Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Preko platnenih pelena do socijalnog zapošljavanja
Preko platnenih pelena do socijalnog zapošljavanja
Narcisa Bošnjak   
Ponedjeljak, 14 Prosinac 2009

Image
Rodina pusa - brand Rodinih pelena
Dođete li u Rijeku, Dubrovnik, Split možete kupiti proizvode Udruge Roda (Roditelji u Akciji), a zateknete li se u Bilju, Puli ili Zadru možete ponešto naučiti iz njihove popularne akcije besplatnog pregleda autosjedalica za bebe. Kako bi udruga opstala morale su doći do novca, a pisanje projekata nije im uvijek „polazilo za rukom“. Stoga su od početka rada Udruge fokusirane i na druge načine prikupljanja sredstava i samofinanciranje. Ne čudi stoga što je Udruga Roda jedan od vodećih hrvatskih primjera dobre prakse socijalnog poduzetništva.

Među njihove vrlo atraktivne i uspjele akcije spada i promocija platnenih pelena, projekt zdravog životnog stila s kojim su krenule prije pet godina posve slučajno jer „nisu imale drugih vještina“, ističu članice Rode. No i nakon nekoliko godina promoviranja uporabe platnenih pelena, roditelji u Hrvatskoj nisu bili u mogućnosti nigdje takve pelene kupiti, osim kod žena koje su platnene pelene šivale u kućnoj radinosti ili na inozemnim web shopovima. Tako je bilo dok se u UdruziRoda nisu odlučile same time pozabaviti, svjesno prihvaćajući tržišni rizik. Za projekt šivanja pelena i marama je Udruga RODA dobila sredstva USAID-a kroz AED-ov (Academy for Educational Development) Program financijske održivosti. I isplatilo se jer ove pelene imaju brojne prednosti pred jednokratnima – djetetu su ugodnije i zdravije, sačuvat će okoliš od tisuća tona teško razgradivog otpada, a razlika u cijeni od čak 5000 kn neće završiti kao hrpa pelena na smetlištu, nego u roditeljskom džepu.

Puno pomoglo mentorstvo NESsT-a 

Projekt ima više dobrih strana. Osim što se udruga kroz njega samofinancira i što su takve pelene zdrave za bebe, akcija ima i važan socijalni aspekt (o kojem u Rodi osobito vode računa) jer je u proizvodnju uključivao majke (izabrane na natječaju) koje su ih šivale doma i kojima je to bio izvrstan dodatni prihod tijekom razdoblja nezaposlenosti ili porodiljnog dopusta. U prvoj godini bilo je deset, no ubrzo je potražnja, srećom, prerasla proizvodne mogućnosti.

Uruga je projekt prijavila na natječaj NESsT- a za socijalno poduzetništvo. Od njih su dobili iznimno vrijedno mentorstvo, što se u Hrvatskoj ne može dobiti – kažu u Rodi. Uz to, „tjerali“ su ih razmišljati na način neuobičajen za udruge. Naučili su ih da kampanjski rad nije održiv. Zbog svega toga, i njihove podrške, Rodin se projekt uspješno razvijao. Danas im pelene više ne proizvode majke doma jer se to pokazalo skupim i neodrživim, nego Zaštitna radionica iz Varaždina koja zapošljava osobe s invaliditetom. Danas Roda platnene pelene prodaje posvuda u Hrvatskoj, no ne i u inozemstvu zbog hrvatskog Zakona o trgovini koji im to zabranjuje.

 Kada su započeli s projektom suočavali su se s tipičnim problemima udruge koja se počinje baviti poduzetništvom. U prvom redu to je organizacijska spremnost i kapaciteti jer su im bili potrebni ljudi koji imaju određena znanja i koja će htjeti uložiti u udrugu, a koja im to vrlo vjerojatno neće moći platiti.
"Mi smo imali sreću jer smo pronašli voditeljicu socijalnog poduzetništva koja je htjela raditi za malo novca", ističe Ivana Zanze.

Poduzetništvo i dalje u okrilju udruge 

Druga vrlo bitna stavka je financijska spremnost – kapital koji treba uložiti i koji će se (možda) vratiti kroz koju godinu. U prvoj fazi Roda je uložila svojih 35.000 kuna u razvitak poduzetništva. Trebalo je voditi računa hoće li ta poduzetnička ideja biti spojiva s misijom udruge.
«Poduzetništvo je izašlo iz okvira naše misije, no poduzetništvom se nismo ni počele baviti prvenstveno kako bismo zaradili, nego kako bismo pružiti roditeljima ono čega na tržištu nema. Još uvijek smo u strepnji i balansiramo koliko je to 'vidljivije' od Rode, preipsitujemo jesu li naše aktivnosti iza i ispred toga», dodaje Ivana Zanze.

Bitno im je bilo i kako poduzetništvo djeluje na njihov imidž pa su u siječnju ove godine proveli anketu među svojim korisnicima, koju je u tri dana ispunilo više od 2200 ljudi. Vrlo mali broj, tek njih 20-ak mišljenja je da se udruge ne bi trebale baviti poduzetništvom. Iako ih je iznenadio takav pozitivan stav, u Udruzi Roda ističu kako su na negativan stav češće nailazile u medijima pa i među drugim udrugama.

"Još se nešto pokazalo problemom: jesmo li mi nelojalna konkurencija? Roda nije osnovala d.o.o. i svoje poduzetništvo još uvijek provodimo u okviru naše udruge, dijelom i stoga što balansiramo hoće li se to udaljiti od naše misije. Ne bismo htjeli iskorištavati svoj položaj na tržištu", ističe Ivana Zanze, napominjući kako se proizvodnjom platnenih pelena u Hrvatskoj bavi tek desetak žena, koje su osnovale svoje obrte i dvije udruge. Stoga su u Rodi pokrenuli internetsku stranicu i povezali sve obrtnice i obje udruge.

Dobit se vraća u projekte udruge 

Image
Ivana Zanze, Udruga Roda
"Promoviramo ih uvijek i sve zajedno. Nama nije cilj da Roda proizvodi platnene pelene za potrebe čitave Hrvatske, nego da što više djece koristi platnene pelene". Svojevrstan problem nad problemima pravne je naravi. Zakon o trgovini prošlog se ljeta promijenio, s čim su u Udruzi upoznati tek dva mjeseca kasnije. Nazvala ih je knjigovotkinja i rekla da više nemaju pravo baviti se veleprodajom.

"Razlog zašto nismo osnovali d.o.o. je taj što mislimo da nije fer da udruge plaćaju porez na dobit. Socijalno poduzetništvo udrugama ne donosi veliku dobit pa mislimo da bi se trebala napraviti razlika među firmama", pojašnjava Ivana Zanze. Platnene pelene i majice tek su jedan od oblika samofinanciranja Rode, koja trenutačno čak 50% svojih godišnjih prihoda ostvaruje kroz samofinanciranje. Uz njihove proizvode, prihod im donose i rasprodaje rabljene dječje odjeće, oglašavanje na njihovoj web stranici (koja je jedna od posjećenijih u Hrvatskoj, prema njihovim tvrdnjama). Izuzmu li se dvije plaće i hladni pogon udruge, dobit od poduzetništva za 2009. iznosit će 70 tisuća kuna. „Dio toga već smo uložili u nove projekte, što je jako bitno s obzirom na krizu u čitavom društvu zbog čega su se sredstva na lokalnim natječajima smanjivala, a neka ministarstva najtečaje nisu ni raspisala“

Hits: 3342
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union