Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow Ekoturizam iz Belog na Cresu - najbolji program održivog razvoja turizma na svijetu
Ekoturizam iz Belog na Cresu - najbolji program održivog razvoja turizma na svijetu
Željka Mandić   
Četvrtak, 08 Prosinac 2011

Labirinti i poučna staza dio su ekoturističke nagrađene ponude
Poučnim stazama upoznati Cres
Program „Ekoturizam na Tramuntani kao metoda zaštite prirodnog i kulturno-povijesnog nasljeđa“, koji provodi Eko-centar Caput Insulae-Beli s otoka Cresa, proglašen je najboljim programom održivog razvoja u turizmu na svijetu za 2011. godinu. To zvučno i prestižno priznanje Eko-centar iz Beloga ponio je na 72. Međunarodnom svjetskom kongresu udruženja Skal International i to u kategoriji General Countryside. Eko-centar iz Beloga, s prekrasnoga Cresa, od svojega osnutka, 1993. godine, promiče eko-turizam.

Iako su najprepoznatljiviji i nadaleko poznati po aktivnoj zaštiti bjeloglavih supova. No, ta ideja zaštite razvila se u jedan holistički pristup zaštiti prirode, a koji se provodi kroz štićenje bjeloglavih supova, bioraznolikosti Cresa i kulturno-povijesnog nasljeđa Tramuntane. Udruga provodi edukacijske programe, ekoturističke, razvija ekovolonterski centar kao i interpretacijski centar o bioraznolikosti i bjeloglavim supovima. Na svjetsko su priznanje svi ponosni, a taj program vodi magistrica biologije, Vesna Radek.

Nagradu za ekoturistički program mr. Radek primila je u Turku (Finska) gje je održan međunarodni kongres udruženja Skal International; zajedno sa svojim kolegom iz Centra, dr. sc. Goranom Sušićem. Konkurencija je bila jaka, natjecali su se mnogi svjetski nacionalni parkovi i svjetske turističke agencije.

Priznanje je dobrodošla motivacija za rad u Udruzi 

No, „mali“ Beli odnio je svjetsko priznanje i ponio ga na ljepotom čarobni otok Cres. „Ovo izuzetno priznanje velika je čast i poticaj da unatoč svim preprekama ustrajemo dalje na svom putu“ – rekla je Radek.

A rekla je to stoga što nedostaje novca za rad Eko-centra sljedeće godine, što sada nadomještaju ogromnom voljom i trudom, znajući da tako ne može unedogled. I nadaju se da će nadležne institucije i donatori primjetiti i ovu nagradu kao potvrdu kako je jedan ovakav Centar nužan i iznimno koristan. Jer i zahvaljujući njihovom radu  na Cresu su danas bjeloglavi supovi daleko brojniji nego što su bili prije. Radi se o vrsti ptice iz porodice jastrebova, jedna je to od najvećih ptica a može dostići težinu i do 14 kilograma.

Posebnost ove ptice jest i u letenju. Ona ne maše krilima, za letenje ne koristi mišiće, već naprosto raširi ta ogromna krila i – „jedri“ zrakom. I može postići brzinu veću od 160 kilometara na sat!  Dr. sc. Goran Sušić, osnivač i predsjednik Eko-centra Vaput Insulae iz Belog, uvijek ističekako su prije stotinjak godina supovi naseljavali većinu hrvatskog teritorija, a danas ih ima samo na području Kvarnera gdje se gnijezde na okomitim stijenama tik iznad mora, nekad samo deset metara iznad morske površine.

Zbog promjena u gospodarenju stokom, broj supova se smanjio čime su stekli i status zaštićene vrste. Ova Udruga u suradnji s Ornitološkom postajom Cres Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti provodi i integralni pogram zaštite ovih životinja. Ove godine na Cresu je tako bilo 160 supova, dok ih je prije trideset godina bilo samo oko 50.

Putovanje otokom kroz labirinte

No, vratimo se turizmu– iako je to u ovoj Udruzi – kao i u prirodi, sve zapravo povezano. Ističu kako se ekoturistički program provodi kroz niz atrakcija zasnovanih na kulturnom, povijesnom i prirodnom nasljeđu toga kraja. Jedna od tih atrakcija jest i poučna staza duga deset kilometara i nazvana „Izložba povijesti i umjetnosti u prirodi“.

Posebna su atrakcija labirinti kojima možete krenuti i oktrivati otočku prirodu i narav u pratnji najboljeg suputnika, a to je čista i netaknuta priroda...

Hits: 3571
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union