Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Nagrade najodgovornijima u 2009. godini
Nagrade najodgovornijima u 2009. godini
Barbara Becker   
Četvrtak, 17 Prosinac 2009

Najveći napredak: Banka PopolareNajboljim tvrtkama u području društveno odgovornog poslovanja 16. prosinca u Hrvatskoj gospodarskoj komori dodijeljene su nagrade "Indeks DOP-a" (Društveno odgovornog poslovanja). Tom su prigodom predstavljeni i rezultati projekta, a održana je i panel rasprava "Perspektiva društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj".

Potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop-Tanta podsjetila je na Kodeks etike u poslovanju koji je do sada potpisalo 635 tvrtki, kao i na osnivanje te rad Zajednice za društveno odgovorno poslovanje HGK, koja okuplja stotinjak poslovnih subjekata. Inicijativa Zajednice bila je i izrada Indeksa DOP-a koji je HGK pokrenula s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (HR PSOR), rekla je Trnokop-Tanta te dodala kako je metodologija vrednovanja DOP-a plod rada hrvatskih stručnjaka, a nastala po uzoru na slične inozemne metodologije. Postavlja se pitanje je li DOP potreban u vrijeme krize, a zapravo u vrijeme krize društveno odgovorno poslovanje potrebno je više nego ikad jer je ono odraz discipline poduzeća, odnosa s partnerima, zaposlenicima te zajednicom, nastupa na tržištu, kao i odnosa prema okolišu, naglasila je Trnokop-Tanta zahvalivši svim tvrtkama koje su ispunile upitnik te je čestitala dobitnicima nagrade, a to su tvrtke koje su našle svoje mjesto na tržištu te znaju kako se na njemu i zadržati.

Nagrade u tri kategorije 

Nagrade „Indeks DOP-a“ dodijelne su u tri kategorije, za male, srednje i velike tvrtke. Nagradu za male tvrtke dodijelila je Jasminka Trzun, potpredsjednica za pravne poslove i unutarnji ustroj HGK, a primili su je Ivan Senčar, direktor Euro-Unita d.o.o., direktorica Hauska & Partner d.o.o. Daria Mateljak Bartulin te predsjednik Uprave Oikona d.o.o. Dalibor Hatić.

U kategoriji srednje tvrtki nagrade je dodijelila ravnateljica HR PSOR-a Mirjana Matešić, a primili su je glavni direktor Hartmanna d.o.o. Boris Garaj, član Uprave Končara – Instituta za elektrotehniku d.d. dr. Miroslav Poljak te potpredsjednik Uprave Atlantic grupe za diviziju zdravlje i njega - Neva d.o.o. Tomislav Matusinović.

U kategoriji velikih tvrtki nagradu „Indeks DOP-a“ dodijelila je Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica HGK, a primili su je član Uprave i direktor Strateškog planiranja Cemexa Hrvatske d.d. Goran Lončar, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle d.d. mr. Gordana Kovačević te direktor industrijske ekologije i član Uprave društva Holcima (Hrvatska) d.o.o. Žarko Horvat.

Predsjednica Zajednice za društveno odgovorno poslovanje HGK Snježana Bahtijari dodijelila je nagradu za najveći napredak DOP-a u odnosu na prošlu godinu predsjedniku Uprave Banco Popolare Croatia d.d. Goranu Gazivodi.

Od 1450 pozvanih - 42 tvrtke ispunile upitnik 

Ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) Mirjana Matešić naglasila je kako je projekt Indeks DOP-a, koji su partnerski pokrenuli HGK i HR PSOR, metodologija koja hrvatskim poduzećima omogućuje procjenu društveno odgovornih praksi i njihovu usporedbu u odnosu na druga poduzeća. Metodologija definira niz kriterija za ocjenjivanje dobrovoljnih praksi hrvatskih tvrtki u šest osnovnih područja: ekonomska održivost, uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju, radna okolina, zaštita okoliša, tržišni odnosi i odnosi sa zajednicom. Rađena je po uzoru na slične metodologije kao što su Dow Jones Sustainability i Business in the Community CR Index.

Osnovni kriterij za sudjelovanje u Indeksu DOP-a je poslovna uspješnost koju HGK propisuje na temelju kriterija za dodjelu Zlatne kune. Upitnik ima 119 pitanja, prema područjima moguće je ostvariti 100 bodova, a ukupno 600 bodova. Lani su od 1364 tvrtke 152 popunjavale upitnik, a 32 su priložile online popunjenu aplikaciju. Ove je godine na sudjelovanje pozvano 1450 tvrtki od kojih se odazvalo 199, a među njima su 42 tvrtke ispravno ispunile i vratile upitnik. Upitnik je i edukativni alat za tvrtke, a za sljedeće ocjenjivanje napravit će njegovu temeljnu reviziju, rekla je Matešić.

U panel raspravi „Perspektiva društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj“ sudjelovali su ravnateljica HR PSOR-a Mirjana Matešić, dr. sc. Nenad Starc s Ekonomskog instituta iz Zagreba, Žarko Horvat, direktor industrijske ekologije i član Uprave Holcima (Hrvatska) d.o.o., Ivan Tomac, potpredsjednik SSSH, te Krešimir Sočković, novinar Privrednog vjesnika.

Hits: 3879
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union