Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Korupcija je najveća prepreka održivom energetskom razvoju
Korupcija je najveća prepreka održivom energetskom razvoju
Željka Mandić   
Srijeda, 21 Rujan 2011

Image
Udio obnovljivih izvora - zanemariv
Završena je izrada Regionalne studije o održivom energetskom razvoju jugoistočne Europe, a objavljena je pod nazivom „Pravednije, čišće, sigurnije“. Ova studija jedna je od rijetkih, informiraju nas u Društvu za oblikovanje održivog razvoja, „DOOR“, koje pruža pregled stanja u energetskom sektoru u jugoistočnoj Europi te daje preporuke za budućnost.

Zemlje jugoistočne Europe odlikuje visok stupanj energetskog intenziteta i veliki potencijal za poboljšanje energetske učinkovitosti. Za proizvodnju jedinice BDP-a u ovim zemljama potrebno je čak 1,7 – 3,9 puta više energije u odnosu na prosjek EU.

Ovo je, naime, samo jedan od zaključaka spomenute regionalne studije, nastale kao rezultat suradnje organizacija civilnog društva i nezavisnih stručnjaka u okviru projekta „Sinergije za promjenu energetske svijesti“.

Energetski sektor u opasnosti od korupcije

Studija ukazuje na glavne izazove u razvoju energetskog sektora i zaštite okoliša, a razlike u iskustvima i napretku zemalja regije prepoznaje kao priliku za međusobno učenje i napredak regije, što je od iznimnog značaja. Iako regija ima značajan potencijal za obnovljive izvore energije i visoku razinu javne potpore za njihovo korištenje, udio tzv. novih obnovljivih izvora energije trenutno je zanemariv, s gotovo isključivim oslanjanjem na fosilna goriva i velike hidroelektrane – što je neodrživo. 

Kao jedan od glavnim problema u regiji ističe se – korupcija. Energetski sektor tu nije iznimka. Zbog niske razine sudjelovanja javnosti i centraliziranog planiranja u energetskom sektoru energetski sektor je u posebnoj opasnosti od pojave korupcije - pojašnjavaju zaključke studije stručnjaci u DOOR-u. A sve su to izazovi koji traže viziju i rješenja za održivi energetski razvoj.

Zajednički do energetskog razvoja regije 

U tom cilju, projekt „Sinergije za promjenu energetske svijesti“ – SEA Change – okupio je organizacije civilnog društva iz jugoistočne Europe koje su prepoznale zajedničke izazove energetskog razvoja regije: Analytica (Makedonija), Centar za zastupanje i istraživanje (Kosovo), Centar za životnu sredinu (BiH), DOOR (Hrvatska), EDEN Centar (Albanija), Fraktal (Srbija), Zeleni dom (Crna Gora), Mreža za društvene promjene (BiH).

Dodajmo kako Pomakonline.com uskoro donosi razgovor s dr. sc. Majom Božičević – Vrhovčak, predsjednicom DOOR-a, vezano uz zaključke ove studije te skorašnju konferenciju o postizanju socijalne, okolišne i ekonomske održivosti kroz energetsku učinkovitost.

Hits: 2928
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union