Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Socijalno poduzetništvo: kako to rade odlikaši iz Međimurja
Socijalno poduzetništvo: kako to rade odlikaši iz Međimurja
Narcisa Bošnjak   
Srijeda, 23 Prosinac 2009
Image
Čakovec: odlični socijalni poduzetnici
Istra i Međimurje spadaju među naše najrazvijenije krajeve. Stoga ne čudi da upravo iz Međimurske županije, točnije Čakovca dolazi Autonomni centar, udruga kojoj je jedan od strateških ciljeva razvitak i poticanje socijalnog poduzetništva. Samofinancirajućim, tj. poduzetničkim aktivnostima od samih početaka i osnutka 2004., ova udruga godišnje ostvaruje oko 10% svojih prihoda. Sve je kulminiralo kada su na dobili sredstva USAID-a kroz AED-ov (Academy for Educational Development) Program financijske održivosti. Nekoliko mjeseci prije toga, pokrenuli su ideju grafičkog studija za neprofitne organizacije pa im je ovaj novac bila prva financijska injekcija koja je omogućila pokretanje pravog poduzeća. „Sredinom 2007. godine osnovali smo svoje prvo poduzeće ACT PRINTLAB d.o.o. za grafičke djelatnosti koje nudi gotovo sav marketing i promotivna rješenja za neprofitne organizacije (koje čine polovicu klijenata), ali i preostala dva sektora, tj. razvojne agencije i uprava, a čak 30-ak posto privatni poslovni sektor“, ističe Teo Petričević. PRINTLAB – pod sloganom „neprofitnim poduzetništvom za razvoj civilnog društva“ od početka funkcionira podjednako kao i njegov osnivač Autonomni centar, tj. preko kolektiva. Trenutačno osmero ljudi vodi poduzeće, ravnopravno donoseći sve odluke.

Nagradni bodovi za vjernost

Image
Teo Petričević, Autonomni centar
U kontekstu socijalnog poduzetništva, PRINTLAB ima čak nekoliko segmenata, napominje Petričević. U prvom redu to je što njihovi klijenti, tj. udruge imaju popust od 30% na sve njihove usluge, a sve ostale neprofitne organizacije (poput razvojnih agencija, škola…) imaju popust od 15%. Drugo čime se Čakovčani ponose je sustav nagradnih bodova koji za sve klijente uvode od 2010. godine. Bodove će svaki klijent ostvarivati prema postotku vrijednosti obavljenog posla, a moći će ih zamijeniti za usluge PRINTLAB-a. Treći i ne manje bitan segment je natječaj koji su raspisali prije nekoliko dana, a odnosi se na male potpore organizacijama civilnog društva u Međimurskoj županiji, za što će podijeliti pet potpora u iznosu do 10.000 kuna. U obzir dolaze projekti koji se izravno tiču razvitka socijalnog poduzetništva, tj. poticanja samofinancirajućih aktivnosti neprofitnih organizacija.

„Sve to zaokružuje priču o jednom od naših strateških ciljeva – promocije i razvitka socijalnog poduzetništva“, kaže Teo Petričević, naglašavajući kako planovi za 2010. godinu tu ne staju. Četvrti element socijalne odgovornosti bit će „vraćanje“ zajednici, tj. korisnicima ono što su  uložili u PRINTLAB i to tako što će raspisati još jedan nagradni natječaj i to za sve promotivne materijale i grafičke usluge, na koji će se moći javiti zainteresirane organizacije iz čitave Hrvatske. Natječaj će uključivati nekoliko kategorija: od izrade web stranice i besplatnog održavanja, izrada promotivnih plakata i sl., tj. sve ono čime se poduzeće bavi.

Prve dvije godine, 2007. i 2008. sav je prihod PRINTLAB-a raspodijeljen na projekte i programe Autonomnog centra, za koje im nisu tako bila potrebna sredstva institucija. Na taj su način doskočili lošem stanju u društvu i izostanku natječaja ili smanjenim sredstvima na nekima od njih.

Pomoć udrugama u transparentnom vođenju financija

RASTUĆI PRIHODI
Kada je PRINTLAB startao s radom 2007. prihodi su bili oko 400.000 kuna godišnje, dok za ovu godinu predviđaju da bi prihodi trebali biti nešto veći od 750 tisuća kuna. Od dobiti 50.000 podijelit će putem javnog natječaja, dok će približno isti iznos ostati za rezervu, tj. projekte i programe ACT-a.
ACT KONTO, osnovan ove godine, trenutačno ima samo osam klijenata i očekuju prihode u iznosu od oko 35.000 kuna. Od toga će za razvitak programa otvorenog koda uložiti od 18 do 20 tisuća kuna.

