Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Thursday
Jan 18th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow Echoing Green fondacija ostvaruje snove i vizije socijalnih poduzetnika
Echoing Green fondacija ostvaruje snove i vizije socijalnih poduzetnika
Ivona Grubišić   
Subota, 10 Prosinac 2011
Image
Pomoć poduzetnicima u povoju

Kada je riječ o socijalnom poduzetništvu koje teško opstaje bez novčane i ine podrške velikih fondacija, nemoguće je zaobići Echoing Green ("zelena jeka"), koju smo ukratko predstavili kada smo pisali o pet velikih svjetskih fondacija koje podupiru ove društveno odgovorne i korisne entuzijaste i njihove pothvate. Tako Echoing Green još od 1987. pomaže socijalne poduzetnike u povojima, njihove inovativne ideje koje su na još uvijek nestabilnim nogama.

Kako bi ubrzali društvene promjene, Echoing Green ulaže i podržava izvanredne socijalne poduzetnike u razvoju da pokrenu nove organizacije koje imaju odvažna i učinkovita rješenja. Kroz dvogodišnji program pomažu mreži vizionara da razviju nova rješenja za najveće društvena pitanja.

Ovi socijalni poduzetnici i njihove organizacije rade na rješavanju duboko ukorijenjenih socijalnih, ekoloških, ekonomskih i političkih nejednakosti kako bi se zajamčio jednak pristup i kako bi se omogućilo svim pojedincima ostvariti svoje potencijale. Ova je velika organizacija do danas uložila oko 30 milijuna dolara za potporu 500 socijalnih poduzetnika u 42 zemlje svijeta.

Kako učiniti razliku?

Identificirati vizionare - Kroz složeni selekcijski proces, Echoing Green odabire talentirane, još nedokazane socijalne poduzetnike koji žele apostrofirati uzroke društvenih problema.

Investirati u inovacije – Osiguravaju početne potpore članovima Echoing Greena kako bi ostvarili svoje inovativne ideje. Primjenjujući poduzetnička načela u sektoru društvenih ulaganja, pomažu pokrenuti najnaprednije organizacije koje mijenjaju zajednicu.

Osigurati praktičnu podršku - Osiguravaju tehničku pomoć i savjetovanja novim vođama da oforme organizacije, povećaju kapacitete i upravljaju rastom. Omogućavaju i učenje na istoj razini kako bi unaprijedili upravljačke vještine i osigurali održivost organizacije.

Povezati ljude – Iskustva i stručnost globalne mreže socijalnih poduzetnika stavljaju na raspolaganju svima kako bi se razmjenjivale najbolje prakse i osigurali uspjeh za sve.

Echoing Green je modelirao program za članove na temelju različitog pristupa društvenim promjenama. Socijalni poduzetnici imaju ključnu ulogu u njegovanju društvenih promjena jer pokazuju iznimno visoku razinu strasti i predanosti idejama, zbog čega su ustrajni u realizaciji svojih vizija, ali i popustljivi prema preprekama s kojima se suočavaju.

Socijalni su poduzetnici izuzetni „graničari“. Imaju veliku sposobnost snažno angažirati više različitih interesnih skupina u svom radu, privlačiti korporacije, javne i srodne neprofitne vođe. Trebaju podršku i snažnu mrežu kako bi uspjeli. Rad na društvenim promjenama često je usamljenički i težak, iznad mogućnosti pojedinca, posebice u početnoj fazi.

Snažna mreža potpore ključna je za održivost rada velikih društvenih vođa i širenja njihovog utjecaja. Kako bi se pokrenule prave socijalne promjene u dobrotvornom je sektoru potrebno više rizika. Poduzetnički duh koji je dugo vremena upravljao ekonomskim rastom u SAD-u i diljem svijeta, mora ući i u društveni sektor. Razvijanje novih pristupa koji upućuju na srž problema dovode do socijalnih promjena. Kroz povijest, probitačne ideje i društvene promjene uglavnom su se rađale na marginama društva. Nove organizacije, neopterećene tradicijom, često su najbolji lijek za status quo.

Image
Rade na rješavanju duboko ukorijenjenih socijalnih, ekoloških, ekonomskih i političkih nejednakosti

Socijalni poduzetnici izmišljaju i preuzimaju odgovornost

Socijalno poduzetništvo je posao socijalnih poduzetnika. To su oni iznimni pojedinci koji izmišljaju i preuzimaju odgovornost za inovativne i netestirane ideje za pozitivne društvene promjene, i vode tu ideju od sna do jave. Da bi socijalni poduzetnici dugotrajno utjecali na najsloženije probleme treba im posebna kombinacija revolucionarne kreativnosti i prodorne provedbe. Portfelj Echoing Greena za socijalne poduzetnike strogo napada uzroke kritičnih društvenih problema.

