Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Fondacije su vjetar u jedra razvoja socijalnog poduzetništva
Fondacije su vjetar u jedra razvoja socijalnog poduzetništva
Ivona Grubišić   
Ponedjeljak, 21 Studeni 2011

Socijalni poduzetnici kreiraju pothvate koji unaprjeđuju društvene ciljeve - ovi su hrabri inovatori sve više vođeni osnovnom željom za društvenim promjenama. Veliki doprinos razvoju socijalnog poduzetništva daju i fondacije koje u svijetu postoje desetljećima, podupirući upravo ovakve nerijetko pionirske i vrlo odvažne, riskantne poduzetničke pothvate, od kojih izdvajamo pet, koje su prave parne lokomotive socijalnog poduzetništva.

1. Schwab fondacija za socijalno poduzetništvo

Image
KickStart pomaže razvoj Afrike
Ovu je fondaciju za socijalno poduzetništvo 1998. utemeljio Klaus Schwab, osnivač Svjetskog ekonomskog foruma, i njegova supruga Hilde. Misija fondacije je „omogućiti neusporedive platforme na regionalnoj i globalnoj razini kako bi osvijetlili i unaprijedili vodeće modele održivih socijalnih inovacija“.

Schwab fondacija za socijalno poduzetništvo svake godine odabire malu skupinu socijalnih poduzetnika koje ističe na nacionalnim proslavama i tijekom važnim sjednicama Svjetskog ekonomskog foruma. 

Fondacija je prihvatila 20 poduzetnika u tehnološkom sektoru. Jedna od tih je KickStart, hibridna neprofitna organizacija koja razvija i promiče tehnologije koje mogu primijeniti poduzetnici u Africi kako bi uspostavili i pokrenuli profitabilna mala poduzeća.

2. Skoll fondacija

Skoll fondacija zaživjela je 1999. kada je dobrotvor i socijalni poduzetnik Jeff Skoll odlučio „slijediti svoju viziju održivog svijeta mira i napretka”. Misija fondacije je „provoditi velike promjene ulažući, povezujući i veličajući socijalno poduzetništvo i inovatore koji pomažu riješiti goruće svjetske probleme“. Nedvojbeno, fondacija je već dostigla visoke ciljeve, podržavajući divove mikrofinanciranja Kiva i Water.org, neprofitne organizacije koje su osnovali Matt Damon i Gary White, a koje su osigurale opskrbu pitkom vodom i provođenje zdravstvenih mjera diljem Azije, Afrike, Južne Azije i Središnje Amerike. Obje platforme, kao i brojni drugi pothvati koje podržava Skoll fondacija, uglavnom djeluju na Internetu.

3. Ashoka

Fondaciju Ashoka - inovatori za zajednicu utemeljio je Bill Drayton 1980. kako bi identificirao i podržao vodeće socijalne poduzetnike. Fondacija djeluje u više od 60 zemalja i podupire rad više od 2.000 pomno odabranih članova. Od njih, mala podskupina radi u tehnološkom odjelu, a još manja skupina inženjerskih suradnika radi na posebnim internetskim projektima. Jedan od takvih projekata je Alisbagis.com.tr, koji u Turskoj omogućuje kupcima preko Interneta da mali dio iznosa koji su potrošili na stranicama kao što su Amazon i Pandora doniraju u društvene svrhe prema vlastitom izboru.

4. Omidyar Network

Omidyar Network je „dobrotvorna ulagačka tvrtka koja snagu tržišta usmjerava u stvaranje prilika pojedincima kako bi im se popravila kvaliteta života“. Firma ostvaruje brojna ulaganja u odjel „online i mobilne potrošnje“ kako bi „obogatila kvalitetu života pojedinca omogućujući im da se povežu s drugima, da se bolje informiraju prije donošenja odluka, da pristup proizvodima i uslugama bude učinkovitiji, te da čine samo ono što je njima važno”.

5. Echoing Green

Echoing Green pronalazi, potpomaže i podržava socijalne poduzetnike u razvoju. Utemeljena 1987., fondacija je usmjerena na podršku novih i neispitanih ideja maštovitih socijalnih poduzetnika, i to u vrlo ranoj fazi. Do danas, Echoing Green je uložio gotovo 30 milijuna dolara u potporu začetka 500 socijalnih poduzetnika, a projekti njihovih članova obuhvaćaju 42 zemlje.

Jedan od najinovativnijih članova koji se fokusirao na Internet je Jessica Mayberry, osnivačica Video Volunteers međunarodne medijske organizacije koja podučava „marginalizirane zajednice” napraviti vijest iz kulture, podići svijest o masovnim pokretima i dovesti do rješenja društvenih problema. Zapravo, organizacija nastoji osnažiti najsiromašnije stanovnike svijeta da se izjasne i krenu u promjene.

Hits: 1650
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union