Pomakonline - Magazin za društveni razvitak

Tuesday
Jan 16th
 • Prijava
 • Registracija
  Registracija
  Polja označena asteriskom (*) su obavezna.
  Ime: *
  Korisničko ime: *
  E-mail: *
  Šifra: *
  Potvrda Šifre: *
 • Traži
Veličina teksta
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Naslovnica arrow Projekt Pomak arrow Društvena odgovornost arrow Društvena odgovornost na britanski način
Društvena odgovornost na britanski način
Eleonora Dukovac   
Ponedjeljak, 10 Prosinac 2007
Zadovoljni suradnici CafedirectaCafédirect  najveća je kompanija za proizvodnju toplih napitaka u Britaniji po principu Fairtrade (pravedna trgovina). Njihovi proizvodi: kava, čaj i kakao u 100 posto slučajeva nastali su temeljem poštenog plaćanja farmerima od kojih izravno kupuju, reinvestiranja profita u edukaciju i općenito socijalnu i ekonomsku dobrobit proizvođača. Sirovine kupuju od 37 organizacija proizvođača u 12 država, mahom zemalja u razvoju u Africi, Latinskoj Americi i na Dalekom Istoku. Četvrt milijuna poljoprivrednika koji s njima posluju prima tako dostojnu zaradu od trgovine kavom, čajem, kakaovcem.

Profit u zajednicu

Oko 86 posto operativnog profita koji je 2004/05. iznosio 574 tisuća funti reinvestirali su, ističu, u razne oblike podrške i treninge proizvođača, a od 2003. do 2006. godine, prosječno 60 posto svoga profita. Osiguravaju im tako pristojan život, perspektivu njihovim obiteljima, a zauzvrat dobivaju sirovinu visoke kakvoće i bolju produktivnost. Društveno odgovorno poslovanje koje se ogleda Fairtradeu, ujedno im je i prednost kojom konkuriraju na tržištima, a s ovim primjerom dobre prakse nedavno sam se suočila u Londonu, u sjedištu Cafédirecta.

Širenje svijesti o društveno odgovornom poslovanju

UNDP i EK omogućili su koncem listopada upoznavanje s praksom društveno odgovornog poslovanja u Britaniji, za tri novinara iz Hrvatske, te kolegama iz Bugarske, Mađarske, Litve, Makedonije, Poljske, Slovačke, Turske. Dio je to njihova regionalnoga projekta za implementaciju i ubrzanje prakse društveno odgovornog poslovanja u novim članicama EU i zemljama kandidatima. Kako mediji imaju veliku važnost u širenju svijesti o DOP-u, u Londonu su nam upriličili posjete kompanijama, primjerima dobre prakse koje se upravo zbog DOP-a sve se brže uspinju na tržišnoj ljestvici. Organizirali su i predavanja na kojima su poznata imena britanskog novinarstva svojim iskustvima približavala koncepciju Corporate Social Responsibilitya (CSR) i način izvještavanja o toj tematici.

Kupci preferiraju proizvode društveno odgovornih tvrtki 

Britanija definitivno nije slučajno odabrana, jer u svjetskim razmjerima prednjači po implementaciji i razvoju DOP-a pri čemu se odgovornost pokazuje kroz odnos prema zaposlenicima, dioničarima, investitorima, potrošačima, javnom sektoru i organizacijama civilnog društva. Nije tek riječ o ispunjavanju zakonskih obveza, već i investiranju u ljudski kapital, okoliš i općenito odnose s navedenim dionicima. Britanski potrošači već su visoko senzibilizirani pa mnogi itekako vode računa piju li kavu koju su uzgojili pošteno plaćeni farmeri, je li pred njima odjevni predmet u čijoj proizvodnji ili branju pamuka sudjeluju djeca, vodi li kompanija čiji proizvod kane kupiti, računa o zaštiti okoliša i dobrobiti životinja. Postoji tako niz lista koje proizvode ne kupovati. Primjerice, čak i kad je riba u pitanju, negativno su etiketirane vrste koje se previše izlovljavaju, van sezone, na nepošten način, uz previše dodatnog, nepotrebnog ulova u mrežama, vodi se računa kako su uzgojene ...

Transparentnost je ondje definitivno na visokoj razini. Potrošač može dobiti informaciju gdje želi - osigurava mu je već i sama kompanija, a velika je i uloga civilnih organizacija, Interneta... Uz to, na britanskom tržištu odlično kotira i organski uzgojena hrana.

 

The Duke of Cambridge PubZanimljiv je tako bio i posjet The Duke of Cambridge Organic Pub-u u Londonu, jedinom organskom pubu u državi, a zasigurno i miljama dalje. Hrana i pića (uključujući piva i vina) organskoga su podrijetla, za rad koriste energiju obnovljivih izvora, apsolutno sve recikliraju... Namirnice koje su prisiljeni uvoziti (preferiraju domaće i sezonske proizvode) isključivo im se doprema brodovima. Nikad zrakoplovima zbog emisije štetnih plinova. Hrana je odlična, pića također. Platiš više, ali i osjećaj je bolji.


  

Hits: 4772
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smaller | bigger

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »

Forum socijalnog poduzetništva IPA Razvoj ljudskih potencijalaThis project is funded by the European Union