Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Nagrađeni Srednja škola, Zlatne ruke i Zvijezda
Nagrađeni Srednja škola, Zlatne ruke i Zvijezda
Barbara Becker   
Ponedjeljak, 07 Prosinac 2009

ImageNagrade za Poslodavca godine za osobe s invaliditetom u dodjeljene i ove godine. Nagradu je, u kategoriji javnih poduzeća, osvojila Srednja strukovna škola iz Varaždina, u kategoriji malih i srednjih poduzeća, zdravstvena ustanova Zlatne ruke iz Pule, a u kategoriji velikih poduzeća, tvrtka Zvijezda d.d. iz Zagreba. Nagradom se nagrađuju poslodavci koji zapošljavaju osobe s invaliditetom i uključuju ih u radnu sredinu te na taj način promiču poštivanje različitosti na radnome mjestu. Prošle godine nagradu su osvojili Grad Koprivnica, Geneza Grupa te Kuehne & Nagel d.o.o.

Nagrade se dodjeljuju u suradnji Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, portala MojPosao, Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), Hrvatske udruga poslodavaca (HUP), Hrvatske obrtničke komore (HOK) i predstavnika civilnog društva.

Promišljajući pristup zapošljavanju radnika s invaliditetom, ova su tri poduzeća uvažila sve zakonske propise, a osim toga su postavila i određene standarde aktivne politike prema radnicima s invaliditetom, kao što su uklanjanje arhitektonskih barijera, ulaganje u njihovo dodatno obrazovanje te prilagođavanje sredstava rada.

Zaštitna radionica Srednje strukovne škole u Varaždinu 

"Zapošljavanje osoba s invaliditetom prije svega ovisi o gospodarskim kretanjima u zemlji i prilikama za zapošljavanje - novim radnim mjestima. Otvaranjem Zaštitne radionice pri Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu, prije nepune tri godine, realiziran je projekt Varaždinske županije – Zapošljavanje osoba s invaliditetom i njihovo ravnopravno uključivanje u svijet rada. Ona je uspješan primjer usklađenosti i suradnje državnih, županijskih i lokalnih tijela na unapređenju socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom. Zaštitna radionica broji 17 zaposlenih i u njoj su svoje mjesto pronašle osobe s raznim vrstama invaliditeta – osobe s intelektualnim teškoćama, tjelesnom invalidnošću, kroničnim bolestima i oštećenjima sluha. Zajedničkim snagama i radom ne samo da razvijaju i promiču prava osoba s invaliditetom nego ostvaruju pravo na samostalan i dostojanstven život. Osobe s invaliditetom najčešće su nezaposlene više godina, a dobiti posao za njih najčešće znači osiguranje životne egzistencije", upozorio je Dražen Koščak, ravnatelj varaždinske Srednje strukovne škole, ovogodišnji pobjednik u kategoriji javnih poduzeća.

"Velik dio poslodavaca nema iskustava u zapošljavanju osoba s invaliditetom, čemu je uzrok najčešće nedovoljna informiranost i predrasude. Iako postoje određene poticajne mjere za zapošljavanje osoba s invaliditetom, same one nisu dovoljan stimulans poslodavcima, upravo radi predrasuda koje imaju vezano uz osobe s invaliditetom. Međutim, jedan od razloga koji uvelike pomaže poslodavcima, da se odluče na zapošljavanje osoba s invaliditetom, su upravo pozitivni primjeri iz prakse i dobra iskustva poslodavaca koji već zapošljavaju osobe s invaliditetom. Na tom tragu je i nagrada 'Poslodavac godine za osobe s invaliditetom', koja doprinosi mijenjanju percepcije hrvatske javnosti o koristi zapošljavanja osoba s invaliditetom", smatra Ante Vučić, ravnatelj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Poslodavci pronašli interes u zapošljavanju osoba s invaliditetom 

"Iako broj prijavljenih poslodavaca nije porastao u odnosu na prošlu godinu, trebamo biti zadovoljni odazivom. U trenutnim vremenima gospodarske krize koja u velikoj mjeri utječe na situaciju na tržištu rada, postoje poslodavci koji ne samo da otvaraju nova radna mjesta, već ih otvaraju radnicima s invaliditetom, zadržavaju ih na njihovim poslovima i štoviše ulažu dodatne napore kako bi njihov puni radni potencijal došao do izražaja", naglasio je Yuri Afanasiev, stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj.

„Poslodavci su nagrađeni jer su se istaknuli u društvenoj osviještenosti, ali sto je još važnije povezali su zapošljavanje osoba s invaliditetom s poslovnim planom i gledaju na svoje zaposlenike u poslovnom kontekstu, a ne samo kao vid pomoći – što je važan element održivog zapošljavanja osoba s invaliditetom“ - izjavio je Igor Žonja, predsjednik Uprave portala MojPosao. „Da se svijest poslodavaca razvija govori nam i korištenje ikonica na portalu MojPosao – u lipnju 2007. krenuli smo s 30-ak ikonica; na kraju 2007. imali smo blizu 400-ak ikonica. Na kraju 2008. imali smo oko 700 oglasa s ikonicama. U prvih 10 mjeseci ove godine, kad je gospodarska kriza zahvatila tržište rada, imamo oko 120 oglasa s ikonicom – naravno malo, ali pokazuje da su poslodavci pronašli interes i poslovne koristi u njihovom zapošljavanju“ – zaključio je Žonja.

Poslodavci koji su se prijavili za Nagradu pozitivno ocjenjuju rad svojih zaposlenika s invaliditetom, spremni su raditi na prilagodbi radnih mjesta, prilagodbi radnog vremena te prilagodbi radnog procesa kako bi omogućili što uspješniju integraciju osoba s invaliditetom u radnu sredinu.

Nagrada ukazuje na pozitivne primjere iz prakse 

Dodjelom nagrade 'Poslodavac godine za osobe s invaliditetom' želi se skrenuti pozornost javnosti na problematiku zapošljavanja osoba s invaliditetom, ukazujući na pozitivne primjere iz hrvatske prakse, s krajnjim ciljem poticanja poslodavaca na brojnije zapošljavanje osoba s invaliditetom. Namjera nagrade je postići da se osobe s invaliditetom vidi kao jednakovrijedne djelatnike, koji u organizaciji koja im pruža mogućnosti za ravnopravan položaj, mogu doprinijeti uspjehu rada kao i drugi jednako kvalificirani djelatnici.

Partneri koji su pružili podršku projektu i sudjelovali u evaluacijama prijavljenih poslodavaca su: Delegacija Europske komisije u RH, Udruga za promicanje inkluzije, Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida Hrvatske (HSUTI) i Zajednica saveza osoba s invaliditetom (SOIH).

Samu nagradu, skulpturu pod nazivom „Razgovor“, koja je uručena nagrađenim poslodavcima, izradila je i ove godine gluho-slijepa kiparica Sanja Fališevac.

Hits: 4345
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union