Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Wednesday
Jan 17th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Blagdansko darivanje može biti odgovorno
Blagdansko darivanje može biti odgovorno
Željka Mandić   
Subota, 24 Prosinac 2011
U blagdansko vrijeme povećana je potrošnja. No, ima li ta potrošnja obilježja socijalne osjetljivosti i odgovornosti?
Blagdani - vrijeme potrošnje i poklona

Blagdanski dani vrijeme su kada se više troši. Agencije koje se istraživački bave ovom temom uglavnom naglašavaju kako je potrošnja gotovo jednaka prošlogodišnjoj. To znači da je prosječna blagdanska potrošnja iznosila oko 600 kuna. Podaci su to agencije Hendal o blagdanskoj potrošnji na uzorku od 1000 građana, a istraživanje je provedeno u većim trgovačkim centrima u Hrvatskoj.  Mediji su izvještavali kako građani imaju namjeru trošiti i više, no brojke dobivene israživanjem to ne potvrđuju.  U odnosu na prethodnu godinu, potrošnju će smanjiti nešto više od četvrtine ili 27 posto građana, dok ih svega 4 posto planira povećati potrošnju.

Spomenuli smo da će se u prosjeku trošiti 600 kuna. Istraživanje Hendala također ukazuje kako će najviše štedjeti Slavonci, dok će stanovnici Zagreba, Istre i Dalmacije češće od ostalih izdvajati i iznose veće od 1.000 kuna. Navodimo to stoga jer prosjek, dakako, nije precizna slika stanja nego brojka aritmetičke sredine. Svaki peti opteretiti će kućni budžet s dodatnih 500-1000 kuna, dok više od 1000 kuna planira izdvojiti tek svaki deseti ispitanik. 

Što će se naći pod borom?

Najčešće slatkiši i odjeća, znatno češće od kozmetike, igračaka, knjiga ili ostalih vrsta poklona. Hendal je istražio i koliko u velikim trgovinama (šest trgovačkih lanaca) košta osnovna božićna košarica sa 16 artikala. Prema cijenama iz 22 trgovine u četiri najveća grada (Zagreb, Rijeka, Osijek i Split) građani će za blagdansku košaricu izdvajati podjednake svote, s razlikom od oko 25 kuna između najpovoljnijeg Zagreba (531,89 kuna) i najmanje povoljnog Splita, gdje košarica stoji 557,71 kunu.

Nitko ni ne pita o odgovornosti pri kupnji

Rado bismo informirali koliko se pri kupnji vodilo računa o odgovornosti. No, ne postoji istraživanje s pitanjem vodi li se računa o odgovornoj potrošnji, odnosno o tome kupuju li se za poklone proizvodi društveno odgovornih kompanija, predmeti s obilježjem socijalnog poduzetništva, fair trade-a ili, primjerice,  pokloni koje su izradile socijalno isključeni građani ili udruge koje pokušavaju zaposliti upravo njih. Svjesni smo da u ovom recesijskom trenutku takva pitanja djeluju i pomalo apstraktno, za neke i suvišno, no to ne znači da ih ne treba početi postavljati. I nadati se da će u budućnosti to biti sasvim uobičajeno pitanje, da će potrošači biti sve svjesniji vlastite odgovornosti kada kupuju. Jer kupnja je izbor. Izbor uvijek uključuje odgovornost, koliko god ona bila „mala“.

Kada plaćate, ne želite li znati kome novac i odlazi? 

Prije nekoliko godina, naša „blogerica“ i suradnica Karolina Krpeljević napisala je tekst koji i u ovom trenutku zvuči poticajno.  Jer nam je takvo ponašanje, kakvo sugerira, zapravo sasvim dostupno. A napisala je da kada već kupuje, naprosto želi znati gdje njezin novac ide i kome ide! Ne čini li se takav potrošački zahtjev sasvim logičan, da ne kažemo – običan? 

Jer, radi se o ideji da kada već trošimo, želimo pri tome ostvariti i svoj izbor ne samo na razini izbora namjene proizvoda, boje, dizajna i tome slično. Nego o tome da želimo uložiti svojom potrošnjom u onu dimenziju koja, primjerice, može pomoći tome da netko zadrži svoj posao.. Umjesto da svaki put skupljamo dobrotvorne prihode kako bi pomogli sve većem broju siromašnih, zašto ne bismo našom kupnjom osigurali prihode našim sugrađanima i spasili ih od siromaštva?

Takvih obrtnika i poljoprivrednika, vjerujemo, našlo bi se podosta. U svakom selu i gradu.. Zahvaljujući bogatoj kulturi koju imamo možemo pronaći pregršt raznih darova koji će svakoga obradovati. Rakijica i medovača u ukrasnim bočicama možemo naći na svakom koraku i štandu na sajmovima diljem Hrvatske, uz to nam se s istih štandova nude domaći namazi, pekmezi, paketi sa maslinovim uljem i smokvama, paprenjaci, vaze od bračkog kamena, igračke od drveta, ručno izrađene kape i rukavice...Nude se i proizvodi koji nose obilježje socijalnog poduzetništva. Zašto ne izabrati takve i pokazati pri kupnji i svoj  stav? 

Kućna radinost možda i nije prvi i najbolji izbor 

Mnogi su ove godine posegnuli za ukrasima u vlastitoj kućnoj radinosti, a iste možete naći i na štandova ili ponuditi susjedi bez posla da napravi za vas i tako nešto zaradi. Ako želite pokloniti nešto vrijednije pokušajte pronaći domaće proizvođače unikatnih stvari, kao proizvođače nakita (vjerojatno imate i nekog u susjedstvu tko se time bavi) ili pak domaće dizajnere i brandove kao primjerice Panona. 

Ideja je napretek. Samo ne treba nesvjesno krenuti u shopping i pasti u zamku potrošačke groznice koja dovodi do toga da zaboravljamo da je i kupnja izbor s puno više „nijansi“ od samih boja proizvoda. Ne samo da kupnjom poklona možemo razveseliti osobu kojoj je namijenjen, već možemo dati svoj mali, simbolični (tko zna, možda i više od toga) poklon nekoj drugoj osobi ili grupi građana.

Hits: 2171
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Komentari

Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ja sam Ryan Jeremy po imenu. Živim u Sjedinjenim Ameri...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Moje ime je Valeria Marco, pre 6 meseci, moj poslovni k...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Trebate li zajmove s niskom kamatnom stopom? Jeste li o...
Decentralizacija je ključ razvoja ruralnog po...
Ja sam Alexander Alexis, privatni zajmodavac i korporat...
Otvoren drugi natječaj razvojnog programa ''P...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Virtualni ženski poduzetnički centar s herceg...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Imate ideju, a nemate novca? Slijedite ovih 1...
Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams ...
Zakon u Hrvatskoj zakida i diskriminira domać...
kupila sam od Vas čaj i izuzetno mi se šećer srušio...

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union