Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow MON PERIN: Socijalno poduzetništvo Općine Bale
MON PERIN: Socijalno poduzetništvo Općine Bale
Eleonora Dukovac   
Srijeda, 13 Srpanj 2011

Image
Autokampovi donose značajan prihod
S nešto više od 1000 stanovnika i osamdesetak četvornih kilometara površine, istarska općina Bale postala je svojevrstan poduzetnički eksperiment. Priča s elementima socijalnog poduzetništva počinje koncem 2005. godine s udruživanjem lokalnog stanovništva, općine, ali i drugih zainteresiranih za vizionarski projekt „Mon Perin“, koji se temelji na iskorištavanju turističkih potencijala ove male istarske općine i njezinoga priobalja.

Razvoj u održivom smjeru

Projektom je zamišljeno pretvaranje općine u funkcionalnu poduzetničku strukturu koja bi trebala funkcionirati na principima održivog razvoja te racionalnom korištenju prirodnih resursa baljanskog priobalja. Osnivači Mon Perina bili su stanovnici Bala, Općina Bale i takozvani „prijatelji Bala“, odnosno ulagači izvan toga područja. Registrirana je Udruga Mon Perin, potom i istoimena tvrtka registrirana za turizam, ugostiteljstvo, poljoprivredu i poslove s nekretninama. Vizija Plinija Cuccurina, idejnog začetnika Mon Perina i njegovih istomišljenika od početaka je privlačila sve više ulagača zainteresiranih za razvoj toga kraja. 

INTERNA BURZA 
Na stranicama Mon Perina  je u perspektivi predviđena interna burza putem koje će udjeličari ili njihovi partneri moći prodavati i kupovati udjele. U međuvremenu, u javnost su nedavno izašli i nezadovoljni udjeličari tražeći povrat novca jer im, navodno, nisu ispunjena obećanja da će njihov novac u relativno kratkom roku biti znatno bolje oplođen. Neki su se i zaduživali kako bi uspjeli postići minimalnu kvotu za ulazak u udjeličarski paket. Pedesetak malih suvlasnika krenulo je u povrat novca. Najavili su upravi osnutak udruge malih udjeličara Mon Perina kako bi se osnažili u zahtjevima pred većinskim vlasnikom. Novac od udjela im je, navodno, vraćen, no, s kamatama znatno nižima od onih koje su mogli dobiti u bankama.

Mon Perin je osnovalo 928 udjeličara, među kojima su bili Općina Bale i 402 stanovnika s njezinog područja. Društvo trenutačno broji 878 udjeličara. Općina je nositelj zlatne dionice, a svoj udjel, prema posljednjim podacima, s početnih 0,16 povećala na 14,7 posto. U pojedinim godinama udjeli su se prodavali s porastom od 5,4 do 24,5 posto, uz prosječan porast od 11,6 posto. Većina udjeličara i dalje su stanovnici, a prema Ugovoru Općina bez njihove suglasnosti ne može donositi najvažnije odluke društva. Prema koncepciji razvoja, mjesto Bale bi trebalo funkcionirati kao grad-hotel. U 80 postojećih, zapuštenih stancija, (izuzev glasovite Menengheti), po adaptaciji i rekonstrukciji, u njima bi boravile obitelji koje bi se brinule o imanju i ugošćavale turiste. Na stanciji bi živjela jedna do dvije obitelji koje bi održavale stanciju, uzgajale agrokulturu lokaliteta te pružale visokokvalitetan smještaj. Planirani smještajni kapacitet za čitavo područje je 1800 kreveta, a cijelo područje dnevno će moći primiti oko 3000 posjetitelja.  

Autokampovi živnuli

Prema riječima Kristijana Dubinka, direktora Društva, ove su godine do lipnja ostvarili 10.625 noćenja - čak 264 posto više nego lani u isto vrijeme, i to zahvaljujući marketinškim akcijama. Noćenja u dva autokampa koje je društvo dobilo u dugoročni zakup od Općine, od preuzimanja 2005. Godine porasla su sa 59.000 na 129.000, a lanjski porast noćenja iznosio je 6 posto. Naime, tvrtka Mon Perin dobila javnim natječajem u zakup na 50 godina općinsko zemljište na kojem se nalaze dva autokampa. Općina zauzvrat ubire prihod od najma kampova. Prije nego li ih je u dugoročan zakup dobio Mon Perin, Općina je od kampova dobivala 250 tisuća kuna, a sad čak 2,5 milijuna, prema izvješću ove tvrtke.

