Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Zadruga NEOS pronalazi posao bivšim ovisnicima
Zadruga NEOS pronalazi posao bivšim ovisnicima
Ante Vekić   
Srijeda, 16 Lipanj 2010

ImageUdruga NE-ovisnost otišla je korak dalje u svojim nastojanjima da postane održivija, te da ostvarenje svoje misije osigura kroz poduzetničke aktivnosti vlastitih korisnika. Osnovala je Zadrugu NEOS kroz koju želi bivše ovisnike uključiti u normalne radne i životne procese, te im tako olakšati resocijalizaciju.

"Zadruga je pokrenuta u kolovozu 2009. godine, kao logičan nastavak našeg poduzetničkog poduhvata", kaže upravitelj zadruge Zdenko Antolović.

Udruga NE-ovisnost, podsjetimo, u vode socijalnog poduzetništva ušla je otvaranjem autopraonice. U sklopu nje su zaposlili četiri svoja korisnika, koji su zarađenim novcem plaćali svoje stanovanje i hranu.

"Autopraonica dobro funkcionira, a dodavanjem novih aktivnosti izašli smo iz djelokruga rada udruge i odlučili osnovati Zadrugu", priča Antolović.

Poslovanje obuhvaća pet djelatnosti - nove su u planu 

NEOS danas djeluje na pet različitih područja. Uz već spomenutu autopraonicu, pruža sljedeće usluge: 

1. Strojno pranje tepiha i dubinsko čišćenje unutrašnjosti automobila i tapeciranog namještaja - ova usluga je nadopuna uslugama autopraonice i bolje zapošljava postojeće kapacitete zadruge.

2. Čišćenje i održavanje odvodnih kanala, te zelenih površina i cvijetnjaka - proveden je projekt koji je odobrilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, te su kroz njega nabavljeni alati (kosilice i motorne pile), osposobljeni pojedinci za rukovanje tim alatima i sada se stečena znanja i oprema koriste za samostalno stjecanje dohotka.

3. Izrada betonske galanterije - zadruga je započela nuditi usluge izrade betonskih stupova koji se koriste primjerice u postavljanju ograda, vinogradima i slično. Članovi zadruge samostalno su izrađivali kvalitetne betonske stupove i postavljali ih na željene lokacije. No, s vremenom su shvatili da je izrada zahtjevna i značajno povisuje cijenu konačnog posla, pa su, sukladno zahtjevima naručitelja ponudili i mogućnost uslužnog postavljanja i montiranja postojećih betonskih stupova.

4. Lasersko graviranje - kroz projekt financiran od strane Ministarstva zdravstva kupljen je stroj za lasersko graviranje drveta, a 'kombinirku' za obradu drveta zadruzi je donirao Željko Mavrović. Taj se alat sada koristi za izradu raznih natpisa, gravura i sitnih suvenira koji se prodaju na štandovima tijekom brojnihi događanja organiziranih diljem Slavonije. 

"Još se uhodavamo i postavljamo zadrugu na noge, ali u planu imamo širenje i pokretanje još nekih novih usluga", dodaje Antolović. U Zadruzi je trenutno dvoje stalno zaposlenih, sedam je članova koji su angažirani na poslovima, a u planu je zapošljavanje još dvoje djelatnika u stalni radni odnos. 

Važan je osjećaj doprinosa zajednici 

Ured trenutno djele s udrugom NE-ovisnost iz koje su potekli, jedan stroj za obradu drveta smješten je u poduzetničkom inkubatoru BIOS, gdje su prvu godinu oslobođeni od plaćanja najma. Uslugu laserskog graviranja nude u prostorijama udruge u Europskoj aveniji. 

"Krizno je vrijeme i svima je teško pronaći posao. Posebno je teško bivšim ovisnicima koji su jedna od najteže zapošljivih kategorija. Mi im želimo pomoći u zapošljavanju i tako postati uspješan primjer dobre prakse socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj. Osim toga želimo našim članovima pružiti osjećaj koji pruža rad, a to je zadovoljstvo koje osjeća kad vidi da doprinosi nečemu, a on je još izraženiji kad to i zajednica počne prihvaćati i cijeniti", zaključuje Antolović.
Hits: 4106
Komentari (3)Add Comment
...
napisao jure, Svibanj 20, 2011
A di je Bog u svemu, zar njemu nećete dati hvalu što vas je izliječio!!!
report abuse
vote down
vote up
Votes: -4
...
napisao LEJLA, Lipanj 10, 2011
Veliki pozdrav...jako mi se sviđa vaš projekat.I deja je orginalna. Ja studiram socijalnu pedagogiju i u okviru predmeta postretmanska zaštita, trenutno radim diplomski rad na temu Značaja zapošljavanja bivših ovisnika. Tačnije anketirat ću poslodavce u vezi s njihovim stavovima o zapošljavanju bivših ovisnika. Ono što me zanima jesu upravo porezne olakšice poslodavcima koji zaposle bivšeg ovisnika. kakva je situacija u Hrvatskoj?
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao Ante, Lipanj 14, 2011
Lejla, mozete li nam se putem kontakt formulara na ovoj stranici javiti na mail, pa cemo vas spojiti s Udrugom NE-ovisnost.
Pozdrav
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union