Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow TOP DESET: Čuvene posljednje riječi (pro)palih socijalnih poduzetnika
TOP DESET: Čuvene posljednje riječi (pro)palih socijalnih poduzetnika
Ivona Grubišić   
Utorak, 29 Studeni 2011
Image
Bez kupaca - nema biznisa

I socijalni su poduzetnici - poduzetnici. Jednako kao i svi ostali moraju se pridržavati tržišnih zakonitosti. Ne uspiju li u tom, mogu staviti ključ u bravu. Nikako ne smiju zaboraviti činjenicu da iako se bave nečim što rješava društvene probleme, to ih ne će spasiti od svođenja računa na kraju godine. Formula za opstanak je jednostavna - prihodi moraju biti veći od rashoda ili od misije spašavanja društva ne ostaje ni 'm'. Jed Letterman sastavio je popis deset najpoznatijih posljednjih riječi socijalnih poduzetnika koji se nisu uspjeli dočepati i zadržati svoj komad tržišnoga udjela.

10. "Nakon što se Sizzler povukao, pomislili smo da je to savršena prigoda da pokrenemo društveni restoran..."

Ako se gradilište još „puši“, nemojte započinjati isti posao kao oni koji su propali, kladeći se kako vi - s obzirom da ste neprofitna organizacija – možete raditi za manje. Oni nisu uspjeli pa ne ćete ni vi. Postoje razlozi zašto je biznis u vašem susjedstvu 'krepao'. Uglavnom je to zbog lokacije, lokacije, lokacije – ili zbog činjenice da je to bila pogrešna poslovna odluka! Ako vam posao ide loše na određenoj lokaciji, uzmite u obzir mogućnost bavljenja poslom koji nije nužno vezan baš za tu lokaciju, nego ćete opsluživati neka druga tržišta. 

9. "5.000 dolara čini se mnogo novca za planiranje posla..."

Neki su poslovi bili začeti na salveti, a neki su pokrenuti sa samo nekoliko stotina dolara. Vaš ne će biti jedan od tih! Za pretvorbu neprofitne društvene organizacije u organizaciju socijalnog poduzetništva treba vremena, što znači - novca. Možete sklopiti veliki posao s volonterima i sudionicima programa, no trebat ćete najmanje jednu osobu kojoj je ovaj projekt prioritet. Uzmite si dovoljno vremena kako biste oformili izvršni odbor, kreirali zajednički vremenski okvir, složili se oko odgovarajućih ciljeva i dogovorili organizacijsku predanost poslu. Jednom kada pokrenete posao, bit će prekasno za povratak poslovnog plana na staro. Najveći luksuz je razdoblje prije nego krenete u pothvat, dok još možete analizirati vašu organizacijsku spremnost, pripremiti upravu/osoblje/klijente, odlučiti o pravoj inicijativi, prikupiti onoliko novca koliko mislite da će vam biti potrebno - i na to dodati još vremena i još novca za planiranje.

8. "Ali postojala je POTREBA za organski uzgojenim namirnicama..."

Neprofitne organizacije uglavnom reagiraju na društvene potrebe, a ne na tržišne zahtjeve. Morate znati koja je razlika. Činjenica da okruženje baš treba kvalitetne organske proizvode je jedno, a mogu li si to pripadnici zajednice priuštiti, posve nešto drugo. Provedite odgovarajuće istraživanje tržišta i cijena kako biste saznali tko su vaši klijenti i kakve su njihove platežne mogućnosti. Neka to bude polazište održivosti vaše ideje.

7. "Naši su ciljevi bili jasni: stvoriti smisleno zaposlenje, osigurati plaće od 10 dolara po satu, priskrbiti svojoj agenciji 500.000  dolara godišnje, uključiti se u ekološku trgovinu, ponuditi svojim zaposlenicima mogućnosti za osobni razvitak, biti mjesto u kojem će djeca iz susjedstva provoditi vrijeme nakon škole..."

Ne ćete iskorijeniti siromaštvo u Americi, ne ćete stvoriti zlatno tele i vjerojatno ne ćete uspjeti utopijsko radno okružje. Imate li sreće, i Bog vam se osmjehne, uspjet ćete opstati na površini, pružajući pristojne prijelazne poslovne šanse za vaše bližnje, i ne više od tri godine biti neovisni o potpori vaše matične organizacije. Pozor: baš prvi cilj mora biti ustanoviti zahtjeve tržišta i osigurati uslugu ili proizvod najbolje kvalitete uz najkonkurentniju cijenu. TOČKA. Sve ostalo je šlag na torti.

