Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow HUB Zagreb inicijativa: inkubator socijalnih poduzetnika
HUB Zagreb inicijativa: inkubator socijalnih poduzetnika
Ivona Grubišić   
Utorak, 29 Studeni 2011
Image
Do prostora za rad kroz HUB

Kako se postaviti, kako iskoristiti taj svoj jedinstveni trenutak – pitaju se mnogi, svjesni da je uvijek mnogo lakše reći, a daleko teže ostvariti ideje kojima želimo sebe ostvariti jer nam uvijek nešto fali – prostor, informacija, novac… ali i okolina koja ima razumijevanja i čiji „aparati“ nisu pretromi i u stanju su uhvatiti ritam modernog društva u pravo vrijeme.

Krilaticom Carpe diem! Duška Jelić započela je predstavljanje HUB Zagreb inicijative na 11. izdanju PechaKucha night u rujnu ove godine.

Kao odgovor na taj nedostatak nastaju HUB-ovi diljem svijeta (trenutačno su u tridesetak gradova na pet kontinenata, a brojni su u nastanku), kako bi u jednom pružili fizički prostor za rad, resurse, kontakte, znanja, iskustva i mogućnosti za interakciju poduzetnika, promovirajući društvenu inovaciju i društveno poduzetništvo. Ova mreža, platforma omogućava lokalnu i globalnu suradnju pojedinaca/skupina različitih profesija i različitih ideja, profitnim i neprofitnim inicijativama i projektima usmjerenim na stvaranje boljeg (i kreativnijeg) svijeta.

HUB Zagreb Inicijativa službeno je pokrenuta u Zagrebu u proljeće 2010. po uzoru na uspješan društveno-poduzetnički pothvat koji je krenuo iz Velike Britanije 2005., s ciljem podržavanja i promicanja društveno-poduzetničkih inicijativa i povećanja njihovog utjecaj na lokalnoj i globalnoj razini. 

Nedostatak prostora za poduzetne pro/kreaktivce

U živote sedmero “začetnika” dokotrljao se na različite načine i svakom u različito vrijeme, no očito u pravi čas, složni su Zagrepčani. Ubrzo nakon spajanja u jesen 2010. izmijenili su informacije o projektima na kojima rade. Svima je zajednička tema bio nedostatak mjesta u Zagrebu koja zadovoljavaju, inspiriraju i podržavaju potrebe raznolike zajednice pro/kreaktivaca, kojima je zajedničko poduzetništvo za bolji svijet. Nakon samo nekoliko zajedničkih druženja sve ideje sveli su na jedno ime: HUB. Od teorije krenuli na praksu i započeli raditi na tom da i u Zagrebu zaživi HUB. A oni su: Miljenka Plazonić Bogdan, Jasmina Lukačević, Jasenka Gojšić, Vesna Vrga Perović, Hermes Arriaga, Ana Raguž i Duška Jelić.

„Fizički prostor HUB-a je njegovo tijelo, njegovi korisnici su njegovo srce, a dušu čine programi. Temeljna značajka HUB prostora je multifunkcionalnost i mogućnost brzih 'metamorfoza' prema potrebama korisnika. Neki su prostori prave male enklave za individualni rad, za inspirativni rad u skupinama, za odmor ili druženje“, pojašnjava Duška Jelić. Kao bitnu ističu činjenicu da prostore unutar HUB-a nerijetko sukreiraju sami korisnici, sudjelujući u uređenju pa i izvedbi, građevinskim radovima.

U HUB-u nastoje imati što više različitih ljudi i potencijala. Ovdje nije riječ, kaže Duška Jelić, o poduzetništvu u grubom, doslovnom smislu riječi, nego o freelancerima, umjetnicima, aktivistima, djelatnicima u medijima… Svatko od njih ima mogućnost realizirati svoju ideju, projekt, uz široku bazu korisnika. Bitno je prepoznati trenutak i snagu interakcije, nadogradnju vlastitih vještina u skupini.

Dnevna prisutnost HUB domaćina

Korištenje HUB-a bazira se na različitim korisničkim paketima temeljenim na količini vremena koju korisnici provode u radnom prostoru (na mjesečnoj bazi), te pristupu dodatnim uslugama HUB-a (koje su u potpunosti uključene u paket ili se mogu dobiti uz sniženu naknadu).

Dodatne usluge, između ostalog, uključuju najam prostora za sastanke, radionice i predavanja kao i razne vrste edukacija i događanja koje HUB organizira za svoje korisnike. Posebna vrijednost HUB-a očituje se u dnevnoj prisutnosti HUB domaćina (tzv. hosta) koji prate rad korisnika, umrežavaju ih i kontinuirano prate njihove potrebe te odgovaraju na njih organizacijom potrebnih kontakata, informacija i edukacija. Osobe su to iznimnih komunikacijskih vještina, a ne nedostaje im ni entuzijazma i strasti za pružanje pomoći onima koji žele, a iz nekih od ranije navedenih razloga ne mogu, realizirati svoju ideju ili projekt.

„Resi ih senzibilitet za puls skupine i pomoći će korisnicima povezati se, kvalitetno osmisliti program (nešto poput inovacijskog laboratorija), ali i anticipirati što će u budućnosti nekom korisniku ili HUB-u trebati. Na primjerice vrlo dinamičnim HUB caffe razgovorima zahvatili smo vrlo široku platformu budućih korisnika i došli do vrlo eksplicitnih odgovora: mi želimo HUB, trebamo ga čim prije“, ističe Duška Jelić, koja se nada da će do početka 2012. postati aktivni. Do tada imaju čitav niz programa koji bi trebali pomoći porinuti situaciju savjetima, radionicama i sl.

Neke od dosadašnjih inicijativa HUB-a Zagreb su: 

 • Designing Business Models Workshop (3.10.2011.)
 • Art of hosting trening u Zagrebu (6. - 8. 7. 2011. )
 • HUB Cafe razgovor (15. 6. 2011.)
 • HUB Zagreb Inicijativa - radionica u sklopu programa obilježavanja svjetskog dana pravedne trgovine u organizaciji fair trade cafe bara Muzungu (13. 5. 2011.)
 • HUB Cafe razgovor (6. 4. 2011. )

Image
Dodatne usluge, između ostalog, uključuju najam prostora za sastanke, radionice i predavanja kao i razne vrste edukacija i događanja koje HUB organizira za svoje korisnike

Image
Kao odgovor na nedostatak prostora nastaju HUB-ovi - trenutačno su u tridesetak gradova na pet kontinenata, a brojni su u nastanku
 

 

Hits: 3242
Komentari (2)Add Comment
...
napisao ? - nebitno, Prosinac 14, 2011
sugestija: u stručnim krugovima, može doći do krivog informiranja;

naime "HUB" u hrvatskom jeziku oznaka je za sljedeće: Hrvatska udruga banaka službena kratica je HUB ---- trebalo bi za ovo što je navedeno u članku koristiti drugu kraticu tj. mala slova u kurzivu, ovako se stječe dojam da je ovo "HUB Zagreb" podružnica Hrvatske udruge banaka, a "hub" (čit. na hr. hab) na engleskom ima drukčije značenje od riječi "HUB" na hrvatskom jeziku tj. H-Hrvatska u-udruga b-banaka;

eto mislila sam da se radi o bankama pa otvorila članak, a ono nešto sasvim deseto, čisto da imate u vidu
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1
...
napisao Lidija, Siječanj 28, 2012
I ja sam mislila da se radi o Hrvatskoj udruzi banaka.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union