Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Bez nacionalne politike nema energetske učinkovitosti
Bez nacionalne politike nema energetske učinkovitosti
Željka Mandić   
Ponedjeljak, 03 Listopad 2011

Image
Maja Božićević - Vrhovčak, DOOR
Kako za istu ili manju cijenu energije zadržati istu kvalitetu življenja u kojem su nam, dakako, izvori energije neophodni? Pitanje je to na koje veliku većinu zanima odgovor. Jer svi smo, naprosto, potrošači energije koju za sada, također velikom većinom, dobivamo iz ograničenih izvora energije.  Stoga je tema konferencije „Postizanje socijalne, okolišne i ekonomske održivotsti kroz energetsku učinkovitost“,  održana ovoga vikenda u Zagrebu, izazvala veliki interes a kroz temu uspjela okupiti i domaće i svjetske stručnjake. Organizator konferencije jest Društvo za oblikovanje održivog razvoja; udruga DOOR.  Odlučili su se, kažu nam u Udruzi, organizirati ovakvu konferenciju s ciljem poticanja javnog dijaloga o energetskoj učinkovitosti te široj primjeni mjera za njezino ostvarenje. Stoga su i govornici i sudionici konferencije razmatrali najvažnija područja na kojima energetska učinkovitost može dati najveće i najvažnije doprinose. Konferenciju je otvorila predsjednica udruge DOOR, dr. sc. Maja Božičević – Vrhovčak naglasivši kako je, među ostalim, nužno kreirati i političku volju kako bi energetska učinkovitost bila naša stvarnost.

Krajnji potrošači moraju osjetiti korist

Cilj projekta „CENEP“, kroz koji  smo i održali konferenciju ovoga vikenda, jest poduprijeti razvoj dijaloga i savjetovanje između civilnog društva i tijela državne uprave o razvoju, praćenju i ocjenjivanju nacionalnih politika na polju energetske učinkovitosti. A specifični je cilj razviti socijalno osjetljivu nacionalnu politiku na polju energetske učinkovitosti. Kroz projekt želimo djelovati na predstavnike javne vlasti na nacionalnoj i lokalnoj razini, a čije je djelovanje relevantno za energetska pitanja. Naravno, sve što radimo mora se odraziti na krajnje korisnike, odnosno potrošače enegije – pojašnjava projekt dr. Božičević – Vrhovčak  i „podcrtava“: bez nacionalne politike ne možemo doći do energetske učinkovitosti.
 
Individualni napori su vrijedni i korisni, no velikih pomaka ne može biti ako ne postoji politika čiji je to cilj. A trebao bi biti, jer energija koju trošimo je skupa i najvećim dijelom iz neobnovljivih izvora. A na dvodnevnoj su konferenciji otvorene brojne teme: sigurnost opskrbe energijom i energentima, očuvanje okoliša, doprinos borbi protiv klimatskih promjena, otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski razvoj. Tijekom prvog dana niz renomiranih predavača razmotrilo je gore navedene teme; a  drugi je dan bio posvećen trima radionicama – ulozi a medija i novinara u promicanju energetske učinkovitosti, financiranju  programa energetske učinkovitosti te zaštita okoliša i socijalno ugroženih skupina primjenom mjera energetske učinkovitosti. Sudionici su tako imali priliku podijeliti iskustva i zajednički doći do nekih novih i upotrebljivih zaključaka. Među brojim temama i izlagačima; posebnu pozornost privukla nam je tema energetskog siromaštva. Pojma koji se, zapravo, rijetko uopće čuje kod nas; a koji je na konferenciji približila Brenda Boardman, profesor emeritus pri Institutu za okolišne promjene Sveučilišta Oxford.

Jesmo li energetski siromašni?

Do odgovora na pitanje jesmo li energetski siromašni možemo doći relativno jednostavno. Odnosno pitanje je to koliki postotak svog mjesečnog budžeta trošimo na energente: grijanje, hlađenje, rasvjetu, pogon kućanskih aparata. Ako je to više od deset posto, mogli bismo reći da jesmo energetski siromašni. I kada govorimo o energiji i učinkovitosti na razini kućanstava, onda ta tema postaje zanimljiva naprosto svima. Jer svi smo potrošači energije i plaćamo ju. Zato nam je bio zanimljiv istraživački fokus Brende Boardman; koji je prvenstveno usmjeren na energetsku učinkovitost te načine korištenja energije u britanskim domaćinstvima s niskim prihodima, koje naziva energetskim siromašnim kućanstvima. U svojim istraživanjima Brenda Boardman razmatra ekonomske, društvene i tehničke aspekte energetskog siromaštva, a što je posebno korisno iskustvo, njezin rad ima za cilj utjecati na kreiranje politika. A to je, kako naglašava Božičević – Vrhovčak, ono do čega treba doći, do kreiranja politike.

Inače, kod nas se malo čuje i vrlo rijetko govori o energetskom siromaštvu – gotovo da je to nepostojeća tema. A zapravo je sveprisutna i svakodnevica nam je, iako ne možemo reći, jer nema istraživanja, koliko je kućanstava u Hrvatskoj energetski siromašno.  Zato je jako bilo zanimljivo čuti, a neka se iskustva možda mogu i prenijeti, kakva je situacija u Velikoj Britaniji. Tamo postoji energetski zakon; koji je u proceduru upućen baš stoga jer se došlo do alarmantih brojki o energetski siromašnim kućanstvima. To znači da postoji sustav zaštite siromašnih kupaca energije. U Hrvatskoj se o tome još ne raspravlja, što znači da smo daleko od toga da to postane stvarnost. U čemu ovakve konferencije, malim pomacima, ipak doprinose. Kao što mogu doprinijeti i britanska iskustva; gdje je vlada preuzela čak obavezu da iskorijeni energetsko siromaštvo do 2016. godine. 

Hits: 2445
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Lidija Stanić, Listopad 11, 2011
Nisam bila na konferenciji, ali zbilja je i tema dobra, i govornici i DOOOR je dobra udruga i treba forsirati te teme
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union