Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow DOP je mrtav, živjelo socijalno poduzetništvo!
DOP je mrtav, živjelo socijalno poduzetništvo!
Ivona Grubišić   
Nedjelja, 27 Studeni 2011

Image
Iza maske DOP-a - želja za profitom
DOP se pojavio 60-ih, no zadnjih desetak godina postao je vidljiviji otkako su velike multinacionalne počele usvajati ovaj termin kako bi demonstrirale da su ozbiljne kada je u pitanju pozitivan socijalni utjecaj u društvu u kojem djeluju.

Neki cinici smatraju da je DOP bio samo marketinški trik, pokušaj uvjeravanja zaposlenika, dodvoravanje potrošačima i izvršavanje vladinih odredbi. Oni još hrabriji ekonomisti, poput Miltona Friedmana, bili su nezadovoljni idejom da tvrtke imaju bilo kakvu moralnu obvezu prema društvu, a čuvena je i njihova izjava da je „društvena odgovornost tvrtki povećati svoju dobit“.

Kako bi izrazile svoja nastojanja, tvrtke poput PepsiCo, Shell and Barclays, počele su objavljivati DOP izvješća sa svim njihovim pozitivnim učincima, od dobrotvornih donacija i volontiranja zaposlenika do podrške obnovljivih izvora energije za proizvodnju i promoviranja različitosti. Izvješća o DOP-u postala su toliko popularna da su čak i 'zloćudnije' tvrtke poput British American Tobaccoa smatrala da i oni moraju iznositi u javnost dobrobiti njihova djelovanja u društvu.

Kada su klimatske promjene i okoliš došli u prvi plan, DOP izvješća brzo su prerasla u ona o održivosti, a njihov naglasak više na niskoj potrošnji energije i smanjenju utjecaja njihove tvrtke na okoliš.

Povezati uspjeh kompanije s društvenim napretkom

Retorika i naglasak DOP-a su se promijenili, no ključni je problem ostao neriješen. Prihvaćanje DOP-a bilo je i još je uvijek nazadnjačko. Glavni su pokretači uglavnom su dolazili izvana, dovodeći u pitanje načela i jesu li ona sadržana u tvrtkinoj 'DNK'.

Današnja prava eksplozija popularnosti socijalnog poduzetništva izravna je posljedica nesposobnosti postojećih kompanija da shvate da njihova osnovna svrha mora biti stvaranje pozitivnog društvenog utjecaja, a ne samo minimaliziranje negativnog, a u konačnici se fokusirajući na maksimiziranje kratkoročnih profita.

Ugledni profesor s Harvard Business School, Michael E. Porter napisao je da korporacije moraju "stvoriti ekonomsku vrijednost istodobno stvarajući i vrijednost za društvo imajući u vidu njegove potrebe i izazove".

Citat je to iz njegovog izvanrednog članka u časopisu Harvard Business Review u kojem Porter iznosi svoj koncept „zajedničke vrijednosti“. Od tvrtki se zahtijeva da „ponovno povežu uspjeh kompanije s društvenim napretkom“ i „preuzmu vodstvo u ponovnom spajanju poslovanja i društva“. Bit će vam oprošteno ako ste mislili da su ove riječi izvučene iz govora socijalnog poduzetnika koji objašnjava svoju poslovnu filozofiju. No Porter je otac moderne poslovne strategije i njegov model „Pet sila“ studenti ekonomije diljem svijeta uče već 30 godina.

DOP 'zloupotrebljavan' u marketinške svrhe poboljšanja imidža

Iako ga Porter nije spomenuo eksplicitno, zapravo jasno zove male i velike biznise da se ponovno otkriju kao socijalni poduzetnici i ponovno odrede svoje aktivnosti iznad povećanja profita, sagledavajući potrebe društva.

U tom kontekstu, inicijative za DOP-om čine se beznadno nedovoljne jer su pokušavali samo opstati kao rubne aktivnosti vezane za marketing poduzeća i biti sredstvo za poboljšanje ugleda.

Granica do koje poduzeća, naročito velike korporacije, u stanju prihvatiti koncept zajedničkih vrijednosti ovisit će o stavovima onih koji ih vode i temelja na kojima su izgrađeni. U nekim će slučajevima inspiraciju moći tražiti u svojoj prošlosti. Tvrtke poput General Electric, Johnson & Johnson and SC Johnson postigli su duboke pozitivne društvene učinke, podižući kvalitetu života, poboljšavajući zdravstvenu zaštitu i pomažući razvitak osnovnih higijenskih standarda. Ove je kompanije potaknuo spoj motivacije profitom i želje za inovacijom i unaprjeđenjem života. Druge tvrtke, čiji je motiv i inspiracija dobit prije bilo kakve izričite socijalne svrhe, mnogo će se teže prilagoditi.

Dok se približavamo modelu zajedničkih vrijednosti, tvrtke će imati sve više pitanja. Mjerilo ne će biti samo profit, nego s kojim se ciljem taj profit razvija, kako je stečen i koji je njegov učinak. Bilo da je u pitanju zagađenje okoliša energijom koju tvrtke dobivaju korištenjem fosilnih goriva ili utjecaj na pretilost djece jer prehrambene tvrtke promoviraju nezdravu hranu, kompanije se više ne će moći ograđivati od posljedica njihovih aktivnosti, a porezni obveznici i vlada plaćat će za negativne ishode.

Tvrtke se više ne mogu pretvarati da služe društvu istodobno radeći protiv njega. Niti će moći i dalje prednost davati dobiti dioničara u odnosu na javno dobro. I nema svote ulaganja u dobrotvorne svrhe ili volontiranja zaposlenika koja može to može promijeniti. Cilj tvrtke bit će stvaranje zajedničkih vrijednosti, u kojima posao i društvo uspjeh postižu zajedno.

Hits: 2417
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate hitan zajam za isplatu duga? Trebate li zajam z...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union