Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Desetak tona hrane socijalno isključenima
Desetak tona hrane socijalno isključenima
Helena Anušić   
Četvrtak, 20 Listopad 2011

Image
Građani donirali hranu
Desetak tona hrane uspjelo se prikupiti ovih dana u Rijeci i okolici u velikoj društvenoj akciji naslovljenoj „Pomozite, hrana je život“. Drugu godinu za redom akciju je organizirala Humanitarna udruga Banka hrane Hrvatska. Osobito su, kažu organizatori, zadovoljni što je akcija ove godine izašla iz okvira riječkog prstena i održala se i u Čakovcu. Tamo će se, naime, otvoriti i novi regionalni centar za četiri okolne županije (Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko–križevačku te Bjelovarsko-bilogorsku).

A povod da se građane potakne da iz svojih košarica odvoje pokoju živežnu namirnicu za potrebite bio je e Svjetski Dan Hrane (World Food Day), odnosno Svjetski dan borbe protiv gladi koji se obilježava 16. listopada. Dio novca za održavanje manifestacije prikupljanja hrane, čime se želi dati doprinos osvještavanju građana kako je potrebno graditi društveno odgovornije društvo; dala je ove godine i Primorsko– goranska županija. To nam je jako važno, priča Nada Melada, volonterka u udruzi Banka hrane Hrvatska, koja se osobno angažirala u udruzi i ovoj akciji kako bi i sama dala svoj konkretni doprinos onima koji su toliko društveno isključeni da nemaju, nažalost, niti sredstava za hranu. Budi promjena koju želiš vidjeti – rekla nam je Nada koja je puno svojega slobodnog vremena provela sudjelujući u ovoj i sličnim akcijama. 

Donirati hranu kojoj ističe rok trajanja

Uloženi su, priča nam nadalje, veliki napori da partneri ovoga projekta budu i trgovine u kojima se prodaje hrana. Nerijetko se događa da nekim proizvodima na policama dućana ističe rok trajanja za nekoliko dana – kaže Nada Melada i dodaje kako su baš takvi dobri za donaciju jer će ih udruga, odnosno volonteri, brzo proslijediti potrebitima.

Ova udruga tako svojim radom uvelike doprinosi primjeni Vladine „Strategije za smanjenje siromaštva u Hrvatskoj“. Svoju zadaću vide i u senzibiliziranju građana o kulturi doniranja,  društveno odgovornom poslovanju te razvijanju partnerstva sa svim relevantnim subjektima društva s ciljem doprinosa suzbijanju najtežeg vida siromaštva i gladi. 

I Ruskinja doputovala na akciju 

Prikupljena hrana, ističu organizatori,  bit će donirana ocijalno ugroženom stanovništvu. Banka  Hrane Hrvatska pronašla je za taj posao vrijedne partnere: socijalnu samoposlugu u Rijeci, Kuću  utočišta, Caritasov Domom sv. Ana, Humanitarnu udrugu Merhamet i brojne druge. Na sam dan akcije, uz volontere iz Rijeke, u jednom od trgovačkih centara susreli smo i Svetlanu Denisovu iz Rusije. Rekla nam je kako joj nije bilo teško putovati tako daleko, jer je uvjerenja da je svako ljudsko biće kojemu je potrebna hrana toga vrijedno. A htjela je, kaže, time dati poticaj i drugim volonterima. 

Miroslav Lakuš, predsjednik riječke Banke hrane, ističe kako im je, s obzirom na porast siromaštva, namjera sada sve svoje kapacitete staviti u funkciju čvršćeg partnerstva sa svim partnerima u poslovnom sektoru, ali i javnom, kako bi razvijali što cjelovitije projekte kojima će pomoći rješavanju problema siromaštva.

Hits: 2663
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Brankica, Listopad 21, 2011
Ajde super. kad se konkretno pomaže...Puno se hrane još uvijek baca, to je užas, užas.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union