Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Uloga medija: Kako razlikovati reklamu od društveno odgovornog poslovanja?
Uloga medija: Kako razlikovati reklamu od društveno odgovornog poslovanja?
Željka Mandić   
Petak, 15 Veljača 2008
Na medijima je da prepoznaju kvalitetan DOPUloga medija u promicanju društveno odogovornog poslovanja je neosporna i, sasvim sigurno, u današnjim komunikacijama, potpuno nezaobilazna. Znaju to i korporacije – uostalom, gotovo da više nema tvrtke (koja drži do sebe) a da u svojim godišnjim izvješćima, raznim izvještajima, na internetskim stranicama nema i pohvalnih rečenica o vlastitoj društvenoj odgovornosti. Žele istaknuti kako dio svog novca ulažu u nešto korisno, nešto društvu smisleno, nešto od šireg interesa… A nije li u pitanju samo reklama “umotana” u suvremeniju i prihvatljiviju “ambalažu”?

Mala donacija - velika društvena odgovornost? 

Posljednja upitna rečenica uistinu zahtjeva širu raspravu, a takvih je kod nas malo, možemo reći da ih gotovo i nema. Nerijetko se tako susrećemo s primjerom kako se mala donacija promovira kao velika društvena odgovornost, čime se, zapravo, zaobilazi suštinska vrijednost DOP-a kao kontinuiranog, organiziranog i osmišljenog djelovanja, a ne, primjerice,  jednokratne donacije.

Veliki je problem i neupućenost novinara u suštinu i problematiku DOP-a. Društveno odgovorno poslovanje jest, zapravo, način razmišljanja o svijetu, način shvaćanja života u našoj primarnoj zajednici i šire.  U našim medijskim kućama zasada se ne posvećuje dovoljna pažnja temama koje govore o DOP-u . Ponekad vrijedni primjeri ostaju nezapisani, neobjavljeni, a reklame, sponzorstva i slično zauzmu svoje minute i retke “preobučeni” u DOP temu.

U stranim medijskim kućama, među kojima rado izdvajamo BBC, postoje upute novinarima, urednicima i producentima gdje se izrijekom napominje kako moraju voditi računa o sadržaju vijesti, te da ne smiju popuštati pred naletima tabloidizacije.

Društveno odgovorno poslovanje je način razmišljanja - treba ga naučiti

Stav i sustavno obrazovanje su nužniNije ponekad lako u marketinški izvježbanom korporativnom svijetu novinaru razlikovati primjer društvene odgovornosti u odnosu na prikrivenu reklamu. No, do preciznog osjećaja za razliku između spomenutih pojmova može se doći samo sustavnim praćenjem DOP-a, obrazovanjem novinara, zauzimanjem ozbiljnog stava medijske kuće prema toj temi. Svaki “instant” način vrlo će brzo dovesti do zamjene DOP-a za komercijalni oglas. Nema drugog puta do učenja, a da je ono potrebno govore i brojke. Primjerice, AED je proveo jedno istraživanje s ciljem da se vidi koliko je tekstova uopće objavljeno o DOP-u u hrvatskim medijima. Došlo se do zaključka kako se najviše pisaloo donacijama, o sponzorstvima, zaštiti okoliša… I to ponajbolje govori da se DOP i shvaća na način “tvrtka će dio svoje zarade kroz donacije dodijeliti nekoj udruzi”. A to je samo mali dijelić filozofije DOP-a. A to je cjeloviti koncept prema kojemu poslovni subjekti vode brigu za društvena pitanja općenito i kada je ta briga inkorporirana u aktivnosti i odnose s vlasnicima, dioničarima, zaposlenicima, potrošačima, vladom, lokalnom zajednicom, medijima i širom javnosti.

Hits: 4525
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union