Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Kako to DOP smanjuje poslovne rizike?
Kako to DOP smanjuje poslovne rizike?
Željka Mandić   
Srijeda, 30 Studeni 2011

Važna je i uloga Vlade. U Velikoj Britaniji postoji i ministar DOP-a, Vlada je pokrenula i Akademiiju za DOP jer uviđa pozitivne učinke takvog koncepta poslovanja za zajednicu
DOP mora biti cjeloviti i sustavni koncept
Mnoge domaće tvrtke do kraja će mjeseca prosinca raditi i na ispunjavanju upitnika Indeksa društveno odgovornog poslovanja. Kako smo pisali, te kako je proteklog tjedna u Hrvatskoj gospodarskoj komori i predstavljeno, četvrtu godinu za redom Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) provode inicijativu ocjenjivanja dobrovoljnih društvenih praksi poduzeća.

Interes je, pohvalno, iz godine u godinu sve veći, kako je zadovoljno istaknula potpredsjednica za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop Tanta. I dok se upitnici popunjavaju (rok za predaju je 31. prosinca), vrijedi podsjetiti zašto je to i važno. Istraživanja provođena u zapadnoeuropskim zemljama, posebice u Velikoj Britaniji, jednoznačno upućuju kako korporativna odgovornost kao sastavni element načina poslovanja tvrtke  izgrađuje i povećava tržišni udio, privlači više potrošača, povećava konkuretnost i smanjuje poslovne rizike.

I to ne vrijedi samo za velike tvrtke, iste su koristi i za srednje i male tvrtke. No, nije sve i ne može sve ostati samo u poslovnom sektoru. Uloga države od iznimnog je značaja. 

Pametna Vlada mora prepoznati važnost DOP-a 

Odgovorna i moderna vlada morala bi vidjeti svoj interes u poticanju DOP-a. U Velikoj je Britaniji, primjerice, još u 2000. godini imenovan i prvi ministar DOP-a. I nisu stali na tom. Vlada je pokrenula i DOP Akademiju, čiji je cilj promicanje integracije DOP-a u svako poslovanje. I tamo postoji, dakako, Indeks DOP-a koji, evo, zaživljava i u Hrvatskoj.

A kako Europa gleda na cijelu stvar? Europska komisija još je 2006. izdala službeno priopćenje u kojemu se naglašava kako DOP može dati značajan doprinost konkurentnosti europskog gospodarstva, te da je cilj Europu učiniti i "područjem izvrsnosti" za DOP. Koncept je to koji nije ograničen samo na Europu. Kofi Annan, koji je 2002. bio Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, pokrenuo je Global Compact, međunarodnu inicijativu čija je ideja i cilj da tvrtke, zajedno s agencijama UN-a, civilnim društvom i poslovnim sektorom, zajednički djeluju na promicanju ljudskih prava, rada i zaštite okoliša. Inicijativa je, dodajmo, i na oštre kritike u smislu da se nije učinilo dovoljno da se ista i provodi.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) također je prije niza godina objavila smjernice vezane uz DOP i multinacionalne kompanije. Bio je to dokument nazvan Global Reporting Initiative, dokument sa smjernicama za poticanje tvrtki prema konceptu DOP-a te mjerenju utjecaja poslovanja na cjelokupni okoliš. Sve to događalo se prije desetak godina.

Kako je Shell postao društveno odgovorna kompanija 

A kako je počelo? Praksa društvene odgovornosti, prema mnogim ekonomskim teoretičarima i stručnjacima svoj početak pronalazi kao sredstvo za upravljanje rizicima u velikim multinacionalnim kompanijama, a koje su bile izložene napadima zbog svoje politike prema okolišu ili zaposlenicima. Zbog toga su one, možemo slobodno reći i nametuto, ipak usvojile proaktivno ponašanje, odnosno praksu koja je osjetljiva prema okolišu i društvenim zajednicama u kojima posluju.

Suština društveno odgovornog poslovanja sastoji se u tome da se i u odnosu na okoliš i na društvo ide iznad onoga što propisuje zakon. Druga važna odrednica jest uspostavljanje dijaloga i stvarne suradnje između poduzeća i organizacija iz neprofitnog sektora, koji je često bio baš taj koji je artikulirao zahtjeve i ideje građana, članova zajednice.

Jedan od primjera koji tome svjedoči jest Shell, koji je prije petnaestak godina bio predmetom organizirane kampanje od strane zelenih udruga zbog svojih planova da se riješi neprofitabilne naftne platforme tako što će ju, naprosto, potopiti u Sjeverno more. Ovaj slučaj, nazvan "Brent Spar" koji je ozbiljno narušio i reputaciju, i povjerenje dioničara i ulagača, a time jasno i financijsko poslovanje Shella, predstavljao je prekretnicu u odnosima poduzeća prema zajednici. Danas Shell, posredstvom svoje posebno osnovane zaklade, provodi projekte za očuvanje bioraznolikosti na svojim crpilištima u Africi, i to u suradnji s organizacijama poput Svjetskog fonda za divlje životinje (World Wildlife Fund).

Što se to dogodilo da je DOP postao važna stvar?

Od tih se dana praksa DOP-a uvelike ipak razvila. Posebice u posljednjih desetak godina. Što je tomu doprinijelo? Mnogi čimbenici. Globalizacija, razvoj informacijskih tehnologija, bolja organiziranost civilnog sektora, bolje obrazovani potrošači i osvještenije građanstvo, rast potražnje za socijalno osjetljivim investicijama.

Nezanemariv utjecaj na proširenost društvene odgovornosti imala je činjenica da su tržišni lideri u mnogim zemljama promicali i zagovarali upravo ovakav način korporativnog ponašanja, te da se društveno odgovorno ponašanje poduzeća pokazalo zaista korisnim za poduzeća u gotovo svim aspektima poslovanja, uključujući i financijsku uspješnost. Vratimo se opet primjerima iz Velike Britanije.

Danas, recimo, 73% najvećih britanskih poduzeća posluje po načelima društveno odgovornog ponašanja. I Dow Jones Index FTSE indeks posjeduju posebne indekse društveno odgovornih poduzeća. Možda će to, jednog dana, biti i naša domaća stvarnost. U svakom slučaju, Indeks DOP-a koji postoji već četiri godine utire put.

Hits: 2540
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union