Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow EcoGeek - osviješten izumitelj 21. stoljeća
EcoGeek - osviješten izumitelj 21. stoljeća
Karolina Krpeljević   
Četvrtak, 06 Listopad 2011

Image
Odlični uspjesi hrvatskih inovatora s električnim automobilima ponukali su mnoge na razmišljanje o inovacijama u sektoru ekologije. Zelena tehnologija uzima sve više maha u svijetu i inspiracija je za mnoge znanstvenike, studente i inovatore, a sve veće korištenje Eco gadgeta i aplikacija u razvoj zelene tehnologije uključilo je kretivce iz niza sektora: informatičara, biologa, fizičara, arhitekta i mnogih drugih. Kao što ime samo i govori - zelena tehnologija je tehnologija koja ima zadovoljava naše potrebe, ali i ekološke zahtjeve. Zeleni izumi su ekološki prijateljski izumi koji često uključuju: energetsku učinkovitost, recikliranje, sigurnost i zaštitu zdravlja, obnovljive izvore i još mnogo toga.

Najpoznatije zelene inovacije

Jedan od najpoznatijih primjera zelene tehnologije su solarne ćelije. Njihov razvoj i primjena zadnjih 10 godina prešli su put od stavljanja jedne do dvije ćelije na privatne kuće do cijelih plantaža kao izvor energije za cijela naselja i gradove. Još jedan jednostavan izum koji se može smatrati zelenim je boca za vodu za višekratnu upotrebu. Tu spadaju naravno i štedljive žarulje, električni automobil čija se upotreba tek kreće širiti, recikliranje stakla i papira.

Inovatori i znanstvenici danas se natječu u tome tko će kreirati bolji i svrsishodniji izum pa je nastala cijela nova kategorija inovatora i ljubitelja zelene tehnologije - EcoGeeks. Ukucavanjem pojma u Google otvorit će Vam se niz linkova na web stranice koje objavljuju najnovije inovacije i napredak u zelenim tehnologijama, kao i niz online podavaonica eko izuma i gadgeta za osobnu upotrebu. Širenjem znanja o zelenim tehnologijama inovacije na ovom području rastu iz dana u dan i preraslo je u jedno veliko natjecanje sa nizom nagrada na raznim područjima. Neki od najnovijih izuma koji bi uskoro mogli ugledati prodaju na komercijalnom tržištu zaista zadivljuju. 

 • Tata Motors prvi će proizvoesti automobil na zrak. Ovi automobili mogu postići maksimalnu brzinu od 150km/h, a cijena ovog automobila se procjenjuje na 18.000 dolara.
 • Istraživači na Sveučilištu u Leedsu su došli do načina da operemo odjeću koji koristi manje od 2% vode i energije. Stroj za pranje rublja, Xeros, također može ukloniti gotovo sve vrste mrlja. Odjeća iz ovog pranja izlazi gotovo suha pa se smanjuje upotreba sušilica, a koristi samo jednu šalicu vode za svaki ciklus pranja!
 • Asus eko laptop je pokriven u bambus i sva plastika iznutra se može reciklirati. 
 • Slamka za pročišćavanje - oko 900 milijuna ljudi nema pristup pitkoj vodi. Ispijanje vode preko ove slamke na licu mjesta kroz površinu smanjuje se prijenos bakterija i virusa. Svaki filteri može se upotrijebiti za pročišćavanje oko 600 litara vode.

Ulaganja Eurposke unije u zelene inovacije

Enterprise Europe Network (EEN) je europska mreža potpore poduzetništvu koja djeluje od 2008. godine i na jednom mjestu („one-stop shop“) može pružiti cijeli niz usluga malim i srednjim poduzetnicima: informacije o EU, poslovnu suradnju, uključivanje u EU programe, transfer tehnologije, komercijalizaciju inovacija...

Hrvatska gospodarska komora koordinira mrežu u Hrvatskoj i zajedno s partnerima sudjeluje u provedbi ovih aktivnosti unutar Programa za konkurentnost i inovacije EU (CIP). EEN Hrvatska je u okviru aktivnosti promicanja EU programa za gospodarstvenike, prepoznala potrebu informiranja o CIP programu u kojem se nalazi i natječaj za Eko-inovacije. Radi se o programu Zajednice u kojem potencijalne projektne prijave hrvatskih subjekata ulaze u konkurenciju projekata iz čitave Europske unije.

Projekti koji su odabrani od strane Eko-inovacija imaju visok potencijal za prenošenje i repliciranje, inovativni su i pomažu premostiti jaz između istraživanja i preuzimanja na tržištu. Ekonomski su održivi i bave se potrebama i ograničenjima (pretežito) malih i srednjih poduzeća. Prednost ovih projekata je u činjenici da se radi o europskim, a ne nacionalnim ili regionalnim projektima, a evo samo nekih ideja koje su me se dojmile:

