Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Edukacijom protiv korupcije
Edukacijom protiv korupcije
Barbara Becker   
Srijeda, 09 Prosinac 2009

ImageU povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije tvrtka Holcim Hrvatska d.o.o. i 7 nevladinih udruga predstavili su danas rezultate zajedničke inicijative za borbu protiv korupcije pod nazivom "U boj, u boj!". Zajednička inicijativa odvijala se pod motom «Ne bojimo se prijaviti korupciju i znamo kome», a nastala je kao pokušaj odgovora na sve intenzivniju pojavu različitih oblika koruptivnih ponašanja u hrvatskom društvu, kao što su, među ostalim, rad na crno, korupcija i neodgovorno poslovno ponašanje. Vrijednost cjelokupnog projekta iznosila je 350.000 kuna, a u njega je uključeno 7 nevladinih udruga, od Drave do Jadrana.

Prema riječima Žarka Horvata, direktora industrijske ekologije u Holcimu, ova se tvrtka odlučila na pokretanje ovakve akcije jer i sama, u svojim svakodnevnim poslovnim aktivnostima, sve češće nailazi na probleme i prepreke izazvane upravo koruptivnim ponašanjem.

Potrebno više sličnih projekata 

„Na naš je natječaj pristigao neočekivano velik broj kvalitetnih projekata i izuzetno smo zadovoljni činjenicom da smo kroz rad s udrugama skupili toliko važno iskustvo i hrabrost. Međutim, svjesni smo da smo tek zagrebli po površini, ali smo isto tako ponosni što smo adresirali jedan od gorućih problema društva u kojem živimo i na kojem treba nastaviti raditi ukoliko želimo postati članicom Europske unije“, zaključio je Horvat.

Prema riječima predsjednika Transparency Internationala Hrvatska, Zorislava Antuna Petrovića, ovaj je projekt nedvojbeno doprinio daljnjem senzibiliziranju javnosti na problematiku korupcije i treba se nadati da će ih i budućnosti biti još.

Predavanjima i radijskim emisijama protiv korupcije

„Zahvaljujući potpori Holcima održali smo 11 predavanja diljem Hrvatske, od Osijeka i Bjelovara preko Zagreba i Rijeke do Splita i Pule te upoznali zainteresiranu javnost s razlozima pojavljivanja korupcije i načinima njezina uspješnog suzbijanja. Posebno raduje zainteresiranost maturanata i studenata za ovu temu i želja da se aktivno uključe u suzbijanje korupcije“ rekao je Petrović.

Zahvaljujući sudjelovanju udruge Radio Mreža, čije programske sadržaje preuzima velik broj lokalnih radio postaja u Hrvatskoj, projekt je imao i značajnu medijsku aktivnost.

„Iako specijalizirani sadržaji koji je bave korupcijom nisu uobičajeni na lokalnim radijskim postajama, emisija Korupcija.HR u produkciji Radio Mreže može se nazvati punim pogotkom“, rekao je predsjednik ove udruge, Siniša Bogdanić. „Putem Radio mreže, ova je tema svoje mjesto našla u programima više od 30 lokalnih radio postaja, od kojih su nam se neke pridružile upravo zbog nje. Zahvaljujući Holcimovoj inicijativi, brojni su aktivisti i ugledni stručnjaci, borci protiv korupcije, ali i zviždači po prvi puta pronašli mjesto u lokalnim radijskim programima kako bi svoju poruku proslijedili najširem auditoriju.

U projektu su, uz tvrtku Holcim sudjelovale udruge: DIM, Nemesis, Nezavisna udruga mladih iz Lepoglave, Radio mreža, Transparency International Hrvatska, Udruga za demokratsko društvo - UDD i Udruga korporativnih pravnika.

No, prava borba protiv korupcije ne vodi se samo unutar organizacija, nego i unutar svakog pojedinca. Senzibiliziranje javnosti samo je jedan od načina zaustavljanja te negativne pojave. Raspad sustava vrijednosti je mnogo temeljitiji i još će puno trebati raditi ne bi li se postigli značajniji rezultati u borbi protiv korupcije čije je iskorjenjivanje nužno ukoliko želimo imati društveno odgovorne tvrtke.

Hits: 3402
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union