Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Ovčice i nakurnjaci - aduti ličkog fair tradea
Ovčice i nakurnjaci - aduti ličkog fair tradea
Mirela Buturović   
Srijeda, 29 Lipanj 2011

Image
Ovčice udruge Prospero
Iako posjeduje ogroman razvojni potencijal Lika je jedno od područja u Hrvatskoj koje je najviše pogođeno ratom te svim socio-ekonomskim problemima. Ona trenutno ima najniži gospodarski rast te najvišu stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj. U borbu protiv takvog trenda krenula je Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus iz Splita. Projektom pod nazivom «Zajedno ka zapošljavanju i socijalnom uključivanju» ona nastoji ekonomski osnažiti žene u ruralnim i ratom pogođenim prostorima – a Lika je upravo odlično mjesto za provedbu takvog projekta. To su prepoznale i partnerske organizacije Udruga Prospero iz GračacaUdruga žena Nit iz KoreniceTara iz Ličkog Petrovog SelaŽenska grupa Donji Lapac i Tehnološki centar Split koje su svojim resursima odlučile pripomoći.

Projektom će ličke žene kroz mnoge besplatne tečajeve (informatike, stranih jezika, keramike, šivanja i tkanja, filcanja vune te tečaja za turističke pratiteljice) biti osnažene i educirane kako bi imale više samopouzdanja, te bile samostalnije u radu kroz socijalnu zadrugu ili mogućnost samozapošljavanja stvaranjem vlastitih prilika na tržištu.

Aktivnijim uključivanjem žena do revitalizacije i promocije Like 

Tečajevima i socijalnom zadrugom potaknut će se aktivnije uključivanje žena i njihovih obitelji na sudjelovanje u zajednici, prilagođavanje tržištu rada i novim zahtjevima, te konačno turistička promocija zapostavljene Like.

U širem pogledu, ovim projektom radi se na umrežavanju velikog broja partnerskih organizacija, ženskih udruga s područja Like, jedinica lokalne uprave i samouprave, poduzetnika i dizajnera u zajedničkom naporu prema revitalizaciji Like, a potom i njenoj promociji.

Nakurnjaci i ovčice - nagrađivani suveniri 

Image
Nakurnjak - hit suvenir u Japanu
A potencijal je velik: autohtoni i originalni suveniri već su dobitnici nagrada, a postali su poznati i na drugom kraju svijeta. Tako je suvenir ovčice udruge Prospero dobio Zlatnu kunu, a nakurnjak udruge Tara postao iznimno popularan u Japanu. Ovakvim originalnim i eko-etno proizvodima, Lika se može pozicionirati ne samo na Hrvatskom, već na svjetskom tržištu.

Upravo je turizam temelj gospodarskog razvoja Like. Ondje su smještena dva nacionalna parka prirode (Plitvička jezera i Sjeverni Velebit). Važan turistički potencijal je također i blizina dalmatinskih turističkih odredišta na Jadranu (Zadarska rivijera), te dobra prometna povezanost s njima. Također, vrijedi istaknuti da je Lika prema broju i raznolikosti zaštićene prorodne baštine, vodeća županija u Hrvatskoj sa preko 58% teritorija pod nacionalnim parkovima i parkovima prirode, dok zajedno ostalih 19 županija u Hrvatskoj ima ukupno 42% parkova.

Socijalna zadruga temeljena na fair trade načelima 

«Planovi daljnjeg razvoja Ličke socijalne zadruge tek će uslijediti u narednih nekoliko mjeseci, a tijekom daljnje provedbe projekta, kada budemo ostvarili suradnju sa većim brojem udruga sa područja Like, formalno osnujemo zadrugu, izradimo strateški i poslovni plan, planiramo i dizajniramo asortiman, brendiramo proizvode, izradimo promotivne materijale te zagovaramo za bolje pozicioniranje originalnih i tradicionalnih suvenira i sličnih inicijativa koje će biti društveno korisne, te napokon krenemo u izradu prototipova prvih proizvoda iz linije Ličke socijalne zadruge» riječi su Nede Milišić, asistentice na projektu iz Udruge Cenzura Plus iz Splita.

Model rada kroz projekt, temelji se dakle na „fair-trade“ načelima i socijalnoj zadruzi, te uvodi novi partnerski pristup i nove poduzetničke modele, usmjeren je prvenstveno društvenim ciljevima, a ne maksimaliziranju profita, a ostvareni profit se reinvestira u društveno korisne svrhe ili proširenje proizvodnje i stvaranje novih radnih mjesta te osmišljavanje novih proizvoda i usluga. Kao takav predstavlja inovativan način mobiliziranja svih resursa i unaprijeđenja kvalitete života u lokalnim zajednicama, što je na koncu i dugoročan cilj ovog i sličnih projekata.

Hits: 3259
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union