Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow U zadovoljnoj zajednici i poslovni rezultati uspješniji
U zadovoljnoj zajednici i poslovni rezultati uspješniji
Mirela Buturović   
Četvrtak, 06 Listopad 2011

Image
Ivica Šimić - DOP-om do većeg profita
Društveno odgovrno poslovanje, u svojim začecima, nerijetko je bilo u tvrtkama prisutno kao posao što ga su ga obavljali odjeli za odnose s javnošću. Drušvenim razvojem, DOP je sve prisutniji i tako se, s vremenom, „izmjestio“ iz odnosa s javnošću i zaživio kao samostalna cjelina. Većinom je tako poziciniran u tvrtkama, no u dijelu poslovnog sektora ostao je usko vezan uz odnose s javnošću, uglavnom onih tvrtki koje ulažu u u svoj imidž. Na kninskom je Veleučilištu ovih je dana Ivica Šimić, predavač kolegija Odnosi s javnošću na Veleučilištu u Kninu, održao predavanje na temu „Odnosi s javnošću u tvrtkama u EU – Imidž, reputacija, identitet, osobnost i kultura tvrtki u EU“.  Bila je to i prigoda za pitanja vezana uz DOP – odnosno koliko ga njeguju inozemne tvrtke koje posluju u našoj zemlji.

Prema vašim spoznajama, koliko strane tvrke, koje posluju u Hrvatskoj, implemenitraju element društveno odgovornog poslovanja u svoje poslovanje?

Implementiraju malo ili nikako. Mi smo za njih, vjerujem, samo područja s jeftinom radnom snagom, a pravu društvenu odgovornost te strane tvrtke prakticiraju u zemljama odakle potječu jer je tamo među građanima svijest o potrebi društvene odgovornosti puno razvijenija. Društvena odgovornost ne predstavlja samo dobre odnose sa zajednicom i pomaganje zajednici u kojoj se tvrtka nalazi nego i poštivanje ljudskih i radničkih prava. Jedno od bitnijih načela društvene odgovornosti je i da tvrtke trebaju poštovati slobodu udruživanja i priznati pravo na kolektivne pregovore. Vidjeli smo nedavno probleme Styrie i novinara Večernjeg lista u vezi kolektivnog pregovaranja. Velike strane tvrtke u svojim zemljama angažiraju milijune ili čak desetke milijuna eura svake godine za angažiranost tvrtke u zajednici i hvale se brojkom od milijun sati volonterskog rada u zajednici. Kod nas toga nema, mi smo samo, moje je uvjerenje, područje jeftine radne snage. 

Treba ipak izdvojiti i pozitivne primjere poput Unicredit grupe, odnosno Zagrebačke banke koja svake godine raspisuje natječaje za udruge koje djeluju u području kulture, humanitarnog djelovanja i aktivnosti djece i mladih. Ostale velike strane tvrtke u Hrvatskoj u zajednicu ulažu mrvice kako bi mogli sastaviti vlastita izviješća o društvenoj odgovornosti.

Po Vašem mišljenju, kolika je svijest o primjeni DOP-a u tvrtkama u RH?

Jako slaba. U više od polovice hrvatskih poduzeća nitko se sustavno ne bavi odnosima s javnošću, a to je podatak nad kojim bismo se trebali zamisliti. Naši menadžeri jednostavno još nisu prepoznali goleme mogućnosti koje im PR može donijeti u njihovu radu. Većina njih smatra  da su Odnosi s javnošću aktivnost u trendu od koje nema puno koristi što je potpuno pogrešno. Dakle, kako se malo tko bavi Odnosima s javnošću tako je i slabo razvijena društvena odgovornost tvrtki u Hrvatskoj. Cilj je još uvijek zarada, po mogućnosti brza zarada. Na žalost ti menadžeri ne znaju da im upravo društvena odgovornost može na koncu donijeti zaradu

Što smatrate bitnim naglasiti (savjetovati) tvrtkama, u smislu primjene DOP-a?

Naši menadžeri moraju shvatiti da, kada je tvrtka društveno odgovorna, svi imaju koristi, jer imidž tvrtke raste, a lokalna zajednica je imala materijalnu korist. Sjajno je to pojasnio Robert Clarke, predsjednik tvrtke United Biscuits koji je rekao da „predanost njegove tvrtke uključenosti u zajednicu proizlazi  iz njihovog snažnog osjećaja društvene odgovornosti povezanog s realizacijom komercijalnih dobiti koje ona donosi, a plemenit i dalekosežan osjećaj odgovornosti u zajednici osnova je učinkovitih dugoročnih poslovnih rezultata&Kad se tvrtke odluče uključiti u inicijative lokalne zajednice obično postoji pokušaj da se sastavi priča koja bi objasnila zašto čine to što čine. Taj zadatak objašnjavanja se dodjeljuje odjelu za odnose s javnošću unutar tvrtke. A opet, zaposleni u odnosima s javnošću mogu koristiti društvenu odgovornost tvrtki kako bi jačali pozitivnu klimu mišljenja prema tvrtci za koju rade. 

Tvrtka može steći konkurentnu prednost na način da stekne naklonost lokalne zajednice. Primjer društvene odgovornosti tvrtki je i marketing opće dobrobiti. Riječ je o komercijalnoj aktivnosti koja počinje od sponzorstva, koje bi moglo uključivati jednokratnu donaciju u dobrotvorne svrhe ili darovanje opreme školi za učenike sa posebnim potrebama primjerice, a vodi do jasnog iznošenja potreba koje bi trebalo uklopiti u komercijalne ciljeve tvrtke. Sigurno svi takvi programi na kraju povećavaju profite.

Hits: 2682
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union