Zemljište Općine samo u koncesiju

Uloga tvrtke Mon Perin upravo je poduzetnički aspekt brige o razvoju općine, prije svega upravljanje općinskim zemljištem, najvrijednijim resursom, na kojemu je predviđena gradnja turističkih objekata. Presedan u našoj zemlji bio je kad su građani Bala odlučili da Općina ne prodaje svoje zemljište, već ga daje u dugoročni zakup. Tako je uz dugogodišnju koncesiju Mon Perin dobio od Općine i pravo gradnje hotela i ostalih turistickih objekata, pri čemu zemljište ostaje u vlasništvu Općine. Na nedavnoj redovnoj skupštini Društva, P.Cuccurin je pojasnio kako petogodišnji sudski spor s državom oko vlasništva nad zemljištem, koči planirano investiranje u hotel i druge sadržaje te da su nedavno dobili prvostupanjsku presudu za zemljište na kojem će graditi hotel.

Bale kao destinacija elitnog turizma

DINOSAURI I LEPTIRI U MARKETINGU 
U Balama postoji 390 vrsta leptira, a od 1992. ovo područje vrijedno je nalazište kostiju dinosaura. I ovi se resursi planiraju uporabiti u turističkom biznisu. Na nalazištu ostataka dinosaura, studija predlaže gradnju paleontološkog edukacijskog parka koji bi se protezao od nalazišta ispod mora, preko obale prema unutrašnjosti. Bale se promoviraju i kao regija jedinstvenog maslinarstva sorte, "buža", te rezidencija plemenitaške venecijanske obitelji Bembo. Zamišljeno je i obilježavanje i vizualno oblikovanje bijelih cesta. Studijom se planira uređenje botaničkog vrta, konjičkog centra, uzletišta za balone na topli zrak, ronilačkog centra, maslinika iz 16. stoljeća, crkvica i vidikovaca...

Osim u stancijama raspoređenim po cijeloj općini posjetitelji bi u perspektivi trebali boraviti i u tri nova hotela. Svi smještajni kapaciteti imat će četiri ili pet zvjezdica, a za hotel najviše kategorije prenamijenit će se fortifikacija Fort Forno. Plan je da se na obali izgrade samo tri rekreacijsko-zabavna centra usko vezana uz lokalitete, s parkom, rekreacijskim i wellness centrom. U Mon Perinu zapravo žele razvijati cjelogodišnji turizam, sadržaje koji mogu funkcionirati čitavu godinu. Tako je, među ostalim, na području fortifikacijskog kompleksa Barbariga za bogatu klijentelu predviđeno golf-igralište s 18 rupa, a fortifikacije Paravia trebale bi biti prenamijenjene. 

Temeljni kapital 31 milijun kuna

Na redovitoj su skupštini toga trgovačkog društva opunomoćenici 878 udjeličara odlučili da se dobit nakon oporezivanja iz prošle godine u iznosu od 516 tisuća kuna rasporedi u zadržanu dobit. Tvrtka, prema riječima Kristijana Dubinka, direktora Društva, ostvaruje porast prihoda koji su lani iznosili 11,3 milijuna kuna, te 10,6 milijuna kuna rashoda, dok je dobit s amortizacijom porasla na 4,8 milijuna kuna.Temeljni kapital trenutno iznosi 31 milijun kuna, imaju visoka likvidna sredstva i samofinanciraju se.

Val investicija

Najavljeno je kako Mon Perin u ovoj godini investira više od milijun kuna za širokopojasni Internet u kampovima, televizije i satelitske antene u mobilnim kućicama. Planira se uređenje 35 parcela u Colonama, saniranje plaža i cesta. Zbog ranog početka sezone, tvrtka je investirala i u sanitarne čvorove postavivši grijanje. Kupljeni su i šatori za smještaj 42 osobe, namijenjenih baljanskim i kanfanarskim učenicima, sportašima i aktivistima u udrugama. Kako bi privukli što više gostiju u ovoj sezoni Društvo je s 33 iznajmljivača, ugostitelja i trgovaca uvela kartice „Bale friend“, namijenjene besplatnom ulazu u kampove, koje omogućuju i niz popusta.

Image
Od autokampova pod Mon Perinom Općina Bale uprihoduje 2,5 milijuna kuna
 

Hits: 3669
Komentari (2)Add Comment
...
napisao Adam , Srpanj 17, 2011
Bravo Mon Perin! Čestitke i autorici!
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
...
napisao Branko, Srpanj 25, 2011
super Mon Perin
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union