Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Borba protiv socijalne isključenosti: investicija sa zajamčenim povratom
Borba protiv socijalne isključenosti: investicija sa zajamčenim povratom
Eleonora Dukovac   
Ponedjeljak, 08 Studeni 2010

Image
Koordinacijom i suradnjom do socijalne uključenosti
Više od 17.000 registriranih nezaposlenih osoba u Hrvatskoj nema niti osnovnu školu i u skupini su građana povećeg rizika socijalne isključenosti kao i osobe s invaliditetom, beskućnici, starije osobe (pogotovo bez mirovinskih prava), žene-žrtve obiteljskog nasilja, Romi, bivši zatvorenici, liječeni ovisnici, izbjeglice... Postoje i „izgubljeni u sustavu“ udaljeni i od najtemeljnijh prava...

S recesijom, povećanom nezaposlenošću, proračunskim deficitom i sveopćim pogoršanjem socijalne slike, ove su skupine postale dodatno ugrožene socijalnom isključenošću. Europska komisija ukazala je kako je upravo takvim kategorijama neophodno omogućiti pristup tržištu rada, najosnovnijim uslugama i javnim dobrima i socijalnoj mreži pa je niz udruženih organizacija (HZZMinistarstvo zdravstva, sindikati, nevladine organizacije i dr.) pod vodstvom Instituta za javne financije i uz sufinanciranje EK protekle dvije godine radilo na projektu Partnerstvo za socijalnu uključenost

Izdvajanje velikih sredstava za socijalne potrebe nije i jamstvo njihova djelotvornog usmjeravanja i učinkovitosti 

Ciljevi su im bili poboljšati koordinaciju i suradnju u socijalnoj skrbi, unaprijeđenje zapošljivosti, informiranje o pravima i kako do njih doći, ublažavanje i sprečavanje prezaduženosti građana te bolje socijalno planiranje, posebno na nižim razinama vlasti. U konačnici tako i ublažiti posljedice gospodarske krize i poboljšati socijalnu sliku u državi. 

Što je socijalna isključenost?
Višedimenzionalni proces koji slabi povezanost pojedinca i zajednice, a veze mogu biti ekonomske, političke, socio-kulturne, te prostorne. Što je više obilježja po kojima je osoba isključena, ona postaje ranjivija. Osobe mogu biti isključene iz pristupa tržištu rada, najosnovnijim uslugama i socijalnoj mreži, ali i iz ostvarivanja ljudskih prava. 

„Socijalna uključenost nije samo potrošnja, već investicija koja će donijeti povrat. Njome se poboljšava učinkovitost i inicijativa u svim segmentima društvenog života uključujući i gospodarski. Socijalna politika treba biti i produktivna, a izdvajanje velikih sredstava za socijalne potrebe nije i jamstvo njihova djelotvornog usmjeravanja i učinkovitosti “, naglasio je Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije Zagreb i voditelj Projekta, na konferenciji Socijalna uključenost nedavno održanoj u Zagrebu gdje su i prezentirani rezultati Projekta.

Socijalna politika svodi se na socijalnu skrb pod okriljem Ministarstva zdravstva 

Među njima je tako više vodiča o socijalnoj politici, načinima i boljem uključivanju korisnika u proces donošenja odluka. Projekt je rezultirao i  javnim tribinama o socijalnoj isključenosti u cilju senzibiliziranja šire zajednice. U tu svrhu su organizirana i raznovrsna događanja, radionice i mentorstva za novinare o toj problematici. Ujedno je pokrenuta i mrežna stranica Projekta Socijalna uključenost s više vodiča za građane i riječnikom s preko stotinu pojmova. Sudionici projekta koji je dio programa EU Progress za zapošljavanje i društvenu solidarnost, poručuju kako su stvoreni novi kanali komunikacije i sudjelovanja za predstavnike skupina izloženih riziku socijalne isključenosti i siromaštva. Smatraju kako je, među ostalim, poboljšana senzibilizacija medija o tim pitanjima, te institucija kod predlaganja i provedbe dokumenata vezanih uz nacionalne akcijske planove socijalne uključenosti, te unaprijeđena koordinacija i suradnja svih dionika.   

S konferencije je poslana poruka kako usluge socijalne skrbi u Hrvatskoj nisu nužno usmjerene na osobe koje su u nejnepovoljnijem položaju te da je trenutačno teško doći do pouzdanih informacija o razini korištenja socijalnih usluga niti koji je glavni učinak pruženih usluga. Upozoreno je i kako su slabe veze s uslugama koje pomažu integraciju i socijalno uključivanje korisnika usluga poput zapošljavanja, obrazovanja, aktivnosti u slobodnom vrmenu i dr. Sindikalisti pak poručuju kako Hrvatska ne vodi socijalnu politiku te upozoravaju kako se ona svodi tek na socijalnu skrb i to pod okriljem Ministarstva zdravstva. 

Hits: 2365
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union