Echoing Green od 1987. pronalazi, financira i podržava socijalne poduzetnike u nastajanju. Te su godine dobili prvu članicu - Dianu Propper de Callejon. Priskrbili su ključnu podršku socijalnim poduzetnicima, među kojima je i Wendy Kopp iz Teach For America (Učite za Ameriku, pokret čelnika koji siromašnoj djeci osiguravaju kvalitetno obrazovanje), Michale Brown i Alan Khazei iz City Year (pomažu studentima i školama), Mark Hanis iz Genocide Intervention Network (čija je misija borba protiv genocida) te Karen Tse iz International Bridges to Justice (koji se bore za osnovna načela Međunarodne deklaracije o ljudskim pravima).

Ljudi koji imaju velike ideje ne bi smjeli 'upasti u pukotinu', a ponekad ih treba pogurati kako bi pronašli put do provede, a onda i do učinka. Kroz godine, fondacija je bila neophodan saveznik socijalnim poduzetnicima koji su imali nove i još nepotvrđene ideje za društvene promjene.

Kako je područje socijalnog poduzetništva raslo, novi su se fondacijski potoci razvijali kao podrška socijalnim poduzetnicima na njihovu putu promjene. Organizacije poput Skoll fondacijeAshokaSchwab fondacije i Draper Richards Kaplan fondacije pružaju novčanu podršku prvoga i srednjega stupnja. Echoing Green ostaju vjerni potpori u vrlo ranom stadiju novih i nepotvrđenih ideja vizionarskih socijalnih poduzetnika.

Novac u pravim rukama u pravo vrijeme

Echoing Green utemeljilo je više rukovodstvo General Atlantica d.o.o. mnogo prije nego je „zeleno“ postalo sinonimom za okoliš, održivost, planet Zemlju i recikliranje. Nakon više od dvadeset godina, nije sve isto. S pojavom zelenih radnih mjesta, zelenih zgrada, zelenih televizijskih programa, zelenih žarulja i brojnih zbunjujućih izraza kojima osoblje objašnjava da nisu „samo ekološki usmjereni“ – u Echoing Greenu odlučili su pojasniti kako je sve počelo.

Njihov naziv zapravo dolazi od pjesme Williama Blakea „The Echoing Green“ jer osnivači nisu bili samo odvažni kapitalisti, nego i nego i ljubitelji poezije i umjetnosti. Smatraju kako "zelena jeka" odražava sjeme novca u pravim rukama u pravo vrijeme, ili višestruki učinak pionirskog ulaganja u nevjerojatne osobe s još nevjerojatnijim idejama za društvene promjene.
Osnivači Echoing Greena bili su uspješni u privatnom sektoru i željeli su provjerene strategije ulaganja donijeti dokazane strategije rizičnog ulaganja uvesti u društveni. Ideja za Echoing Green zaiskrila im je u prepunom automobilu na putu iz Connecticuta u New York. General Atlantic je pomogao progurati strategiju primjenjivanja poduzetničkih načela u sektor društvenog ulaganja.

Echoing Green svoja je vrata otvorio 1987. i podržava uspješne polaznike poslovnih škola (poput Diane Propper de Callejon koja je bila njihova prva investicija) za rad u društvenom sektoru. Iako je njihov program evoluirao tijekom godina, neprekidno podržavaju vizionarske vođe i njihove inovativne ideje za društveni boljitak.

Poput nekih odvažnih profitabilnih tvrtki, smatraju se aktivnim ulagačima – ne samo jer osiguravaju novac, nego i jer pomažu svojim socijalnim poduzetnicima da ostvare svoj maksimalni potencijal kroz uslužne djelatnosti, obuku, umrežavanje, savjetovanje i nenadmašnost. Srodno tomu, svoje članove doživljavaju kao investicijske partnere s kojima surađuju na uspostavljanju i razvoju njihovih organizacija i s kojima se nadaju ostvariti dugotrajan odnos.

Još ih uvijek podržavaju izvorni osnivači, a Echoing Green slavi svoj 24. rođendan i nastavlja tražiti nove vođe koji imaju pametne ideje koje zaslužuju zaživjeti.

Hits: 1992
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union