Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Odgovornost se uči u školskim klupama
Odgovornost se uči u školskim klupama
Mirela Buturović   
Petak, 23 Prosinac 2011

Učenici su pokazali socijalnu osjetljivost i odgovornost prema zajednici. Nagrada ih motivira na daljnji rad i uključivanje drugih školaraca u projekt
Učenici OŠ Mertojak iz Splita
Osnovna škola Mertojak iz Splita osvojila je  godišnju nagradu «Škola - prijatelj zajednice». Nagrada je to koja ukazuje kako su školarci socijalno osjetljivi i društveno odgovorni. Spremi su pomoći svojoj zajednici. Ovaj primjer potvrđuje koliko se društveno odgovorno ponašanje može isplatiti, jer ulaganjem sredstava u razvoj lokalne zajednice, ulaže se u razvoj budućih generacija kao pojedinaca okrenutih socijalnoj, a ne isključivo materijalnoj dimenziji stvarnosti. Nagradu "Škola - prijatelj zajednice“ Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva dodjeljuje osnovnim i srednjim školama za izuzetan volonterski rad, a ove godine je ona pripala volonterima OŠ Mertojak okupljenima u  u volonterskoj grupi “Prijateljska pomoć”. Nagraduje primilo sedmoro učenika, volontera, a u ime ostalih četrdeset. Povodom osvajanja ove značajne nagrade razgovarali smo s «idejnom začetnicom» i voditeljicom projekta prof.Sanjom Gavrančićević, pedagoginjom i stručnom suradicom OŠ Mertojak.

Što Vas je potaknulo na organiziranje volontiranja među osnovnoškolcima?

Prije 6 godina, dakle 2005., potaknuta povećanjem broja učenika s teškoćama učenja te povećanjem broja negativnih ocjena, pokrenula sam volontiranje u vidu pomaganja učenicima u učenju. Učenici su jedni drugima pomagali u učenju i to većinom učenici predmetne nastave onima nižih razreda. Kroz vršnjačku pomoć, razvijali su se i pomagači i potrebiti. Volonteri su bili model, primjer ponašanja koji je poticao "slabije" učenike na ostvarivanje što boljeg uspjeha.

Vremenom, kako se sve više učenika interesiralo za volontiranje započeli smo s organizacijom raznih humanitarnih akcija u školi i gradu. Projekt je nastao iz neprestane potrebe za usavršavanjem postojećeg sustava i pronalaženjem novih oblika rada na području zaštite mentalnog zdravlja mladih i prevencije neželjenih oblika ponašanja. Veseli me da se sve više djece javlja sa željom da na neki način sudjeluju u humanitarnom radu Kroz jedan oblik preventivnog programa nastojala sam kod djece i mladih potaknut zdrav i kreativan način provođenja slobodnog vremena.

Kako je koncipiran "sustav" učeničkog volontiranja?

Kroz različite aktivnosti, koje provodimo u školi,ali i na terenu, učenici sudjeluju u humanitarnom radu. Ove godine ih je 40-ak, a skupina okuplja četvrtaše, petaše, šestaše, sedmaše i osmaše. Osim podskupine «Pomoć u učenju», postoje još i Likovna skupina, Dramsko-filmska, Novinarska i Ekološka. Nakon što smo osvojili nagradu, javlja se sve više učenika. Najsimpatičnije je kada mi pokucaju na vrata ureda s pitanjem: Ima li još mjesta za volontiranje?

Koji su Vam daljnji planovi u djelovanju učeničke volonterske inicijative?

Daljnji planovi...pa pogotovo nakon ovogodišnjeg državnog priznanja i nagrade dobila sam itekakvu motivaciju za daljnje provođenje ovog projekta. Međutim, ne samo zbog toga već zbog važnije činjenice, a to su uspjesi i postignuća učenika. Njihova sreća i zadovoljstvo kada nešto dobro urade jest krajni cilj pogotovo ako se radi o učenicima slabijeg samopouzdanja. Ujedno bih istaknula da smo zahvalni Nacionalnoj zakladi jer je prepoznala naš volonterski duh i podržala inicijativu, a novčani dio nagrade poslužit će nam da kvalitetno realiziramo sve planirane volonterske inicijative.

Mi bismo još dodali i pozvali sve poslovne subjekte da podrže djelovanje volonterskih inicijativa kod djece školske dobi, jer time daju svoj doprinos u razvoju svijeta ka socijalno osjetljivijem i društveno odgovornijem, a temelje kojeg prepoznajemo u inicijativama poput ove.

Hits: 2375
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union