Svako poduzeće ima po jednu zaposlenu osobu koja koordinira aktivnosti, tj. projekte, ali ne i samo poduzeće jer ista i dalje vode volonteri ACT-a.
Unatoč ostvarenoj dobiti, udruga još uvijek od toga ne pokriva sve svoje troškove, ističe Petričević. S obzirom na raspisivanje natječaja i ulaganje u program, te nakon oporezivanja, dobit za 2009. kretat će se oko 125 do 130 tisuća kuna, a prihodi ACT-a ove godine bit će 820.000 kuna.

Tako su 2007. realizirali projekt edukacije za ravnopravnost, u koji su bila uključena osnovnoškolci romske populacije i to na temu prava na obrazovanje, prava na zdravstvenu zaštitu… Dobit iz 2008. ove su godine iskoristili za sufinanciranje projekta edukacije udruga osoba s invaliditetom na temu organizacijskog razvitka. „Uglavnom kada dobit iskorištavamo za neki projekt, nastojimo da ima bar neku socijalnu komponentu“, kaže Petričević.

Početkom ove godine osnovali su i drugo poduzeće ACT KONTO d.o.o. čija su osnovna djelatnost računovodstveni, knjigovodstveni i revizijski poslovi, te porezno savjetovanje za neprofitne organizacije (udruge, građanske inicijative, lokalne zaklade…). Kako velika većina neprofitnih organizacija, posebice u trećem sektoru - sektoru civilnog društva ne upravlja financijskim sredstvima niti vodi financijsko poslovanje sukladno zakonima, tj. ne vode ga transparentno, a nemaju ni kapaciteta raditi to na način kako je propisano zakonom, ATC je prepoznao potrebu za osnivanjem jedinstvenog, specijaliziranog servisa koji bi nudio takav tip usluga.

Besplatan softver za knjigovodstvo udruga

„Željeli smo udrugama izaći u susret i omogućiti im s jedne strane što jeftiniju uslugu, a s druge i potpunu. To znači da osim administrativnih i knjigovodstvenih poslova, ukoliko se odluče za to, klijentima možemo i pratiti troškove po projektima koje provode i izvještavati donatore. Nadalje, udruge ne moraju brinuti o tom kada treba donijeti dokumente kako bi se izvještaj predao na vrijeme jer minimalno jednom mjesečno naš administrator odlazi k njima kako bi obradili financijsku dokumentaciju“, pojašnjava Teo Petričević.

Kod osnivanja ACT KONTA odredili su da će se naredne tri godine, do 2012. sva dobit rasporediti na izradu programa koji će omogućiti jednostavno knjigovodstveno-administrativno praćenje organizacijama civilnog društva. U taj će program biti uključeno praćenje projekta segmentno. Uz to, bit će to program otvorenog koda, što znači da će ga ubuduće moći razvijati i drugi programeri, a da je za sve korisnike besplatan. ACT će za to vrijeme raditi na tom da se taj program usavrši i bude u skladu sa zakonom. Od 2010. godine ACT KONTO će svim novim korisnicima/klijentima ponuditi prva tri mjeseca besplatnog knjigovodstva i besplatnu tehničku podršku vezanu uz edukaciju i primjenu programa, tijekom tri godine razvijanja programa.

Hits: 3999
Komentari (2)Add Comment
...
napisao Duric Aljosa, Siječanj 29, 2010
Kad se spominje socijalno poduzetništvo i samofinanciranje, onda se dira u zbilja golicljivu temu u kojoj je svaka ideja dobrodošla.

Postoje li alternativni pristupi ovim problemima?

Jedno od postojećih konkretnih rješenja je alternativna valuta:

Nova Ekonomija - Suradnja Na Izgradnji Održivog Društva
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1
...
napisao Dolar, Svibanj 19, 2011
I dok je većini građana najvažnije da su kuna i tečaj stabilni ali nerealni, za poduzetnike koji nešto izvoze bilo bi bolje da je tečaj kune realniji pa bi svi mi kao država bolje živjeli.
Vidi tečaj http://www.posao-hr.com/tecajna-lista.html
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union