Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow RUDE | Stari rudnici otvorit će nova radna mjesta i zanimanja
RUDE | Stari rudnici otvorit će nova radna mjesta i zanimanja
Željka Mandić   
Utorak, 19 Srpanj 2011

Image
Čišćenje 365 metara rudnika Kokel
Malobrojni su vjerovali da će stari, zapušteni i zatrpani rudnici u malom mjestu Rude, u samoborskom gorju, jednoga dana postati željeno turističko odredište. I da će nekoć zatrpana rudarska okna ponovno otvoriti svoja vrata – dakako, ne više rudarima, nego znatiželjnim posjetiteljima. Jedan od onih koji je vjerovao jest mještanin i veliki zaljubljenik u ovaj kraj, Josip Lebegner. Donosimo, naime, ovu priču kao primjer dobre prakse koja konkretnim rezultatima svjedoči da ideja, dobro osmišljen projekt i snažni kapaciteti udruge mogu viziju pretočiti u poduzetničku stvarnost. Lebegner je, naime, s puno entuzijazma krenuo u ideju oživljavanja ovih rudnika kao mjesta zanimljivih za posjet. Mjesta koji Rudama neće biti trošak i opasnost, već mogućnost za zaradu i znatiželju posjetitelja.

"Ispočetka nije bilo lako. Prvi koraci uvijek zahtijevaju puno energije, tako je bilo i s ovim projektom. Trebalo je zainteresirati lokalnu zajednicu, pisati projekte prema europskim fondovima, zainteresirati gospodarski sektor; ukratko – uspostaviti međusektorsku suradnju jer bez toga ne ide. Moja je ideja da rudnici postanu mjesto susreta, posjeta, turistička atrakcija ovoga mjesta i zasada, uz puno uloženog truda, idemo u tom pravcu", kaže Josip Lebegner iz lokalnog kulturno-umjetničkog društva „Oštrc“ koje je pokrenulo inicijativu za obnovom rudnika.

Otkopali okna, izgradili cestu

Lebegner se danas sjeća kako su prva okna otkopali još 2002. godine. Projekt obnove starog rudarskog okna Kokel i privođenje istog turističkoj svrsi inicirao je, osmislio i izradio KUD Oštrc. Grad Samobor prepoznao je kvalitetu i predao projekt na natječaj Europske komisije u okviru programa INTERREG III A, radi se o programu namijenjenom financiranju projekata prekogranične suradnje i to Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Dalje su sredstva dobivali iz PHARE programa – sve to, kaže Lebegner, zahtijevalo je jako puno energije i rada.

"Vjerovao sam, i vjerujem, da su rudnici potencijal od kojega može „profitirati“ cijelo mjesto. Danas više nisam usamljen u toj ideji", priča nam J. Lebegner.

Jer, rezultati, vidljivi cijeloj zajednici su tu. Kroz projekt je došlo i do asfaltiranja ceste. To je, kažu u KUD-u „Oštrc“ prvo primjećeno među mještanima! Tek su tada shvatili kako jedan projekt može oživljavati kraj u kojemu žive. Bio je to tek početak.

Rudnici su se iz godine u godinu popularizirali posebice kroz manifestaciju „Dana rudarske greblice“, koja je naslovom posvećena tradicionalnom, jednostavnom kolaču koji su rudari nosili sa sobom na posao, kao užinu. Svake godine sve više je posjetitelja na „Danima rudarske greblice“ i svi oni, kako vrijeme prolazi, sve su znatiželjniji kada će, konačno, rudnici biti i otvoreni za turiste.

Image
Rudnici kao turistička atrakcija
Lebegner odgovara: ove jeseni. Takav je plan i želja. I dalje se projekt financira iz PHARE programa, sudjeluje i lokalna zajednica te Udruga. Nekoć zatrpana okna iz dana u dan sve su uređenija i donosit će prihod kroz prodaju ulaznica za posjet i doživljaj spuštanja u rudnik. Za to je potrebna i pomoć vodiča kroz rudnik; što znači da se otvaraju radne mogućnosti i zarada za one koji će taj posao obavljati. Tako je projekt stvorio nekoliko novih radnih mjesta, a nepotrebno je isticati koliko je svako vrijedno i dobrodošlo. Da je to bilo rečeno dok su okna bila zatrpana, a projekt u idejnoj fazi, mnogi bi, kažu sudionici ovog projekta, samo odmahnuli rukom i odustali.

Rudarski suveniri

No sustavni je rad i sveobuhvatnost projekta doveo do toga da su sve češći upiti kada će rudnci biti otvoreni za posjetitelje, što znači veći broj dnevnih turista u ovaj kraj. I to ne samo u „Danima greblice“, nego i tokom cijele godine. Cilj je, zapravo, da oni koji dođu u samoborski kraj kao nezaobilaznu turističku točku imaju i Rude i rudnike u Rudama. I da im se posjet toliko svidi da požele imati i uspomenu na njega. Uspomenu koja se zove – suvenir. I kroz izradu suvenira koji će se prodavati projekt nudi nove mogućnosti.

"Dobre ideje uvijek stvaraju nove mogućnosti, nova rješenja. Kako bi lokalno stanovništvo bilo što uključenije u projekt, radit ćemo na izradi prepoznatljivog suvenira. Još uvijek prikupljamo ideje, prostor kreacije otvoren je, zapravo, svima", kaže Josip Lebegner.

A konačnu će riječ imati posjetitelji. Oni su, dakako, nužni za samoodrživost ovog projekta koji ima kapacitete zaposliti lokalno stanovništvo i tako poboljšati život u samoborskom kraju, koji, dakako, nije turistička nepoznanica. Rude samo žele postati nezaobilazna „stanica“ onih koji dođu u samoborsko gorje. Od ideje stvoreni su konkretni rezultati i pomaci: obnovljeni rudnici koji će uskoro biti otvoreni za posjetitelje i počet će donositi prihod, nova zanimanja poput vodiča kroz rudnike, mogućnost izrade i prodaje suvenira kao izvor dohotka za lokalno stanovništvo.

Hits: 2648
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union