Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Zadruga Ruke Bilje: Kad se ženske ruke slože...
Zadruga Ruke Bilje: Kad se ženske ruke slože...
Eleonora Dukovac   
Utorak, 14 Lipanj 2011

Image
Ljubica Bošnjak je članica zadruge
Zadruga Ruke svjetao je primjer socijalne ekonomije koji cvate u plastenicima baranjskog mjesta Bilja. Žene-žrtve obiteljskog nasilja, na 2.500 četvornih metara plasteničke površine u njima uzgajaju sezonsko povrće jer im je ova socijalno-poduzetnička zadruga na takav način dala prilku za dostojanstven život. Pojačane su i ženama koje u ruralnoj Baranji teško dolaze do posla, a nerijetko čak nemaju sredstva niti za prijevoznu kartu do prvog većeg mjesta.

„Čitava je ideja stasala pri Udruženju Baranja koje je pružalo prevenciju nasilja nad ženama, a zlostavljanima pomagalo da dobiju svu potrebitu pomoć pri nadležnim institucijama. Nasilje ne treba trpjeti, no, primijetili smo da ga žene trpe vrlo često zbog ekonomske ovisnosti. Tako smo odlučili pomoći ženama upravo u tom segmentu - ekonomskom. Pomoći im da si zarade dodatan prihod, na kućnom pragu i uz mala ulaganja, odnosno ponuditi alternativu kako bi se mogle financijski osamostaliti“, objašnjava Jasna Petrović, upraviteljica Zadruge Ruke koja je osnovana koncem 2009. godine. 

Uz proizvodnju povrća i psihoterapija

Ubrzo je tako počela neformalna edukacija žena za plasteničku proizvodnju povrća, a usporedo su pohađale i psiho-radionice koje su im pomagale u osnaživanju za novi životni iskorak i da u tome budu ustrajne. Zbivalo se to u sklopu projekta ekonomskog osamostaljivanja žena ruralnih područja putem kojega su uz pomoć sredstava Svjetske banke došli do 25 plastenika, svaki površine po 100 četvornih metara. Žene su ih dobile na korištenje, uz slobodu da samostalno odaberu što žele proizvoditi. Uglavnom su se odlučile za proizvodnju sezonskoga povrća: paprike, rajčice, krastavaca i luka, koje prodaju na tržnici u Belom Manastiru, u Dardi, ali i na kućnom pragu - pošto se za njih već pročulo u Baranji gdje tržnice baš i nisu dostupne. Pojedinci prave i zimnice-ajvare, kuhanu rajčicu...

Priključuju se i muževi

Image
Proizvode prodaje na kućnom pragu
U Zadruzi su se okupile žene žrtve obiteljskog nasilja, no, pridružile su im se i žene koje nemaju takvih problema, a tako i njihovi muževi. Petrović veli kako je u Zadruzi trenutačno 11 zadrugara i 9 kooperanata, a kako se samostalno odlučuju što proizvoditi, samostalno se brinu i o plasmanu proizvoda. Prema riječima J.Petrović, Zadruga im je stručna i logistička potpora isto kao i Udruženje Baranja. Primjerice, pri registraciji OPG-a, što je bio preduvjet za ulazak u Zadrugu. Planova je puno i Zadruga ne posustaje. Putem IPA-e provode projekat za dugotrajno nezaposlene žene na području Baranje i to za proizvodnju povrća i mljevene začinske paprike. Ovoga puta edukacija je i službeno verificirana. Za proizvodnju povrća educira se 22 žena, a još toliki broj za proizvodnju mljevene začinske paprike. Među njima su i žene koje su već u proizvodnji, no, žele dobiti i službenu diplomu. Partnerstvo sa Evangeličkom crkvom.

Za tu su priču ušli u partnerstvo sa Evangeličkom crkvom u Osijeku koja im je u Bilju dala zemlju na korištenje. Nabavljeno je 10 plastenika, ali i jedan površine 200 četvornih metara koji će imati i grijanje, a služi za praktičnu nastavu. Jasna Petrović najavljuje kako će im plastenici poslužiti da od idućeg proljeća startaju sa proizvodnjom povrtnih presadnica za Zadrugu, ali i za tržište. Ideja im je da na tom crkvenom zemljištu zaživi ogledno imanje na kojem će se učiti pravilnoj proizvodnji povrća. Zadrugari Ruku povrće proizvode na konvencionalan način, no, proizvođačice su educirane da ga proizvedu na što zdraviji način.

Osposobljavaju i njegovateljice

Uz povrtnu priču, Zadruga još 25 žena osposobljava za njegovateljice starih i bolesnih. „Zadrugu smo registrirali kao socijalno-poduzetničku, umjesto samo kao poljoprivrednu upravo da bismo mogli osiguravati niz socijalno-poduzetničkih aktivnosti. Za razvoj šireg spektra socijalnih usluga koje ne zahtijevaju prevelika ulaganja, a mogu osigurati egzistenciju i u ruralnom kraju “, veli Jasna Petrović.

Hits: 3185
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union