 • Čišćenje naftnih mrlja talogom iz tvornica papira - Prema projektnim procjenama, proizvodnja sintetičkih apsorbenata za naftne mrlje stvara oko 502.840 tona CO2. U projektu tvrde da bi se preradom taloga iz tvornica papira izradio upijajući materijal koji može očistiti mrlje od nafte i kemikalija uz emisije od samo 2,9% CO2 u odnosu na sintetičke apsorbente. Talog se može koristiti i nakon upijanja mrlje – ovisno o kaloričnoj vrijednosti apsorbirane tvari, prikupljeni materijal može se iskoristiti kao sekundarni izvor goriva u elektranama ili cementarama.
 • Kanalizacija – od mulja do pepela - Kanalizacijski mulj iz ruralnih i manjih mjesta kao i iz industrijskih postrojenja neizbježan je i teško ga je zbrinuti. Primjenu u poljoprivredi ograničava sve manja potražnja. Spaljivanje u elektranama ili industriji cementa skupo je i neučinkovito, te često zahtijeva prijevoz i proizvodi velike količine CO2. Proces „Kalogeo“ je proces od dva koraka u kojemu se vrućina proizvedena tijekom spaljivanja rabi za sušenje kanalizacijskog mulja. Time se kanalizacijski mulj reducira u inertni pepeo koji se zatim može reciklirati u supstitut za cement ili se pak može pohraniti i odvojeno prodavati radi sadržavanja fosfora. Višak energije koji nastaje tijekom toga procesa može se iskoristiti u lokalnoj toplinskoj mreži ili transformirati u električnu energiju.
 • Filter od bambusa za otpadne vode iz prehrambene industrije - Tvornice hrane i pića proizvode ogromne količine otpadnih voda koje sadrže dušikove spojeve i fosfate, a upravo su to onečiščujuće tvari koje bambus iznimno uspješno uklanja. Projekt objedinjava dva navedena svojstva u uporabi bambusa u tehnici intenzivne fitosanacije.

Ni Hrvatska ne zaostaje
Iako u listi nagrađenih projekata nisam našla hrvatske eko-izume, to ne znaći da naši znanstvenici nisu ekološki osvješteni. Najzanimljivije je da kao nacija koja nema automobilsku industriju najupečatljiviji izumi upravo su u ovom sektoru.

 • Iz tvrtke “Institut-Tim” d.o.o, čiji je većinski vlasnik brodski inovator Ivan Jakobović, izišao je jedan izum koji bi mogao donijeti svijetu revolucionarnu, do sada teško zamislivu zaštitu od stakleničnih plinova te zagađivanje okoliša smanjiti na minimum. Riječ je o ozonatoru ispušnih plinova , odnosno o ozonskom auspuhu, za koje su ozbiljno zanimanje pokazale neke tvrtke iz Kanade i SAD-a. Prilikom mjerenja na automobilu s običnim auspuhom i onoga s ugrađenim ozonskim auspuhom, CO2 je kod ozonskog auspuha manji čak za 45 posto, a ujedno je proizvodnja kisika povećana za nezamislivih 880 posto! Standardni auspuh je izbacivao 0,02 posto kisika, a ozonski čak 6,22. I što je zanimljivo, proizvodnja kisika je veća što se žešće pritišće papučica gasa, a CO2 se smanjuje. Uređaj je već viđen na izložbama u Moskvi i SAD-u, a smanjivanje CO2 za 45 posto njihove stručnjake je izbezumilo, ako se zna da se svako smanjenje od nekoliko promila do sada tumačilo izuzetnim uspjehom.
 • Zbog velikog zagađenja i skupoga goriva, prije četiri godine Bjelovarac Marijan Radanec (63) napravio je prvi generator koji proizvodi plin iz vode. Svoj “pronalazak” ugradio je u više od 30-ak automobila i do sada nije bilo reklamacija. Tvrdi kako su uštede goleme jer se pomoću generatora potrošnja benzina ili dizela, ovisno o tipu vozila, smanjuje od 60 do čak 80 posto, što ovisi o tipu generatora, koji stoji od 500 eura naviše.
 • Hrvatski Caritas je 2010. znatno olakšao svakodnevicu stanovnika Haitija sa posebnim pošiljkama. Riječ je o desetak akumulatora koji se pune sunčevom energijom.  Njih je izumio osječki elektroničar Krunoslav Weinpert. S obzirom na inventivan način opskrbljivanja energijom ovi su akumulatori od velike pomoći u područjima opustošenim katastrofama. 

Ovo je samo mali dio priče o izumima koji su se ostvarivali zadnjih nekoliko godina na području ekologije, ali ima ih još mnogo kao što je plutajuća ekološka turistička platforma ili radijatori na sunčevu energiju te mnogi drugi.

Go Green - ako ne za ljubav onda za dobit

U svijetu postoji fiksna količina prirodnih resursa, od kojih su neki već potrošeni ili uništeni. Mnogi inovatori i znanstvenici svjesni su da bi nestankom istih naš životni standard i način života bio znatno ugrožen.

Osim toga tržište eko inovacija u zadnje vrijeme doživljava veliki procvat. To su brzo rastuća tržišta s rastućim dobiti. Razlog tomu leži u osvještenim potrošačima, međutim nisu samo oni kupci ovih proizvoda. Njihova prednost leži u činjenici što vrlo često smanjuju troškove (npr. smanjuju potrošnju struje, vode i sl.), a koriste ih često i poduzeća zbog prevelikog rasta cijena energenata koji znatno dižu cijenu proizvodnje poglavice onih koji koriste struju, plin i naftu. Smanjenjem ovih izvora energije njihova cijena će i dalje rasti, a pritisak na proizvođače bit će sve veći pa će se povečati i težnja da proizvodnja bude sve zelenija.

Hits: 3595
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Adrijana, Studeni 06, 2011
Odličan članak:)
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union