Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Tvrtke pozvane na ispunjavanje upitnika Indeksa DOP-a
Tvrtke pozvane na ispunjavanje upitnika Indeksa DOP-a
Željka Mandić   
Četvrtak, 24 Studeni 2011

Tvrtkama je upućen poziv na ispunjavanje upitnika za Indeks DOP-a. Interes iz godine u godinu raste, a ove godine uvedena je i nova kategorija, Indeks DOP-a za javna poduzeća
Indeks omogućuje usporedbu uspješnosti
Četvrtu godinu za redom Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) provodi inicijativu ocjenjivanja dobrovoljnih društvenih praksi poduzeća. Iz godine u godinu interes i pažnja prema temi društveno odgovornog poslovanja (DOP) sve je veća, a poslovni svijet prepoznaje važnost upravo takvog koncepta poslovanja.

Istaknula je tako na ovotjednoj konferenciji za novinare u HGK potpredsjednica za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop Tanta na temu Indeks DOP-a. Podsjetila je kako DOP podrazumijeva djelovanje tvrtke koje nadilazi obveze definirane zakonskom regulativom i prvenstveno se temelji na dobrovoljnoj inicijativi. Dobri poslovni rezultati više nisu jedino mjerilo za vrjednovanje uspješnosti tvrtke, već se uspješnima smatraju one tvrtke koje istodobno podjednako brinu o svom ekonomskom, društvenom i okolišnom utjecaju.

Profit ostvarivati na društveno odgovoran način 

Stoga DOP predstavlja poslovni način upravljanja u kojem se profit ostvaruje na društveno odgovoran način, istaknula je Trnokop Tanta i podsjetila na primjere dobre prakse - dobitnike nagrada tijekom prošlogodišnjeg ocjenjivanja dragovoljnih praksi, kao što su Cemex Hrvatska d.d.Coca Cola HBC HrvatskaEricsson Nikola Tesla d.d.Energy Pelets d.o.o.Hartmann d.o.o.Hauska & partner d.o.o.Holcim (Hrvatska) d.d.Končar Institut za elektrotehniku d.o.o.Oikon d.o.o.Jadran Galenski laboratorij, koje su osvojile više od 70 posto bodova popunjavanjem upitnika.

Cilj Indeksa DOP-a je omogućiti pouzdanu godišnju usporednu procjenu poslovno najuspješnijih hrvatskih tvrtki s obzirom na njihovu društvenu odgovornost i primjenu načela održivog poslovanja, afirmirati najbolje domaće prakse, a tvrtkama olakšati praćenje učinaka njihovih aktivnosti, istaknula je Trnokop Tanta napomenuvši kako je Indeks DOP-a prepoznala i hrvatska Vlada kao alat u borbi protiv korupcije, što je iznimno važno.

Dodjela nagrada na "Zlatnoj kuni" 

Nagrada se od prošle godine dodjeljuje u sklopu "Zlatne kune", čime je dobila na još većem značaju, odnosno bitno je popularizirana. Ravnateljica HR PSOR-a Mirjana Matešić, izrazivši zadovoljstvo višegodišnjom suradnjom s HGK-om, istaknula je kako je uz financijsku podršku Europske komisije već drugu godinu u tijeku provedba projekta Nacionalne mreže za razvoj društveno odgovornog poslovanja koji se sastoji od šest akcija koje zajednički daju podršku promociji i primjeni društveno odgovornog poslovanja u hrvatskom gospodarstvu.

Mreža funkcionira kao međusektorsko tijelo s predstavnicima svih relevantnih organizacija i institucija koje se bave promocijom nekog od oblika DOP-a ili im je DOP zbog prirode poslovanja blizak. Uz razvoj mreže, važan su dio projekta aktivnosti na promociji Indeksa DOP-a, a organiziraju se i edukativne radionice o ispunjavanu Indeksa koje će se ove godine održati 25. studenoga u Zagrebu, 29. studenoga u Puli i 8. prosinca u Varaždinu, te još dvije radionice 7. i 12. prosinca u Zagrebu.

Radionice su zamišljene tako da odgovore na neka pitanja o upitniku, načinu prikupljanja podataka te pruže informacije koje mogu olakšati proces ispunjavanja, rekla je Matešić dodavši kako će sve aktivnosti iz ovog projekta, o Nacionalnoj mreži te Indeksu DOP-a biti objavljene na novom portalu www.dop.hr.

Image
 

Odaziv tvrtki povećan za 300 posto 

Projekt Indeksa DOP-a je zaživio, a trud se isplatio, istaknula je Zoja Crnečki, direktorica Sektora za industriju HGK, dodavši kako je odaziv tvrtki povećan za 300 posto, a raste i uspješnost ispunjavanja upitnika što se očekuje i ove godine. Poziv za sudjelovanjem upućen je putem e-mailom na 1.600 tvrtki koje su prema kriterijima Zlatne kune prošle godine ocijenjene kao najuspješnije, odnosno koje su pozitivno poslovale, solventne su i likvidne.

Upitnik sadrži 119 pitanja za velike i srednje te 61 pitanje za male tvrtke, a u šest područja aktivnosti - ekonomska održivost, uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju,  radna okolina, zaštita okoliša, tržišni odnosi, odnosi sa zajednicom, svako područje nosi maksimalno 100 bodova te je moguće ukupno prikupiti 600 bodova, rekla je Crnečki. 

Ove godine nova kategorija za javna poduzeća 

Ove je godine otvorena i nova kategorija u kojoj će se natjecati javna poduzeća, a koja će imati 95 pitanja. Nagrade se dodjeljuju za male, srednje i velike tvrtke i javna poduzeća, te posebna nagrada za najveći rast. Tvrtke sve informacije mogu dobiti u HGK, gdje se nalazi help desk (kontakt telefon 01/4606764, e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript ). Ispunjavanje upitnika počinje ovog tjedna, a zatvara se 31. prosinca u ponoć, istaknula je Crnečki te je pozvala tvrtke da popune upitnik.

Hits: 2659
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union