Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow DEŠA | Ljuta naranča za slatko poduzetništvo
DEŠA | Ljuta naranča za slatko poduzetništvo
Željka Mandić   
Ponedjeljak, 20 Lipanj 2011

Image
Festival džema za sva osjetila
Još nedavno samo bi rijetki pomislili da će rijetko voće, koje raste na području Dubrovačko – neretvanske županije, uspjeti okupiti mala obiteljska gospodarstva u zajednički cilj: proizvodnju džema. I to džema od ljute naranče. Ovo voće, Dubrovčanima i u okolici dobro poznato, još uvijek svojim imenom zna zbuniti goste i znatiželjnike. Naranča, pa ljuta? Moguće? Da. Ova jedinstvena biljka raste u Dubrovniku. Izgledom podsjeća na običnu naraču, no okus joj krasi svojevrsna ljutina. Ima ona značajno i svoje čvrsto mjesto u povijesti i tradiciji grada Dubrovnika, ponosno svojom narandžastom bojom, zelenim listom i mirisom krasi dubrovačke đardine, mogu se vidjeti stabla i na Pilama i na Pločama – dakle, s obje strane ulaza u Stari Grad... Od davnina je poznata u gastronomiji, a ima i ljekovita svojstva. Doslovce je pravo prirodno blago – i kako to nerijetko biva, nedovoljno iskorišteno. I upravo to nisu mogle gledati članice dubrovačke Mirotvorne udruge DEŠA. Odlučili su ljutu naranču promovirati, inicirati poduzetnički projekt..najkraće rečeno: dati ljutoj naranči mjesto koje joj njezinim kvalitetama pripada, a mještanima, odnosno malim obiteljskim gospodarstvima priliku koju zaslužuju.

Džem od naranči – autohtoni proizvod

"Ogroman je potencijal koji nudi ovo jedinstveno voće. Nismo mogli dopustiti da se isti ne iskoristi. Stoga smo pokrenuli projekt okupljanja malih obiteljskih gospodarstava koja su se kroz povijest oduvijek i bavila uzgojem ljutih naranča ili su one rasle na njihovoj zemlji. Cilj projekta jest proizvodnja džema od ljute naranče te da on bude i autohtoni proizvod čija će izrada zaposliti lokalno stanovništvo, a sam proizvod će na jedinstven način predstavljati naš kraj", objašnjava Jeny Hansal, predsjednica Udruge Deša iz Dubrovnika.

Vjeruju da će kroz dogledno vrijeme sigurno uspjeti u svojoj ideji da standardiziraju proizvod kao autohtoni. Ljudi su se prihvatili posla; reagirali su novčanom pomoći i Grad Dubrovnik i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, što je zajednički osiguralo inicijalna sredstva za pokretanje projekta u iznosu od ukupno 200.000 kuna. A ljubav lokalnog stanovništva prema ljutoj naranči, vezanost uz korijene na što za lokalne ljude i miriši ovo voće, iz dana u dan daju sve veći zamah projektu. Više je puta javnosti i uspješno predstavljen, uglavnom kroz organiziranje festivala džema od ljute naranče. Tko je probao, kupio je barem najmanju staklenku – kažu žene iz okolice Dubrovnika koje znaju bezbroj mogućnosti upotrebe ljute naranče u gastronomiji.

Korijenje naranče veže i mlade za rodni kraj

Recept za džem od ljutih naranči
Potrebna je dobra volja i nešto razumijevanja lokalnog rječnika!

DŽEM OD LJUTIH NARANAČA
(Ričeta Ljiljane Šabović)
4 veće naranče
1 l vode
1 kg cukara
Naranče istještiti, a pice staviti u gazu i zavezati; kore sitno samljeti. U 1 l vode staviti sok od naranača, mljevene kore i gazu s picama da sve odstoji 18 - 20 sati. Nakon toga izvaditi gazu s picama, a u sok staviti 1 kg cukara. Kuhati 30 minuta, paziti da se ne zgusne jako.

DŽEM OD LJUTIH NARANAČA
(
Ričeta Liljane Šabović)
1,30 kg
½ kg mrkve
5 l vode
3,60 kg šećera
Izrezati naranče na kockice sa korom, odvojiti pice. Mrkvu naribati sve staviti u 5 l vode i ostaviti da odstoji 24 h. Kuhati oko 3 h dok ne dođe smjesa na pola, tada staviti šećer i kuhati još 40 min.

"Kroz ovaj projekt nastojat ćemo motivirati i mlade ljude da ostanu u svom kraju, jer nerijetko odlaze zbog ekonomskih razloga. Projekt smo osmislili cjelovito; trebalo je započeti od edukacije potencijalnih proizvođača te osnovati udrugu proizvođača, a sve u cilju dobivanja prepoznatljivog proizvoda koji treba polučiti i bolje ekonomske uvjete života lokalnom stanovništvu i to na širem ruralnom prostoru", pojašnjava Hansal.

A ova priča ima sve elemente kako bi postala i uspješna: entuzijazam članova Deše, potporu lokalne zajednice, mještane – zaljubljenike svoga kraja i jedinstveno voće – ljutu naranču. Kada se uz to doda činjenica da je riječ o autohtonoj biljci, ljutoj naranči, iz koje se pravi izvorni ekološki proizvod, džem od ljutih naranči, uspjeh ne bi trebao izostati. Već polučuje rezultate i time svjedoči kako socijalno poduzetnička ideja, koja je dobro i cjelovito osmišljena, ima svoju budućnost. U Deši napominju kako ovaj projekt koristi sve lokalne resurse – ljudske, prirodne... Potiče međusektorsku suradnju uključivanjem lokalne samouprave, čvrsto se drže načela održivoga razvoja jer ne žele da ovaj projekt bude „kratkog daha“. I sustavno provode edukaciju stanovništva kako bi se povećao broj proizvođača ljutih naranča koje će se koristiti za preradu. Edukacijom sudionika u projektu povećavaju obiteljske dohotke, smanjuju siromaštvo i, na što su posebno ponosni, vraćaju zasluženo mjesto i dignitet tradicijskim vrijednostima koje im je podarila priroda.

Stvaranje gastro - suvenira

Rijetki su oni koji kušaju džem od ljutih naranči a da im se ne svidi. Svoj džem uspješno predstavljaju na raznim međunarodnim i domaćim kongresima. Održali su brojne radionice o izradi džema od ljutih naranči. Osnovali su i organiziraju Festival posvećen ovom džemu. Prisutni su i u turizmu; žele doći do krajnjih korisnika, gostiju dubrovačkoga kraja i stoga su i u hotelima prezentirali i pripremali proizvode od dubrovačke ljute naranče prema tradicionalnim receptima. Znaju donijeti i do dvjesto kilograma naranči, šećer i sok od limuna i praviti džem. Udruga Dubrovačka ljuta naranča, koju je Deša osnovala baš radi projekta okupljanja obiteljskih gospodarstava, sigurnim koracima ide prema sve održivijem projektu. Iako su već napravili puno, procjenjuju kako na dubrovačkom području raste oko dvije tisuće stabala ljutih naranči. Toliko se ne pobere, dio i propadne. Stoga će i dalje ulagati svoje napore da svaka naranča pronađe berača, a da svaki berač i proizvođač džema kroz poduzetništvo i inicijativu ostvari bolji život i bude sudionik stvaranja i pravog gastro – suvenira dubrovačkog predznaka.

Hits: 5900
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union