Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Mogu li i kako europske banke društveno odgovorno poslovati?
Mogu li i kako europske banke društveno odgovorno poslovati?
Ivona Grubišić   
Srijeda, 27 Srpanj 2011
Image
Banke između profita i odgovornosti

Kriza se produbljuje, svima poslovi tonu, a nekima cvjeta. Među onima kojima profit u ovakvim situacijama raste su - banke! Istodobno, sve je veći broj ovrha na kućama, stanovima i zemljištima u Hrvatskoj, a broj dužnika rapidno se povećava, i u odnosu na posljednjih nekoliko godina višestruko je veći i ima tendenciju ubrzanog rasta. Većina građana Hrvatske sve teže vraća kredite, a sve su glasnija negodovanja kako su banke tešku ekonomsku situaciju pospješile lihvarskim kamatama.

Da su odgovornost za okoliš i društvo (Korporativna društvena odgovornost ili društvena odgovornost poduzeća, DOP)  u središtu pozornosti mnogih tvrtki i institucija poznato je već dugi niz godina. 

Europskoj bankovnoj federaciji tvrde da i banke mogu odgovorno poslovati. Dobre primjere donose u dokumentu pod nazivom "Društvena odgovornost poduzeća: najbolje prakse europskog bankovnog sektora” (engl. Corporate Social Responsibility: European banking sector best practices). Svrha mu je objediniti primjere najboljih praksi banaka, potaknuti dijalog na europskoj razini i pokazati osjetljivost bankovnog sektora za društvenu odgovornost te poslužiti kao medij za razmjenu pogleda i iskustava. Mnoge novčarske ustanove pokazuju domišljate, praktične i učinkovite aktivnosti DOP-a.

Jačanje ugleda i povećanje profita

Zajednička imovina članica EBF-a (oko 5.000 banaka iz 31 zemlje) tri puta je veća od bruto društvenog dohotka Europske unije. Slijedeći strategije DOP-a snaže svoj položaj i ugled, aktivnosti, potiču razvitak zajednice, istodobno poboljšavajući vlastiti profit. Banke sve više u svoje redovite poslovne aktivnosti uključuju brigu za okoliš i društvo. 

Društvena odgovornost može pridonijeti

 • integriranju tržišta i uključenju svih u društvo,
 • razvitku vještina, učenja i zapošljivosti, 
 • inovatitivnosti,
 • racionalnijoj uporabi prirodnih izvora i smanjenju onečišćenja,
 • pozitivnijem imidžu tvrtki te
 • smanjenju siromaštva.

Ravnoteža između radnih obveza i privatnog života

Nekoliko je područja društveno odgovornog djelovanja banaka:

 1. Kreditiranje i projektno financiranje; 
 2. Poslovno ponašanje - sve više banaka poslovanje uređuje poslovnim kodeksom, koji između ostaloga određuje misiju, viziju, a nerijetko i sudionike, odnose i ponašanje unutar banke.
 3. Radni odnosi - sve je značajnija ravnoteža između radnih obveza i privatnog života
 4. Uključenost u zajednicu - mnogo je više od filantropije u užem smislu: sponzoriranje mladih poduzetnika, stipendiranje studenata, znanstvenih istraživanja, programa cjeloživotnog učenja...
 5. Odgovornost – naglasak je na transparentnosti politike društvene odgovornosti banaka kako bi javnost mogla provjeriti provođenje, čime banka dobiva izravan feedback, te popravlja svoju ulogu u društvu i jača poslovanje.
 6. Svijest o okolišu - kreditiranje projekata i aktivnosti za zdraviji i očuvaniji okoliš. Sve više banaka motivira poduzetnike na zelene investicije (engl. green investments). Mnoge banke mjere i svoje emisije CO2.
 7. Financijska uključenost - danas tržište zahtijeva nova rješenja i ponudu prema segmentima potrošača, poput osoba koje nisu potpuno uključene u društvo (sezonski radnici, useljenici, mikro-tvrtke, neprofitni sektor i dr.). Društvena odgovornost znači mikrofinanciranje, bankarstvo za useljenike, financijska pismenost... 
 8. Društveno odgovorno investiranje – riječ je o investicijama samo u one tvrtke koje imaju jasan stav i odgovornost za okoliš, društvo i dobro upravljanje. Neki investitori ne žele investirati u industriju oružja ili duhansku industriju.
 9. Partnerstvo i umreženost - u sklopu raznih organizacija (npr. CSR-Europe, Global Compact, UNEP Financial Initiative, Global Reporting CERES, Eurosif, i drugi) omogućava razmjenu dobrih praksi i uspoređivanje s drugima, te napredak u praksi DOP-a.

 

Hits: 3051
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union