6. "Imamo tako izvrsne stvari, zašto ih nitko ne kupuje?"

Prema našoj procjeni zadovoljstva kupaca, činjenica da iza nekog odvažnog pothvata stoji neprofitna organizacija koja zapošljava bivše beskućnike, na četvrtom, petom ili šestom je mjestu ljestvice važnosti kupcima. U prvom ih redu zanimaju kvaliteta i cijena. Često vam činjenica da ste udruga i „činite dobro“ ne će ići u prilog. Povrh toga, vaši klijenti  vjerojatno ne će cijeniti što su iskorišteni kao marketinško sredstvo. Nemojte činjenicu da ste neprofitna organizacija zlorabiti  kao štaku u utrci.

5. "Predsjednik Uprave oduvijek je htio da otvorimo prodavaonicu majica... sad je naša prilika!"

Image
Neke ideje nisu isplative
Poslovni potezi ne bi smjeli biti pokriće za provođenje vlastitih ciljeva ili "omiljenih" ideja. Ukoliko brojke u vašoj procjeni ne će podnijeti stupanj rizika, nemojte to učiniti, unatoč političkim pritiscima ili emocionalnim ulozima Uprave, osoblja ili sudionika.

4. "Gubimo naše državne potpore... bolje da pokrenemo posao!"

Neminovna smanjenja mogu vas natjerati da preispitate ulogu vaše organizacije u društvu, no pokretanje posla će gotovo uvijek stvoriti više problema nego što će ih riješiti. Prvo se vratite svojoj misiji, ispitajte svoje vrijednosti pa tada odlučite je li potez u skladu s vašom suštinom. UČINITE TO IZ PRAVIH RAZLOGA! NE ZATO ŠTO GUBITE DRŽAVNU POTPORU! Nužda je možda majka otkrića, ali uspješan posao rijetko se rađa iz očaja.

3. "Da smo samo imali više novca, bolje bismo to napravili..."

Mainstream tvrtke propadaju iz dva razloga: nedostatka upravljačkih vještina i nedostatka kapitala. Socijalni poduzetnici propadaju samo iz jednog razloga: nedostatka upravljačkih vještina. Fondacija Homeless Economic Development prve je tri godine bila u proračunu jer direktor nije mogao pronaći dovoljno organizacija koje su uspješno mogle provesti razvoj poduzetništva. Mnogo neprofitnih organizacija ne shvaća financijski obračun, ne razumije tržište na koje ulaze, svoje klijente, nisu predvidjeli sukob poslovnih ideja na relaciji osoblje/Uprava, i td. Prvo izgradite svoje kapacitete, potom razradite poslovnu ideju - i novac će doći.

2. "Ali rekli su da će platiti do konca mjeseca!"

Vaši se kupci osjećaju u škripcu dok pokušavaju pronaći najbolju kvalitetu po najnižoj cijeni. Vaši dobavljači se osjećaju priklješteno pokušavajući pokrenuti zalihe i uravnotežiti tok novca. Uhvaćeni između ovih dviju strana, i vi se osjećate prikliješteno. Planirajte sukladno tomu. Uzmite u obzir loše dugove, promašene projekcije, kvarove opreme i sve ono što mislite da može utjecati na vaše temelje. Pripremite se na probleme koje ne možete izbjeći. Ionako ćete se u konačnici s njima morati susresti – uz stotine drugih problema na koje niste ni pomislili.

1. "Ali mi smo NEPROFITNA ORGANIZACIJA! Mi ne bismo ni morali zarađivati!"

Ako razmišljate da je novac zlo, odrastite! Novac je bezvrijedan. Tako razmišljaju ljudi koji novac broje. Vaš je posao zaraditi ga što više kako biste opstali u poslu, zaposlili ljude u nevolji, dali im dobre plaće, uložili u svoje programe i učvrstili vašu zajednicu. Pohlepa je lođa, ali novac nije. Ako vam se ta pomisao ne sviđa, nemojte se upuštati u poslovne rizike. Mogli biste se probuditi jedno jutro i otkriti vaše "posljednje riječi" na nekoj ovakvoj listi.
Hits: 1764
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union