Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Radionica arrow Projekti arrow MIKROKREDITIRANJE | Dobra pčela 'zuji' Hrvatskom
MIKROKREDITIRANJE | Dobra pčela 'zuji' Hrvatskom
Saša Bajamić   
Srijeda, 14 Prosinac 2011

Image
Johann Heep - good.bee
Nemogućnost pristupa razvojnom kapitalu jedna je od kočnica razvoja socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj. Poslovne banke nisu zainteresirane za praćenje društvenog biznisa zbog nepoznavanja sektora (i pojma), a klasične kreditne linije prevelik su zalogaj malim domaćim društvenim poduzećima i inicijativama. Procjep koji u takvoj situaciji nastaje predubok je da bi ga pojedinačne inicijative (mikrokrediti Udruge Slap, osnivanje kreditne unije od strane Autonomnog centra Čakovec...) premostile.

Slična je situacija na području čitave središnje i jugoistočne Europe, a sustavnim pristupom nastoji ju riješiti Erste fondacija kroz svoj projekt 'financijske inkluzije' good.bee. Riječ je o organizaciji koja putem mreže Erste banaka u zemljama u kojima djeluje potiče razvitak socijalnog poduzetništva nudeći pristup (mikro)kreditima, vrijeme, know-how i iskustvo vlastitih stručnjaka. Ona pokušava djelovati kao posrednik i poveznica, koristiti prednosti vlastite mreže, ugleda i iskustva i na taj način (uz pristup kapitalu) dodatno razvijati socijalna poduzetništva.

good.bee okupio sve dionike razvitka socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj 

'Dobra pčela' svoje je košnice svila u većini zemalja srednje i jugoistočne Europe, a najviše uspjeha za sad ima u Rumunjskoj gdje su kopirajući južnoafrički pristup, putem mobitela bankarske usluge doveli do 'nebankabilnih'. Stanovnicima zabačenih ruralnih krajeva tako su omogućili pristup kapitalu, kreditima, štednji i ostalim prednostima poslovanja s bankom. Još je nekoliko uspješnih priča koje je good.bee svojim kreditom i mentorskim praćenjem uspjela razviti.

Zamah razvitka socijalnog poduzetništva privukao je 'dobru pčelu' i u Hrvatsku. Sastanak sa svim dionicima razvitka socijalnopoduzetničke Hrvatske priče austrijskim je bankarima organizirao hrvatski UNDP. Predstavljene su tako pojedinačne inicijative: Forum socijalnog poduzetništva , regionalna mreža ESENSEE, UNDP-ov Coast program, stvaranje nacionalne mreže potpornih centara CEDRA, HUB Zagreb, projekti British Councila, NESST-a, djelovanje Ministarstva gospodarstva, Ureda za udruge...

Novca je mnogo - traže se klijenti 

"Želimo podržati pothvate koji stvaraju nova radna mjesta, koji potiču društvenu inkluziju, edukaciju, zdravlje i društveni razvitak. Raspolažemo sa značajnim novčanim sredstvima koje bi rado plasirali u obliku kredita socijalnim poduzetnicima. Ne samo to, želimo ih tijekom realizacije tog kredita pratiti i savjetovati kako bi postali uspješni biznisi. Ono što želimo saznati je na koji način možemo postići što veću učinkovitost naših nastojanja i koji su to proizvodi koje možemo ponuditi na hrvatskom tržištu", rekao je Johann Heep, predstavnik good.bee-a.

"Postoje dva problema s kojima se možete suočiti. Prvi je činjenica da društvena poduzeća u Hrvatskoj većinom kreću kao inicijative civilnog sektora. Civilni sektor je navikao kao izvore financijskih sredstava koristiti grantove, bespovratni novac i teško će se odlučiti za kredit. Drugi je problem onaj s kojim se susreću i u Velikoj Britaniji, primjerica, a ogleda se u tome da kad 'klasične' tvrtke namirišu povoljne uvjete kreditiranja, vrlo će se lako doregistrirati ili 'izmisliti' društvene ciljeve kako bi se kvalificirale za povoljniji kredit, pa i u tom segmentu treba biti oprezan", upozorio je Teo Petričević iz Autonomnog centra Čakovec.

Postoji obostran interes 

"Ono što smo danas mogli vidjeti jest činjenica da javni i civilni sektor zajedno djeluju na razvitku socijalnog poduzetništva. Mjesto za dodatne impulse tom razvitku vidim u aktivnijem uključivanju poslovnog sektora u cijelu priču, pa je možda to smjer u kojem treba dalje djelovati", naglasili su u predstavnici UNDP-a. Sastanak je otkrio da obostrani interes postoji, a tijekom narednih mjeseci radne će grupe pokušat doći do prijedloga konkretnih koraka ulaska good.bee-a među Hrvatske socijalne poduzetnike.

Hits: 4166
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union