Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Je li socijalno poduzetništvo u mračnom srednjem vijeku?
Je li socijalno poduzetništvo u mračnom srednjem vijeku?
Karolina Krpeljević   
Petak, 29 Srpanj 2011

Image
Misija: socijalno poduzetništvo
Čim se spomenje srednji vijek prvo na što pomislimo je doba mraka, bolesti, rata i feudalizma. Prava priča je malo kompliciranija. No, srednji je vijek bio doba izazova i eksperimentiranja – razdoblje u kojemu su razvijeni politički sustavi i u kojem se shvaćanje prirode kretalo iz domene misticizma prema znanosti. Bila je to teška era koja je pripremila zapadni svijet za renesansu, znanstvenu revoluciju i prosvjetiteljstvo.

Za stanje socijalnog poduzetništva u današnjem svijetu moglo bi se, na mnogo načina, reći da liči na svoj srednji vijek.

Stvorena je atmosfera iščekivanja

Socijalno je poduzetništvo jači zamah dobilo u prvim godinama novog milenija. Snažne su reakcije izazvale knjige poput one Davida Bornsteina «Kako promijeniti svijet», raspirivane su uspjesima na internetu poput onoga Jeffa Skolla i Pierra Omidayara – na području koje je združilo društvene promjene i biznis. Javnost je bila zainteresirana.

Časopisi i blogovi počeli su raspredati o pričama kao što su «Teach for America»,  «Kaboom», financijeri su počeli usmjeravati novac u novu generaciju socijalnih poduzetnika, a korporacije prigrlile ideje o društvenoj odgovornosti i «zelenom biznisu». Održavane su razne konferencije gdje su riječ imali nadahnuti pojedinci iz svih društvenih sektora.

Socijalno poduzetništvo je ipak težak rad 

Tijekom tih godina mnogo je izvrsnih stvari postignuto i sektor se značajno razvio. Ali u isto vrijeme oduševljenje je splasnulo. Pažnja javnosti je vrlo kratka i brzo se okrene u drugome smjeru ako priče koje obećavaju u kratkom roku ne ostvare svoj potencijal i ne postanu priče o uspjehu. Istina je da stvarni posao socijalnih poduzetnika ne ostavlja za sobom zvjezdani trag koji bi mase mogle slijediti. Riječ je o teškom radu, održivom pristupu biznisu, ali biznisu koji u konačnici može pomiriti društvenu korist i ostvarenje profita.

Upravo su i hrvatski primjeri na tom tragu. Pomakonline.com je već pisao o mnogim organizacijama koje pokušavaju iznaći svoj model socijalnog poduzetništva i istovremeno biti korisne društvu. Bilo da se radi o Udruzi Roda koja prodajom platnenih pelena financira dio troškova udruge koja uči i štiti prava roditelja ili pak Udruzi Baranja iz Bilja koja je sa ženama žrtvama obiteljskog nasilja krenula u projekt socijalne zadruge za plasteničku proizvodnju povrća, Udruzi Ne-Ovisnost koja autopraonicom u Osijeku financira samostalni život štićenika koji su prošli kroz program odvikavanja od droga... Sve te organizcije rade obećavajuću stvar, ali ono što nas drži u «srednjem vijeku» jest mrak kojim je obavijen taj sektor i spoznaja da su oni koji se bave socijalnim poduzetništvom zbog gomile propisa (postojećih i nepostojećih) u vrlo delikatnoj situaciji i takvi su biznisi krhkiji od «normalnih». U ovim vremenima pogotovo. Jer ići putem koji riješava probleme od kojih su mnogi odustali, nije nimalo lako.

Prije renesanse - stvaranje platforme za razvoj 

Slična je situacija i u svijetu. Iako je u razvijenijim zemljama socijalno poduzetništvo uglavnom definirano zakonima, sektoru treba potpora kako bi izašao iz razdbolja eksperimentiranja i krenuo u razvoj punim plućima.

Inicijative poput SEFORA i ESENSEE mreže dobro su došle na tom putu, jer njihov cilj nije stvaranje kratkoročne društvene potpore socijalnom poduzetništvu, nego dugoročne platforme koja će podržati postojeću i stvoriti novu generaciju socijalnih poduzetnika. A ta generacija, nadajmo se, neće morati kročiti srednjim vijekom, nego će biti spremna za renesansu.

Hits: 2268
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union