Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društveno poduzetništvo arrow I socijalno poduzetništvo ima svoje mitove
I socijalno poduzetništvo ima svoje mitove
Željka Mandić   
Petak, 23 Prosinac 2011
I socijalno poduzetništvo prate mitovi. Uglavnom utemeljeni na strahu i nepoznavanju teme. No, mitovi nestaju kako se se strahovi smanjuju a povećava poduzetnička odvažnost
Potrebno je preskočiti i strahove

Svaku temu ili ideju kroz vrijeme poprate i mitovi. Tako je i sa socijalnim poduzetništvom. Međunarodna neprofitna organizacija NESst, snažno usmjerena upravo razvoju socijalnog poduzetništva i kao „pokreta“ koji treba dati dodatni zamah gospodarstvenoj aktivnosti, ali i kao sredstvu jačanja održivosti civilnog društva, već prepoznaje mitove koji prate temu socijalnog poduzetništva.

Iako je socijalno poduzetništvo u Hrvatskoj mlada aktivnost, neki od mitova, mogli bismo reći, već se mogu prepoznati i kod nas. Naime, postoje mnogi mitove vezani uz poduzetničke aktivnosti u neprofitnom sektoru. Potpuno neupućenima u svijet socijalnog poduzetništva, ili civilnog društva općenito, zvuči čak i zbunjujuće o kakvom se uopće poduzetništvu govori i radi u neprofitnom sektoru?! Nisu li profit i poduzetništvo neraskidive, neodvojive kategorije? I kakvo je to poduzetništvo koje je  - neprofitno?  Pitanja su to koja uglavom postavljaju oni koji nemaju iskustva ili pobliže kontakte s civilnim sektorom. No, činjenica je da su i mnogi mitovi proizašli iz strahova i otpora civilnoga sektora prema poduzetničkim aktivnostima. Zašto? Možda su razlozi upravo u mitovima. Evo najčešćih.

Mit 1

Provedba poduzetničkih aktivnosti nije primjerena neprofitnim organizacijama. No, činjenica je da su poduzetničke aktivnosti naširoko su prihvaćena i korištena strategija za neprofitne organizacije širom svijeta. U većini zemalja, prihod od poduzetništva čini značajan dio sveukupnog financiranja neprofitnih organizacija.

Mit 2

Provedba poduzetničkih aktivnosti nezakonita je za neprofitne organizacije. A što kažu činjenice? Različite zemlje imaju različite zakone, ali tek rijetke ne odobravaju neprofitnim organizacijama da se bave nekim oblikom poduzetništva. Hrvatska nije, srećom, među tim zemljama. 

Mit 3

Poduzetništvo je preriskantno za neprofitne organizacije. Činjenica broj tri, pak, kaže kako svaka poduzetnička aktivnost sa sobom nosi određeni rizik jer uspjeh nije zajamčen i takvih jamstava naprosto nema.  Ali vi možete odabrati aktivnost s razinom rizika koja vama i vašoj organizaciji neće stvarati nelagodu. Zapamtite da ni prikupljanje sredstava nije bez rizika.

Mit 4

Našim se korisnicima to neće svidjeti. Jeste li sigurni? Korisnicima se možda neće svidjeti ako ne budu u potpunosti razumjeli razloge i način na koji poduzetništvo može koristiti vašoj misiji i pridonijeti cjelokupnom financijskom zdravlju vaše organizacije.

Mit 5

Ne možemo se u to upustiti... pa mi uopće ne znamo kako poslovati?! Pouzdajte se u ovu otpimističnu činjenicu...ako ne možete sami odabrati poduzetničku ideju koja proizlazi iz vaših iskustava i vještina, možete kao pojačanje dovesti vanjskog stručnjaka. Osim toga, poslovne se vještine mogu naučiti.

Mit 6

Poduzetništvo će nas udaljiti od naše misije. A što kaže činjenica broj šest? Ako ste unaprijed svjesni ove mogućnosti i pripremite se, malo je vjerojatno da ćete se udaljiti od misije. Osim toga, samofinanciranje vezano uz misiju povećat će vašu pozornost prema samoj misiji.

Mit 7

Našim se donatorima to neće svidjeti. Hmm, valja dobro promisliti o ovom mitu. Jer, činjenica jest da se donatorima zapravo sviđaju organizacije koje pokušavaju ostvariti vlastite prihode. Samofinanciranje vam može pomoći i u dobivanju novih financijskih potpora.

Mit 8

Ne postoji ništa čime bismo mogli zaraditi novac. Činjenica: Ne znate dok ne probate. Mnoge neprofitne organizacije potcjenjuju svoje vještine i vrijednost svojega rada.

Mit 9

Već smo probali (ili je netko drugi probao) i nije uspjelo. Činjenica: Svaki je slučaj jedinstven. Većina poduzetnika pokreće brojne poslovne ideje prije nego li pronađe onu koja uspije.

Mit 10

To možda uspijeva u SAD-u, zapadnim zemljama... ali ne i ovdje. Činjenica: Mnoge najinovativnije ideje samofinanciranja došle su iz područja gdje su propisi i pristup filantropskoj podršci bili najmanje povoljni.

Hits: 1883
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union