog rješenja za udruge, uvažavajući pritom sve specifičnosti projektnog poslovanja, a konačan rezultat tog napora - softver bi po završetku trebao biti besplatan, na raspolaganju svim udrugama i organizacijama kojima je potreban.

Područja intervencije 

"Nekoliko je kritičnih točaka za poslovanje socijalnopoduzetničkih inicijativa u Hrvatskoj. Prije svega postoji nedovoljna stručna managerska struktura sposobna za vođenje takvih poduhvata, a niti zaposlenici ponekad nisu dovoljno stručni. Velik je problem i likvidnost organizacija civilnog društva okrenutih socijalnom poduzetništvu. Nadalje, tu je i vrlo laka mogućnost skretanja u sivu zonu poslovanja, poglavito zbog zakonskih nedorečenosti, pa nepostojanje dovoljno programa podrške, te na kraju činjenica da politička i opća javnost nisu dovoljno upoznate s konceptom i koristima socijalnog poduzetništva", sažela je Sonja Vuković osnovne probleme socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj i iznijela viziju područja intervencije, sukladno kojima je novoosnovani Forum socijalnih poduzetnika već počeo poduzimati konkretne korake.

 1. Zakonodavni okvir (stvaranje poticajnog zakonodavstva, odrediti principe, područja djelovanja, subjekte koji mogu biti nositelji programa socijalnog zapošljavanja, uvjete, prava i obveze)
 2. Izgradanja kapaciteta i stvaranje infrastrukture podrške za sve subjekte socijalnog poduzetništva stvaranjem referentnih centara podrške te osnivanjem regionalnih i nacionalnih foruma za socijalno poduzetništvo
 3. Osigurati financijska sredstva podrške kako za početna ulaganja u socijalno poduzetništvo,  tako i za  održivost u kasnijim razvojnim fazama poduzetničkog poslovanja.
 4. Poticati poslovni sektor da se aktivnije uključuje u programe socijalnog zapošljavanja kako kroz programe sufinanciranja programa neprofitnog poduzetništva, tako i osiguravanjem pristupa tržištu te pružanjem mentorskih usluga organizacijama koje se bave neprofitnim poduzetništvom
 5. Poticati zajedničke programe socijalnog zapošljavanja javnog, poslovnog i civilnog sektora na lokalnim razinama
 6. Putem medija promicati primjere dobre prakse i sustavno raditi na edukaciji javnosti o mogućnostima socijalnog poduzetništva
 7. Poticati umrežavanje sa srodnim organizacijama u Europi i svijetu

 

Hits: 3332
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union